Roladki z kurczaka z pesto i "Podarunek" 218smażenia Pierś oczyścić i podzielić na 4 kawałki. Każdy kawałek kurczaka roztłuc młotkiem delikatnie kuchennym na cienki plaster. Posmarować plastry kurczaka pesto, zwinąć w roladkę i ułożyć na złączeniu mięsa. Odłożyć na przynajmniej kwadrans. Na patelni rozgrzać (niezbyt mocno) olej i obsmażyć na nim roladki pod przykryciem. Roladki puszczą sporo płynu. Zmniejszyć moc palnika i dusić roladki pod przykryciem
Weekendy w domu i ogrodzie
Żurek z jajkiem 188Żurek można zrobić na wiele sposobów. W każdym regionie smakuje inaczej. Zapraszam do spróbowania mojego przepisu 🙂 Składniki dobrej jakości żur w butelce żurek w torebce 1 szt 500 g mięsa ( żeberka wędzone, żeberka świeże, boczek świeży) 3-4 kiełbaski białe surowe pęczek włoszczyzny( marchew,pietruszka,seler,por) 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula liść laurowy … Czytaj dalej
gotuj ze mną
jajka z galarety 1975podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy do połączenia się z wywarem, odstawiamy do przestudzenia. Do „wydmuszek” nakładamy warzywa i mięso. Zalewamy wywarem. „Jajka” wstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia. Ja pozostawiłam na noc. Następie delikatnie obieramy ze skorupek. Ja przed obieraniem polewałam ciepłą wodą, moim
Domowy Smak Jedzenia
Kiszona pasta czosnkowa 198Kiszona pasta czosnkowa to idealny dodatek do białego barszczu, żurku czy sosu, idealna do mięs wszelakich, do zup, i czego dusza zapragnie. Jest zdrowa, jest pyszna choć wiem że nie wszyscy kochają czosnek. Jest aromatyczna i ma mnóstwo tego czego nam na przedwiośniu potrzeba, mnóstwo dobrych bakterii, ważnych aby organizm funkcjonował poprawnie i zdrowo. Zachęcam do kiszenia czosnku. Przepis pochodzi
Moje Małe Czarowanie
Sernik marcepanowo malinowy 502masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jedną piątą zostawiam do zrobienia jajek, resztę dodam do sera. Ser i marcepan mielę dwa razy maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję śmietanę kremówkę, puder i mieszam mikserem. Dodaję stopniowo po jednym jajku i łączę mikserem i dodaję kolejne jajko. Masy serowej nie miksuję za długo dosłownie
wesoła kuchnia
Pulpety pieczone na ryżu 231cenię sobie takie przepisy;). Proste, szybkie, wszystko umieszczamy w jednym naczyniu żaroodpornym i z książką w ręku czekamy na obiad, który zrobi się praktycznie sam:). Pulpety: 500g miesa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka sól, pieprz, papryka słodka 1 pęczek natki pietruszki Ryż i zalewa: 3 worki ryżu
Szefowa kuchni
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 219święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami Składniki: około 500 ml zakwasu na żur około 400 g wędzonych żeberek (ew. innego mięsa na bulion) 4 białe surowe kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście kapusty włoskiej (opcjonalnie) 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 3 gałązki świeżego
PatiGotuje
Pasztet z kurczaka, z rodzynkami 417środka. Albo upiekę sama, albo nie jem. No to musiałam upiec skoro miałam ochotę. Jest pyszny, delikatny w smaku i kremowy. Rodzynki dodają słodkiej nuty, a ja lubię połączenie mięsa z owocami. Zdecydowanie jest to pasztet , który upiekę ponownie już niedługo. Smaczna Pyza poleca! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Moja grochówka 365zupa w Holandii i dzisiaj zrobiłam ją na mój sposób. Trochę po polsku, trochę po holendersku właśnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Grochówka składniki: 300 g wędzonej kości z mięsem 1/2 selera 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 marchewki 400 g żółtego, łuskanego grochu 2-3 kiełbasy Grochówka wykonanie: Groch najlepiej namoczyć na całą noc, pamiętajmy aby go dobrze przepłukać. Kość
Delusional Trine
Potrawka z kiełbasą, papryką i cebulą 189Myślę, że kiełbasa to niedoceniany produkt w naszych kuchniach! Postawmy na jakość, kupmy kiełbasę dobrej, sprawdzonej firmy. Taką, która jest robiona z mięsa, a nie z mięsopodobnych składników marnej jakości. Wtedy będzie smakowała wyśmienicie - zarówno na kanapkach jak i w daniu, które dziś proponuję. 400g dobrej jakości kiełbasy, u mnie Wiejska Tradycyjna od Hańderek 3 papryki: czerwona, żółta, zielona
Szefowa kuchni
Konserwa z karkówki 306puszkę/słoik -10% wody -5 % skórek wp ugotowanych mielonych lub krojonych b. drobno w kostkę 0,5 cm max -słoiczki/puszki -szybkowar -zamykarka do puszek WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 2-4 cm dodajemy wszystkie składniki i przyprawy mieszamy krótko tylko po to aby przyprawy były wszędzie .Nie mieszamy do kleistości. Zostawiamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Czerwone curry mango z kurczakiem 282oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Czonek obrać i posiekać. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać imbir, chilli, chwilę przesmażyć. Na patelnię wyłożyć mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu
Zielona Kuchnia
Surówka z kiszonej kapusty. 165dekoracji. Wszystkie warzywa wsyp do miski, wlej olej, dopraw do smaku przyprawami, wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem schodź surówkę w lodówce. Surówka ta doskonale smakuje z ziemniakami i mięsem. Smacznego
Przepisy i porady kulinarne
Pachnąca historia w kuchni, czyli opowieść o cebularzu 178takimi skarbami. Należą do nich lubelskie cebularze wywodzące się z kuchni żydowskiej, które piekarze z Lublina ocalili od zapomnienia. Cebularz to było danie gorszych czasów, kiedy w domu brakowało mięsa. Przygotowywane chociażby na trudnym przednówku, gdy w spiżarni zostało jeszcze trochę mąki i cebuli. Agata proponuje swoją interpretację cebularza. Warto skorzystać z tego przepisu także dlatego, żeby pielęgnować polską tradycję
KulinarneImpresje.pl
Chrzan gotowany 613ilość jaj i śmietany. Chrzan należy przechowywać w słoiku, zakręcony (żeby nie zwietrzał), w lodówce, przez max. 10 dni. Tak przygotowany chrzan idealnie pasuje do jaj, wędlin, pasztetów i mięs. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska