Składniki:(na 3 porcje) - filet z piersi kurczaka – 2 połówki (300 g) - groszek konserwowy (160 g) - marchew mrożona (150 g) - masło klarowane (10 g) Przygotowanie: Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka po węgiersku) podsmażyć na maśle klarowanym. Do podsmażonego kurczaka dodać groszek i marchewkę, podsmażać jeszcze chwilę. Posypać ziołami ( zioła do sałatek
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasłyżka (10 g) - mix sałat- 2 garście (60 g) - pestki z dyni – 1 łyżka (10 g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy/ cytrynowy, oregano, bazylia, pomidory suszone Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na patelni z odrobiną wody. Ugotować kaszę gryczaną. Odstawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować pozostałe składniki. pokroić cebulę, pomidorki w ćwiartki,sałatę porwaćna
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasżytną/ pszenną/ gryczaną. Do jogurtu greckiego możesz dodać sprasowany czosnek (uzyskasz zdrowszy sos czosnkowy). Smaż na patelni teflonowej, z niewielką ilością masła klarowanego lub leju kokosowego nierafinowanego :) Wykonanie: 1. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na patelni. 2. Sos: Jogurt wymieszać z ulubionymi przyprawami (szczyptą soli himalajskiej, papryką słodką/ ostrą, zioła prowansalskie). 3. Farsz: Cebulę, pomidora
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - jajo 2 szt. - filet z kurczaka – 110 g - serek wiejski - 50 g - mąka kukurydziana – 15 g - kukurydza – 50 g - masło klarowane– do posmarowania patelni Wykonanie: Mięso z piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, posolić i poddusić na patelni. Jaja wymieszać z mąką, kukurydzą i gotowym kurczakiem. Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron pod przykryciem. Podawać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspiersi kurczaka (100 g) - pieczarki (75 g) - papryka czerwona (50 g) - ser feta (25 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w plasterki a paprykę w kosteczkę. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić w głębokiej patelni. Do gotowego kurczaka dodać pieczarki i paprykę, dusić jeszcze chwilę. Na patelnię wyłożyć ugotowany makaron, wymieszać. Przyprawić wedle uznania (sól himalajska, pieprz cytrynowy
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaswariantów jest bardzo wiele. Jednak wspólną cechą wszystkich chlebków pita jest to, że w trakcie pieczenia rozdzielają się na dwie warstwy, tworząc charakterystyczną "kieszonkę". Napełniamy ją falafelem, kawałkami pieczonego mięsa, warzywami, hummusem lub labnehem - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sekret tkwi w temperaturze pieczenia, powinna być jak najwyższa. Tradycyjne gliniane piece, w których wypieka się te chlebki potrafią nagrzewać się
Cztery Fajerypolubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora jej część pozostawała na wałku, a składanie i mycie całej maszynerii też nie budziło mojego entuzjazmu. Wygodniej było pojechać
Cztery Fajeryzawsze cieszą naszych przyjaciół. Estetycznie zapakowane są miłą odmianę w świecie pełnym komercji. Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się
Cztery Fajeryczego można wykorzystać wolnowary #Crock-Pot oprócz przygotowywania doskonałych mięs, gulaszy i zup? Świetnie pokazał to film opublikowany na kanale Bed Bath & Beyond
Cztery Fajeryniepowtarzalny smak. Ponieważ w zamrażalniku nie miałam już nawet odrobiny miejsca, więc na kilka dni przeszłam na dietę szparagową Krokiety serowo szparagowe przygotowałam wg przepisu z książki "Poniedziałki bez mięs" autorstwa Paula, Stelli i Mary McCartney (tak, to ten Paul McCartney z The Beatles i jego córki), którzy w czerwcu 2009 roku zainicjowali kampanię Meat Free Monday. Połączenie ziemniaków
Cztery Fajeryposzukiwaniu inspiracji na obiad bez mięsa napotkałam blog Pani Agnieszki Maciąg. Znalazłam tam wiele przydatnych informacji na temat zdrowego odżywiania. Wśród wielu ciekawych przepisów zwrócił moją uwagę gulasz z selera. Postanowiłam go wypróbować i tak oto powstała moja wersja. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Kulinarne przemysleniaMój dzisiejszy obiadek, pyszny. Polecam Piersi kurze przekroić w poprzek tworząc dwa płaty mięsa. Każdy płat rozbić i doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią. Oczywiście z obydwu stron. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić oczyszczone i posiekane drobno ząbki czosnku. Po chwili dodać szpinak i smażyć wszystko aż szpinak zmięknie i utworzy się tzw, papka. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńmoże stanowić nie tylko dodatek do obiadu, ale również zastąpić Wam np. drugie śniadanie. Mam więc nadzieję że moja kolejna propozycja też przypadnie Wam do gustu. Idealna do pieczonego mięsa lub jako dodatek do potraw z grilla. Znana i lubiana, sałatka z serem feta. To bomba witaminowa, którą możemy przyrządzić już w kilka minut. Pyszna sałatka w greckim stylu. Chrupiąca
Fit Food Brunetkizwykle przywozi się jakiś nowy smak do domu. Mnie bardzo smakowała sałata z piklowaną marchewką w Szwecji. Po powrocie postanowiłam zrobić kilka słoików dla nas. Świetnie pasuje do ryb, mięs i ożywia smakiem wegetariańskie dania. marchew - 500 g ocet jabłkowy - 3/4 szklanki kmin rzymski - 1/2 łyżeczki woda - 1,5 szklanki sól - 1 łyżeczka cukier trzcinowy jasny - 3 łyżki Marchewkę obrać
AZgotuj!makaronem tak tym razem sięgnęłam po zupę krem. Mama przywiozła mi całe pudełko pomidorów, które uchodowała w swojej szklarni. Część z nich użyłam do zupy a część do zapieczenia mięsa. Sięgnęłam po zupę z dodatkiem cukinii. Cukinia i pomidory łączą się z sobą znakomicie. Dodałam jeszcze odrobinę czosnku, pikantną paprykę i świeżą bazylię. Zupę podałam z groszkiem ptysiowym. Była bardzo
mecooks