Sałata z dressingiem cytrynowym. Sałata do obiadu. 267przechowa w lodówce do następnej sałaty. Do mieszanki sałat warto wykorzystać również młode listki buraka, mniszka lekarskiego, rzodkiewki, małe listki kalafiora, brokuła. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch. Składniki: Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej Dressing cytrynowy: sok wyciśnięty
Codziennik Kuchenny
KOTLECIKI SIEKANE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 532smażenia PRZYGOTOWANIE: 1.Filet myjemy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w drobną kostkę. 2. W misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką. Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor
Marcepanowa kuchnia
Curry z warzywami 269theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Curry z warzywami Staram się ostatnio ograniczać mięso, różnie mi to idzie … ale się staram. Hinduskie smaki bardzo mi pasują więc dziś na obiad curry z warzywami. Danie jest bardzo aromatyczne i posmakuje na pewno wszystkim lubiącym dalekowschodnią
Gotuj Się Kto Może
Gulasz z policzków wołowych, z ciecierzycą, z wolnowaru 229Policzki wołowe polecam od dawna. To niedoceniany kawałek mięsa, z którego można przyrządzić cudowny, nieco kleisty, gulasz. My bardzo je lubimy. Dobrze przyrządzone policzki rozpływają się w ustach i są przepyszne! Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to koniecznie zapytajcie o nie w sklepie mięsnym, u rzeźnika, i przyrządźcie sobie w domu, bo warto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 204Półwyspu Iberyjskiego. Jej odmian jest mnóstwo, zależnie od regionu, w którym jest podawana. Może być przygotowana z kurczakiem, królikiem, rybami, owocami morza lub mixta, czyli znajdziemy w niej i mięso i owoce morza. To zdecydowanie moja ulubiona wersja i dziś właśnie taką przygotowałam. Bazą paelli jest sofrito, czyli przesmażona na oliwie z oliwek EV cebula, czosnek i pomidory
Kulinarne przygody Gatity
Kotlety schabowe inaczej, bardzo dobre 287garnku zagotować wodę, lekko osolić. Gotować aż brokuł będzie prawie miękki. Odcedzić i przelać zimną wodą. jajka z mąką dokładnie wymieszać na gładką masę. Wlać do miski z mięsem. Dodać brokuły, pieczarki, posiekany koperek i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlać porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu do momentu aż będzie można przewrócić. Na drugiej stronie smażyć
Kuchnia Pokoleń
Szybka sałatka ze szpinakiem i cieciorką 228też pierwszy raz się z nim spotkałam, ale na pewno zostanie ze mną na dłużej. Wspaniale nadaje smaku każdej sałatce, idealny do warzyw (np. przygotowanych na parze), do mięs i… od po prostu do kromki świeżego pieczywa. Polecam. Olej porowy, to produkt pochodzący z Manufaktury Łagowski. Poza wspomnianym olejem w ofercie Manufaktury Łagowski znajdzie również: olej pomidorowy, olej pieprzowy
Słodkie okruszki
KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI 191ziemniaki o czerwonym i fioletowym miąższu Właściwości zdrowotne ziemniaków: obniżają ciśnienie krwi, dzięki dużej obecności potasu oraz kukuoaminy mają właściwości zasadotwórcze - regulują równowagę kwasowo-zasadową i obniżają kwasowe oddziaływanie mięs na organizm regulują pracę układu pokarmowego, w tym jelit, dzięki obecności błonnika redukują stres i poprawiają samopoczucie, dzięki obecności magnezu i witaminy B6 doskonałe źródło energii, której dostarcza skrobia wspomagają
Kuchnia MagdaLeny
Wegański gulasz z pieczarkami 267Sycący gulasz wege, ale zapewniam że miłośnikom mięsa też będzie smakować. Zrobiłam go za mało, bo nie spodziewałam się że będzie miał takie wzięcie. Uwielbiam takie dania które są lekkie i syte. 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 40 dkg pieczarek małych 1 cebula 400 ml przecieru pomidorowego 2 gałązki selera naciowego 1 marchewka sól, pieprz rozmaryn, papryka wędzona, oregano
wesoła kuchnia
Ziemniaczki smażone z rozmarynem 168posypać estragonem, rozmarynem, papryką słodką, solą i pieprzem. Gdy się zezłocą, będą miękkie w środku, a chrupiące zewnątrz wówczas wykładamy na półmisek i podajemy. Idealnie smakują z porcją grillowanego mięsa i sosem czosnkowym
KUCHNIA POLSKA
Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 222prosty, ale zarazem bardzo efektowny przepis Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki to sałatka warstwowa, której cały sekret kryje się w sosie tzatziki i dobrze doprawionym mięsie. Całość dopełniają pyszne chlebki pita i warzywa. Do przygotowania tego przepisu użyłam tzatzików po polsku , jednak jeśli wolicie klasykę skorzystajcie z przepisu na klasyczne tzatziki Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Składniki
PatiGotuje
Korzyści dla zdrowia z jedzenia smalcu 180smalec jest nawet bardziej wskazany niż oleje roślinne. Wysoka temperatura nie zmienia jego składu i nie wpływa na jakość przygotowanej potrawy. Szczególnie polecam wykorzystywać go do smażenia mięsa, ma doskonały smak i lekkość, a warzywa (ziemniaki na frytki) pozostają chrupiące, dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ⇒Wzmacnia kości. Jest jednym z bogatszych źródeł witaminy
Zdrowie i pysznie na talerzu
Żytni chleb na liściach tataraku 191owijamy szczelnie w woreczki do zamrażania. Jeśli mamy zbyt mało liści można zamrozić wszystkie. Po wyjęciu z zamrażarki te bardziej grubsze przed wyłożeniem foremki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa aby nam nie sterczały i lepiej przylgnęły do ciasta. Jeśli nie macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb
Leśny Zakątek
Roladki schabowe 194opiekacz elektryczny i wrzucamy roladki na kilka minut aby się związały i nie rozwalały (jeśli nie macie opiekacza to przesmażcie je na patelni - zaczynając smażenie od miejsca łączenia końców mięsa aby tam się związało). Gdy już rolady są opieczone / przesmażone wrzucamy je do naczynia żaroodpornego z odrobinka masła (2 łyżeczki) i do pieca - opcja termoobieg 160-170 ° C pieczemy około
Smacznie Pysznie Kalorycznie
Zupa z brukselki 172brukselki chętnie jest jedzona w moim domu. Uwielbiamy zupy, gdyż oprócz wspaniałego smaku dodają nam energii, a w chłodne dni również rozgrzewają. Zupy gotuję zazwyczaj na wywarze z mięsa, chociaż ostatnio bardzo przypadła mi do gustu lżejsza wersja z samych warzyw. Do lżejszej wersji zupy dodaję masło, aby mogły się przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, K). Zupa
Kuchcik gotuje