Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej 212Wielkanoc to czas wyjątkowy, jak również potrawy jakie podamy na świątecznym stole. Pojawią się jajka, pyszne wędliny, pieczone mięsa i słodkie ciasta. Jednym z nich jest tradycyjny niski słodki mazurek, który możemy przygotować na wiele sposobów. Mój jest wyjątkowy przygotowany z mąki orkiszowej z pyszną masą pomarańczową. Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej Składniki Ciasto
Kulinarne pyszności Molki
Czerwona sałatka makaronowa 236falbanka z kurkumą Makarony Babuni 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Paprykę kroimy w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Warzywa i mięso mieszamy z ugotowanym makaronem. Dodajemy do nich wymieszaną musztardę, majonez i miód. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe! Wioleta Gargula
MamaOskarka
JAJKA FASZEROWANE SAŁATKĄ 172ugotować na twardo. Odcedzić wodę,zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Obrać,przekroić na pół,wyjąć żółtka i pokroić je w kostkę. Z kurczaka usunąć kości i pokroić mięso w drobną kostkę. Cebulkę,paprykę oraz korniszony również pokroić w kostkę.Dodać żółtka,majonez,sól i pieprz. Umyty koperek osuszyć na papierowym ręczniku i drobno posiekać. Połowę koperku dodać
Niespełnione zdolności kulinarne
Cytrynówka / Limoncello 504Ciasta, ciasteczka, mięso kiełbasa, a ja oprócz tamtych smakołyków na te święta nastawiłam dwie pyszne nalewki. Wczoraj zlane, czekają na przegryzienie się smaków ;) Na pierwszy rzut prezentuje nalewkę cytrynową. Rewelka! Jak się pośpieszycie to jeszcze spróbujecie nalewki w te święta. Co prawda troszę krócej postoi ale będzie ;) Oryginalny przepis pochodzi z bloga Igraszki losu, Małgorzata dała w nim większą
Życie zaczyna się w kuchni
Makaron z krewetkami i bottargą 194soli. Następnie gonady układa się na przygotowanych półkach. Gonady co jakiś czas się przewraca oraz zmienia sól. Sprzedawana w całości lub (tańsza wersja) sproszkowana. Dodatek do makaronów, sałatek, mięs, wędlin, grzanek. Jednym z producentów bottargi jest włoska firma z Sycylii Smeralda . Bottargę miałam przyjemność poznać na spotkaniu LET'S TASTE ITALY , zorganizowanym przez Taste It All - wine & food promotion
królestwo garów
Sałatka z kabanosa 266lodówce. Sałatka z kabanosa O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę. Kiełbaski, których użyłam były wieprzowe i dość cienkie. Śmiało możemy użyć kabanosów wykonanych z kurczaka czy z innego mięsa. Paprykę marynowaną możemy zastąpić świeżą papryką. Ser żółty w mojej sałatce to ser gouda. Możecie go zastąpić dowolnym serem żółtym. Uważajmy bardzo z pieprzem cayenne. Dodajmy go naprawdę tylko szczyptę. Pieprz
mecooks
Makaron z kurczakiem i cukinią 235wystarczyło zerknąć do lodówki w której znalazłam: resztę szpinaku, małą cukinię i przypomniał mi się przepis, który kiedyś testowałam. Ale teraz dodałam jeszcze piersi z kurczaka, bo danie bez mięsa u mnie by nie przeszło. Składniki: 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu świderki 1 mała cukinia 150 g świeżego szpinaku 7-8 pomidorów suszonych. 2 ząbki czosnku 5 łyżek
Pysznie & Pięknie
Zupa paprykowa 179nadzieję na szybką wiosnę, która już podobno się zbliża. Zupa również sprawdzi się o okresie letnim kiedy papryki będzie pod dostatkiem. Polecam, smaczna i pożywna zupka 🙂 Składniki 500 g mięsa mielonego wołowego 2 duże czerwone papryki 1/2 średniego pora 1 marchew 1 pietruszka 1/2 … Czytaj dalej Zupa paprykowa
gotuj ze mną
Sos tatarski do jajek 216zawiera kapary. Brzmi dobrze. Zatem zabieramy się za króla wśród sosów. Sos tatarski sprawdza się nie tylko do jajek. Ja używam go do kanapek z wędliną, jako dodatek do mięs, a nawet wykorzystuje go do grilla. To uniwersalny sos, który głównie kojarzony jest ze świętami wielkanocnymi. Przygotowanie sosu tatarskiego jest bardzo proste. Nie wymaga on wielu umiejętności w kuchni
Kuchennyviral.pl
Schab duszony w sosie paprykowym 190minuty. Dodajemy paprykę i smażymy przez 10 minut. Następnie dodaje podsmażony schab, marchewkę ziele angielskie, liść laurowy. Całość zalewamy dwiema szklankami gorącej wody ( wody tyle aby przykryła warzywa i mięso- jeśli w trakcie gotowania woda odparuje dolewamy) i całość dusimy przez 30 minut. Pod koniec gotowania rozdrabiamy mąkę ze śmietaną w wodzie ( pół szklanki ). Dodajemy kilka łyżek wywaru dla zahartowania
Kulinarne przygody
Ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka 186Ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka Genialna w swej prostocie ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka , to doskonały dodatek do mięsa , zamiast nudnych gotowanych kartofli Może także stanowić samodzielne danie , szczególnie dla tych , którzy cenią sobie wegetariańską kuchnię . Mojej rodzince bardzo smakuje , nawet dzieci nie marudzą , uwielbiają tą potrawę . Całkiem prosta do zrobienia , nie wymaga ani wielu przygotowań, ani pracy , a efekt naprawdę znakomity
Ogrodnik w podróży
Sałatka do pracy i savoir-vivre... ❗ 196może sobie sałatkę zabrać do pracy i nikt na to dziwnie nie patrzy. Wręcz przeciwnie w poradnikach savoir-vivre zalecane❗ jest by na lanczu biznesowym z kontrahentem nie zamawiać mięsa, gdy Twój klient, dostawca czy kooperant jest wegetarianinem, a tym bardziej jak jest weganinem... 😀 Link do przepisu: Tu będzie bezpośredni link do przepisu na naszym blogu: Dieta-Rozdzielna.blogspot.com Już
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 303wrażenie, że sandacz to raczej mało popularna u nas ryba – a niesłusznie. Nie dość, że ma delikatne, białe i nietłuste mięso, to jeszcze relatywnie niewiele ości. Z racji na swój subtelny smak jest też dość uniwersalny, smakuje dobrze i z patelni i z piekarnika
Patchwork
Czarny sernik czekoladowy 267Wkładam sernik do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, na 50 min. Studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przygotowanie tradycyjne Ciasteczka kruszę bardzo drobno (blenderem lub w foliowej torebce tłuczkiem do mięsa) i mieszam z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkami z masłem wykładam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (razem z bokami). Tortownicę odstawiam. W rondelku rozpuszczam kawę, mleko i czekoladę – odstawiam do ostudzenia
ladykitchen
KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu 278łatwo, pysznie i przyjemnie. Do przygotowania tej potrawy wybierajcie grubą kaszę np. perłową, gryczaną, jaglaną lub pęczak. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Ugotujcie ją wg. przepisu na opakowaniu. Mięso należy pokroić, podsmażyć, wrzucić ulubione, pokrojone na kawałki warzywa, ulubione zioła i przyprawy. Po chwili dodajemy kaszę, podsmażamy i obiad gotowy :) Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką - pyszny dodatek
Moja Książka Kucharska