mięso - 63110 przepisów (strona:2306/4208)

Zupa jarzynowa z podagrycznikiem 189

Dziś będzie prosty przepis na pyszną i lekką zupę z warzyw i zieleniny. Wiosną jakoś tak zupełnie bezwiednie gotuję lżej niż zimą. Jemy więcej warzyw, mniej mięsa i używam dużo "zielska". Zupy też robię teraz delikatniejsze . Najlepiej z dużą ilością kolorowych jarzyn. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Młoda kapusta ” Babci Jadzi „ 215

zbieramy smak , przelewając do garnka z kapustą i resztą dobroci . Solimy , pieprzymy , dokładamy koncentrat , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , ale nie za często , aż mięso będzie miękkie . Po wyłączeniu gazu , dodajemy posiekany koperek , ostatni raz mieszamy i możemy serwować bigos . Smacznego       Artykuł Młoda kapusta ” Babci Jadzi „ pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Ryż z zielonym sosem 166

zielone":) Pomysł przyrządzenia sosu przyszedł mi do głowy gdy zrobił mi się zapas botwiny, kopru, natki i szczypiorku. A że w domu mam i takich co jedzą mięso to dla nich dodatkowo mielone , a dla wegetarian do ryżu tylko sos :) Składniki : liście z małego pęczka botwiny pęczek koperku szczypiorek, najlepiej wyhodowany z cebuli w domu :) ewentualnie natka pietruszki- mały

Proste Potrawy
Fioletowe ziemniaki truflowe pieczone 166

soku z cytryny. Wszystko zapieczone razem z moim ulubionym dodatkiem – masłem, które dodatkowo nadaje pięknego maślanego aromatu ziemniakom. Gotowe danie podaję ze świeżą natką, dodaję surówkę i kawałek mięsa. Danie wege? Dorzućcie posiekaną marchew, pasternak, por, kawałek dyni lub buraki, cebulę, zapieczcie, smakujcie pieczone i kolorowe warzywa, doprawcie słodką i ostrą papryką, ziołami, podajcie z kefirem lub mizerią, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 227

zwykła, jajka to składniki podstawowe. Dodatki można zmieniać wg uznania. Zamiennie lub dodatkowo rodzynki, żurawina, różnego rodzaju orzechy itd. Ziarno owsa miksujemy blenderem lub przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wlewamy roztopione masło, mąkę kokosową wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Ja pozostawiłam na noc. Masło

Leśny Zakątek
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków 178

Znacie słynną w kuchni angielskiej zapiekankę pasterską? Tradycyjnie zrobiona jest ona z mięsa i marchewki, a przykryta pysznym i chrupiącym ziemniaczanym pure. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na wersje wegańską zrobioną z soczewicy, selera, marchewki i ziemniaków. Pierwszy raz jadłam tą zapiekankę u mojej siostry i baaardzo mi posmakowała i od tamtej pory bardzo często gości w moim domu. Jest naprawdę

kulinarne odsłony pati
Krem szparagowy z klopsikami 187

kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie jeszcze chrupiące warzywa dorzucamy do zupy, gotujemy aż do miękkości. Zupę blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku. Z surowych kiełbasek wyciskać małe porcję mięsa, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Klopsiki smażymy na oliwie na złoty kolor. Zupę – krem serwujemy z pulpecikami, kawałkami szparag i świeżym tymiankiem. Artykuł Krem szparagowy z klopsikami pochodzi z serwisu

Kierunekuchnia
Cholesterol-co należy o nim wiedzieć 186

poprawią smak waszych potraw ale także podniosą poziom dobrego cholesterolu.   Jak utrzymać organizm w dobrej kondycji   Oczywiście tłuszcze roślinne oraz ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, śmietany, masło) to nie wszystko. Należy pamiętać także o 5 porcjach owoców i warzyw dziennie. Wskazane jest ograniczenie fast foodów, słonych przekąsek na rzecz nasion

kuron.com.pl
Grillowany mix szaszłykowy z pikantnymi talarkami, z manioku 206

Szaszłyki na grilla to mieszanka kreatywności, z których wychodzą same pyszności. Można warzywne przygotować lub z mięsem, kiełbaskami kombinować. Wszystko zależy od tego co lubimy i tak na zmianę, składniki łączymy.  Ja swoje propozycje Wam podaję, a do szaszłyków talarki z manioku dodaję. Ich niezbyt wyraźny smak wyostrzyłam, bo z sosem ostrym połączyłam.  Taki talerz smakołyków kolorowych znajdzie

Moniki Smakołyki
BARSZCZ Z WARZYWAMI I PEŁNOZIARNISTYM MAKARONEM 264

smaku: solą, pieprzem, cukrem, zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Jeśli lubimy ( my - tak) zupę zabielany zahartowaną śmietaną 18% i obficie posypujemy koperkiem. Mięso z gotowanego bulionu obieramy i wrzucamy do zupy.  Podajemy z pełnoziarnistym makaronem, ugotowanym osobno

Walijskie Pichcenie
Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku - Spanakorizo 245

ryżu z dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest jeszcze pyszniejszy. Dlatego też oparłam się na przepisie z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowane pomidory 235

czasu na cokolwiek innego. To waśnie okres, w którym my żyjemy praktycznie samym grillem. Szykujemy potrawy dzień wcześniej, potem wracamy z pracy, ustawiamy grilla, przeganiamy koty żeby nam całego mięsa nie zjadły i siedzimy sobie z piwem czy jakimś drinkiem do samego wieczora niespiesznie zajadając smakołyki. Czasem nas ktoś odwiedzi, czasem sami siedzimy. Ogólnie lato to taka sielanka. Aż chciałoby

Marder&Marder Manufacture
Makaron z pieczarkami i soczewicą 174

oraz grana padano. Obiad szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Makaron z pieczarkami i soczewicą to danie w sam raz dla wszystkich, którzy lubią makarony, ale niekoniecznie z dodatkiem mięsa. Makaron z pieczarkami i soczewicą / 1 porcja Składniki makaron penne dla 1 osoby 1 garść malutkich pieczarek 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki brązowej soczewicy z puszki 2 garście startego

Moja smaczna kuchnia
Omlet z mieloną wieprzowiną - Khai Jiao Sab 185

To danie kuchni Tajlandii znalazłam w książce Roberta Makłowicza "Fuzja Samków". Jak pisze Makłowicz, z podanych składników smaży się 2 omlety jeśli będą smażone

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki z młodej kapusty z quinoą, tuńczykiem i sosem koperkowym 234

odpowiednim czasie.  Dziś bardziej dietetyczna wersja gołąbków. Oczywiście zrobiłam je z młodej kapusty <3 i ugotowałam na parze. Do nadzienia użyłam quinoy zamiast ryżu i tuńczyka zamiast mięsa, a żeby było jeszcze bardziej wiosennie wykorzystałam młodą pokrzywę i liście rzodkiewki. Całość polana jest sosem śmietanowo -koperkowym, oczywiście bez żadnych zbędnych zasmażek. Zapewniam Was, że to danie przypadnie

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania