jednak przygotuję wersję bezwieprzową. Zamiast białej kiełbasy używam boczku z indyka…Jest przepyszny! W tym roku zaplanowałam pieczone piersi z kaczki . Jest to szybkie danie, zwłaszcza, że piekę mięso w całości i kroję na plastry. Bardzo lubię pierś z kaczki, zwłaszcza z sosem z czerwonego wina. Ostatnio dostałam w prezencie pyszne czerwone wino Rocca di Montemassi Sangiovese. To wino
codojedzeniaBardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem szlachetnego mięsa wieprzowego jakim jest polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2sztuki) 18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej tymianek sól pieprz oliwa Farsz groszkowy: 260g mrożonego zielonego groszku Hortex 50g liści
Szalona Kuchnia Ewelinyznaczy, że kurczak jest idealnie upieczony? To oznacza dopieczone mięso na udkach i soczystą pierś. Nie zawsze udawała mi się taka sztuka. Ponieważ nóżki i pierś kurczaka zbudowane są z innych włókien, i wymagają innych temperatur o idealnego upieczenia. Kurczaka początkowo piekę w 120 stopniach a następnie w 180. Aby skórka była ładnie zrumieniona pod koniec pieczenia smaruję
Codziennik Kuchennynajczęściej przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Wielkanocny żurek został przygotowany na domowym zakwasie przepis znajdziecie Domowy zakwas na żurek. który podkreśla smak, został podany w chlebku. Składniki · 1kg mięsa szynki wieprzowej
Kulinarne pyszności MolkiDziś specjalnie dla Was mam lekkostrawne, aromatyczne danie, ze zdrową kaszą jaglaną i marchewkami mini Hortex i warzywami , idealne dla osób którzy nie jedzą mięsa , sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i ciepłą kolację , całość przygotowania zajmuje raptem 25 minut, resztę czasu zamiast spędzać w kuchni warto wybrać się na dotleniający spacer, dzielę się
Wanilia i Kardamonżurawiną lubię jeść samą. Dla męża była trochę zbyt kwaśna, bo rzeczywiście kulki żurawiny są mocno kwaskowe. Ale można też wykorzystać ją do przygotowania jakiegoś dobrego dania np. mięsa duszonego czy pieczonego w kapuście, i tu żurawina będzie świetnie pasować. Przepis na schab pieczony w takiej kapuście podam już jutro. Zobacz przepisy na inne domowe kiszonki! kiszenie kapusty w domu
Smaczna PyzaMięso w tym przepisie można całkowicie pominąć, i tak wyjdzie pysznie. My użyliśmy, bo nam zostało, mrozić nie chcieliśmy. Składniki 400 g makaronu orecchiette 2 młode marchewki 1 kawałek białej części pora 3 szalotki 2 ząbki czosnku 300 g karkówki wieprzowej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów krojonych z czosnkiem 100 g pieczarek 100 g groszku cukrowego sól
R'n'G Kitchensłabszy aromat) 2-3 białe kiełbaski (gotowane) Jajka Zupa chrzanowa – przygotowanie: Wszystkie składniki na wywar oprócz włoszczyzny umieszczamy w dużym garnku, zalewamy ok. 3-4 litrami wody tak, aby mięso było całe zanurzone. Całość doprowadzamy do zagotowania i od razu skręcamy ogień na mniejszy, zbieramy szumy i… idziemy robić mazurek pomarańczowy A tak poważnie: gotujemy sobie wywar na wolnym ogniu
Kate's Kitchenszybkie w przygotowaniu, potrzeba do niego jedynie kapusty (dowolny rodzaj) oraz wędzonego boczku, który nadaje potrawom z kapusty wyjątkowego smaku. Polecam to danie jako idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Kapusta zasmażana z boczkiem Składniki: 1 cebula 150g wędzonego boczku mała główka kapusty (500g) (może być biała, czerwona, ja użyłam włoskiej) sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie
Codzienne Gotowaniechrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy
Moja Książka KucharskaWielkanoc to czas wyjątkowy, jak również potrawy jakie podamy na świątecznym stole. Pojawią się jajka, pyszne wędliny, pieczone mięsa i słodkie ciasta. Jednym z nich jest tradycyjny niski słodki mazurek, który możemy przygotować na wiele sposobów. Mój jest wyjątkowy przygotowany z mąki orkiszowej z pyszną masą pomarańczową. Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej Składniki Ciasto
Kulinarne pyszności Molkifalbanka z kurkumą Makarony Babuni 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Paprykę kroimy w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Warzywa i mięso mieszamy z ugotowanym makaronem. Dodajemy do nich wymieszaną musztardę, majonez i miód. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe! Wioleta Gargula
MamaOskarkaugotować na twardo. Odcedzić wodę,zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Obrać,przekroić na pół,wyjąć żółtka i pokroić je w kostkę. Z kurczaka usunąć kości i pokroić mięso w drobną kostkę. Cebulkę,paprykę oraz korniszony również pokroić w kostkę.Dodać żółtka,majonez,sól i pieprz. Umyty koperek osuszyć na papierowym ręczniku i drobno posiekać. Połowę koperku dodać
Niespełnione zdolności kulinarneCiasta, ciasteczka, mięso kiełbasa, a ja oprócz tamtych smakołyków na te święta nastawiłam dwie pyszne nalewki. Wczoraj zlane, czekają na przegryzienie się smaków ;) Na pierwszy rzut prezentuje nalewkę cytrynową. Rewelka! Jak się pośpieszycie to jeszcze spróbujecie nalewki w te święta. Co prawda troszę krócej postoi ale będzie ;) Oryginalny przepis pochodzi z bloga Igraszki losu, Małgorzata dała w nim większą
Życie zaczyna się w kuchnisoli. Następnie gonady układa się na przygotowanych półkach. Gonady co jakiś czas się przewraca oraz zmienia sól. Sprzedawana w całości lub (tańsza wersja) sproszkowana. Dodatek do makaronów, sałatek, mięs, wędlin, grzanek. Jednym z producentów bottargi jest włoska firma z Sycylii Smeralda . Bottargę miałam przyjemność poznać na spotkaniu LET'S TASTE ITALY , zorganizowanym przez Taste It All - wine & food promotion
królestwo garów