mięso - 63110 przepisów (strona:2297/4208)

Falafel- kotlecik z ciecierzycy 188

ciepło z sałatką lub ulubionymi sosami.  Sposób przygotowania tradycyjny: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Nazajutrz odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub korzystamy z mocnego blendera kielichowego. Dodajemy przeciśnięte przez praski ząbki czosnku oraz drobniutko posiekaną cebulę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy łyżkę zimnej wody

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 173

cytryny i octu winnego nadają orzeźwiający kwaskowy smak. sos ziolowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs.   dressing jogurtowy – wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym przyprawom. Znakomity z sałatami lub jako dip do świeżych i gotowanych warzyw   dressing włoski beztłuszczowy – delikatny dressing w stylu vinegrette. Wzbogacony

kolorowotorcikowo
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą 195

oregano i oliwa z oliwek koniecznie.  Już sama w sobie zapiekanka warzywna jest cudowna i smaczna, ale jeśli macie ochotę można ją podać jako dodatek np. do grillowanego mięsa, makaronu czy kasz lub ryżu. Dodajcie ją do hamburgera czy kanapek na śniadanie! Pozostawiam już to do Waszego wyboru. Sos, który pozostanie na samym dnie najlepiej zebrać ulubionym pieczywem, najlepsze

Moja smaczna kuchnia
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 188

łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować ok 20 min.  Mięso przełożyć do miski wbić jajko, wsypać bułkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą bazylii. Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki.  Gotowe włożyć do sosu

Gaździnka warzy
DOMOWY ROSÓŁ 186

pietruszki opłukać. Dodać do rosołu warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu ok 1,5 godziny. Rosół podajemy z ugotowanym al dente makaronem Krajanka 8-jajeczna Arc-Pol Czaniec , mięsem, posiekaną natką pietruszki oraz marchewką. Wpis powstał we współpracy

Kuchnia w oparach
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI - OBIAD W 20 MINUT 226

Przygotowanie: Ryż gotuję, odcedzam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu i curry (przez 2-3 minuty). Do mięsa dodaję warzywa wraz z dołączoną do nich przyprawą, smażę na dość dużym ogniu około 8 minut. Na koniec dodaję ugotowany ryż i sos chili, mieszam, jeszcze przez chwilę smażę

JejKuchnia
Zapiekany ryż do obiadu 155

Polecamy tylko wtedy, gdy pieczecie do obiadu mięso. Wtedy robicie dwie pieczenie na jednym ogniu ;) Dzięki temu zaoszczędzicie czas i energię na robienie osobnego dodatku do dania głównego. W tym czasie możecie przygotować np. surówkę. Składniki 100 g ryżu 600 ml bulionu warzywnego 3 łyżki suszonych jarzyn Przygotowanie C Ryż płuczemy, zalewamy bulionem, dodajemy suszone jarzyny, mieszamy, przekładamy do naczynia

R'n'G Kitchen
Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem 172

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 3 łyżki oleju z bazylią sól pieprz 200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane) Marynata: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżeczki tymianku Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: 500g pieczarek

Szalona Kuchnia Eweliny
szybkowar-pyszne gołąbki... 152

mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, koperek 2 pęczki z kapusty młodej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych usunąć gruby nerw mielone mięso z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie, wszystko dobrze ręką wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowana w szynce parmeńskiej pierś kurczaka z suszonymi pomidorkami, na szpinaku z groszkiem cukrowym. Letni obiad w stylu fi 159

warzywa w to miejsce  Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij w środku i nadziej suszonymi pomidorami oraz jeszcze większą ilością świeżego tymianku. Plastrami szynki parmeńskiej owiń mięso i smaż na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu przez 7-10 minut z każdej strony na średnim ogniu.  W tym czasie na maśle podsmaż czosnek i szpinak

Mango Papaja
Sałatka gyros-kebab z makaronem pełnoziarnistym 221

przyprawą gyros-kebab. Miskę przykryć folią i włożyć do lodówki. W dzień przygotowywania sałatki. Kurczaka przełożyć wraz z oliwą na patelnię i smażyć obracając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Zostawić do ostudzenia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i również zostawić do ostudzenia. Sos: Do małej miseczki dodać jogurt, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Passions hobbies life
DANIE JEDNOGARNKOWE Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE SEROWYM 170

osuszam. Kroję w półplastry, następnie podsmażam na rozgrzanym oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, papryki i ziół prowansalskich przez około 3 minuty. Paprykę kroję w kostkę, dodaję do mięsa, razem smażę jeszcze przez chwilę. Dodaję bulion i śmietankę, wsypuję makaron. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 20 minut (co jakiś czas mieszam). Na koniec dodaję pokrojony w kostkę

JejKuchnia
zupa ogórkowa wersja light 210

ugotowałam właśnie taką zupę. Prosta, szybka, z niewielką ilością tłuszczu.  Wiadomo zależy od gustu i smaku. Polecam taką ogórkową każdemu a w szczególności tym, co nie przepadają za mięsem w zupie. Składniki: * 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 1 łyżka masła * 4-5 ziemniaków * 1 marchew * 1 cebula * 1 pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekana cukinia z pomidorami i mozzarellą 205

Cukinia przygotowywana przeze mnie pierwszy raz bez mięsa mielonego lub kurczaka. Okazała się rewelacyjna. Będę robiła częściej. Składniki na zapiekaną cukinię z pomidorami i mozzarellą (2 porcje): 2 cukinie cebula 2 ząbki czosnku 3 plasterki szynki prosciutto 2 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego kulka mozzarelli bazylia oregano tymianek rozmaryn sól pieprz Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek. Pomidory sparzyć

Karola gotuje
karkówka zapiekana w młodej kapuście 304

czosnkiem i posypałam pieprzem. Wsadziłam do miski i przykryłam. Tak zamarynowaną zostawiłam na całą noc w lodówce. Karkówkę przed zamarynowaniem zestekowałam. Mam takie fajne domowe urządzenie do przecinania włókien mięsa. Sprawdza się również przy kotletach schabowych.  2. Na następny dzień przełożyłam do woreczka do pieczenia, obłożyłam cebulą pokrojoną w piórka, dodałam liść i ziele w ilości

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania