Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 179lekkim twistem. Dostajemy tutaj delikatną bułę maślaną własnego wypieku skąpaną w ziołowym sosie chimichurri. Do tego kapista kiszona, słodka kandyzowana cebulka, szwajcarski ser i najważniejszy element — delikatny mostek wołowy. Mięso jest tak kruche, że aż się samo rozpada pod naporem widelca; jest pełne aromatów i fantastycznie komponuje się z resztą składników. Dodatkowym plusem jest porcja, którą otrzymujemy — zdecydowanie nie jest
Food Square
Przepis #135 Wegańskie parówki + przepis na FIT hot - doga 254Witajcie, pomysł na zrobienie domowych parówek bez mięsa chodził za mną od dłuższego czasu. W końcu jednak postanowiłam go zrealizować. W czeluściach szafki kuchennej znalazłam składnik, który i dealnie wpasował się do wykonania tego przepisu czyli cieciorkę. Dodałam kilka przypraw i tak p owstały beztłuszczowe, bezglutenowe i wegańskie parówki. Od razu wykorzystałam je do zrobienia hot-doga. Uwierzcie, że smakował
Health-Fit-Life
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 238twardą ręką i uczyła Nas wielu rzeczy. Dziadek był masarzem, choć go nie pamiętam bo zmarł młodo, jak miałam ponad dwa lata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś
SMYKWKUCHNI
Kurczak w panierce orzechowej z batatowym puree i szparagami „po schwardzwaldzku” 181jajka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. W tym celu, maczamy go w oleju z dodatkiem doli, pieprzu, tymianku i czosnku (2 ząbki). Wkładamy mięso do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie, obieramy batata i szparagi. W przypadku szparagów odkrajamy ok. 1/4 kawałka od końca i obieramy do 1/3 wysokości. W ten sposób pozbędziemy się łykowatych
Pyszny Duet
Bezglutenowa tortilla z kurczakiem 217więc oto i on – bezglutenowa tortilla z kurczakiem . Wbrew pozorom bardzo szybkie danie obiadowe. U mnie to danie w wersji resztkowej, przygotowuje je najczęściej wtedy, gdy zostaje mi jakieś mięso z dnia poprzedniego, albo gdy w lodówce zostają resztki jakiś warzyw. Tortilla to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie pozostałych resztek. Jednak, żeby nie było zbyt nudno, cały sekret tkwi
365 dni dookoła kuchni
Kotleciki z warzyw 966Szukacie pomysłu na obiad bez mięsa? Proponuję smaczne kotleciki z warzyw. Idealne połączenie, w którym można przemycić marchewkę i groszek każdemu warzywnemu niejadkowi. KOTLECIKI Z WARZYW Składniki: 2 cebule, 100 g startej marchewki, 100 g mrożonego groszku, 500 g mrożonego kalafiora, 3-4 jajka, 3 łyżki masła, sól,pieprz, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Bon appetit mon amie
Makaronowa sałatka z kurczakiem i świeżą papryką 163kurczaka 1 szklanka makaronu jajecznego w kształcie ryżu ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy do miękkości na odrobinie oleju rzepakowego. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Papryki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki
VioletoweKucharzenie
Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki 218zwykłe”, grube, cienkie, amerykańskie „pankejki” i nasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki można podawać na słodko z owocami, cukrem, konfiturą, dżemem, i na wytrawnie – z mięsem, warzywami, serami – co kto lubi. Francuskie naleśniki crepes są niezwykle cienkie (także dzięki składnikom ciasta) i najczęściej podaje się je w formie zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie
Pociąg Do Kuchni
Sałatka ziemniaczana do grilla 456Najlepsza sałatka do grilla! Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz
Blog z Apetytem
Jajka w sosie chrzanowym 201Świetna propozycja śniadaniowa ale również jako przystawka na imprezę. Sos chrzanowy będzie doskonałym dodatkiem również do wędlin i mięs. 6 jajek ugotowanych na twardo rzeżucha/ posiekany szczypiorek do posypania Sos chrzanowy do jajek: 1 słoiczek chrzanu 3-4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 3 żółtka ugotowane na twardo sól, pieprz i odrobina cukru do smaku Wszystkie składniki
Smakołyki Asi
Toum – libański sos czosnkowy 1127Toum , czyli przepis na libański sos czosnkowy . Podaje się go wraz z libańskim chlebem, hummusem, tabbouleh, czy shawarmą. Można go również serwować jako dip do różnych mięs i innych przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szparagów :) W lodówce można przechowywać go tygodniami! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy , który idealnie pasuje do sałatek, pizzy
Kulinarne Przeboje
Suflet ziemniaczany z parmezanem 205Suflet ziemniaczany z parmezanem Przystawka na jesienne wieczory, puszysta i smaczna. Dobrze pasuje do nabiału, przeróżnych mięs, ryb oraz sosów. U mnie była to uczta z dodatkiem sałaty batawii, mojej ulubionej. Proporcja na 4 kokilki. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 garść
Wino Francja Kuchnia
Kurczak w kremowym sosie musztardowym 234talarki szalotki, smażyć całość około 3 minuty do zrumienienia się. Śmietanę zmieszać z musztardą (można dodać tylko jedną łyżkę musztardy zamiast dwóch dla łagodniejszego efektu), dodać do podsmażonego mięsa, skropić cytryną, dolać sos sojowy, doprawić do smaku solą i pierzem, dodać gałkę muszkatołową, dusić na małym ogniu do zgęstnienia sosu około 5 minut. Na koniec do gotowego dania dorzucić posiekaną
Wino Francja Kuchnia
Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina 208garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut. Ugotować w osolonej wodzie farfalle
Wino Francja Kuchnia
Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina 214garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut. Ugotować w osolonej wodzie farfalle
Wino Francja Kuchnia