Obiecuję, że w weekend będzie mięso. Wczoraj uzgodniłam z tatą szczegóły i jak wszystko się uda, na stole wyląduje królik. Ale póki co, nadal męczę Was moją typową kuchnią. Tym razem faszerowana biała papryka w sosie pomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki ciemnego ryżu 8 suszonych
Kardamonovynajlepsze są te najmniej przetworzone. Tłuszcze nasycone Nasycone i nienasycone. To najprostszy podział, bez wdawania się w chemiczne różnice. Te pierwsze są stałe w temperaturze pokojowej, te drugie nie. Mięso, sery, masło i tłuszcze z margaryny oraz te dodawane do słodyczy, w tym tłuszcz palmowy to tłuszcze nasycone. Generalnie powinniśmy je ograniczać, bo ich nadmiar źle wpływa na nasze zdrowie
Fleksitarianizm.plwięc może się wam przydać. Sałatka jest prosta, wystarczy kilka składników i gotowe. Składa się z pomidorów, salaty, fety jakiejkolwiek i pestek granatu. I jest pyszna. Sama czy z mięsem, obojętnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwydrążyć z pestek i drobno posiekać lub użyć suszonej. Posiekany czosnek i papryczkę podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu. Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii. Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża
Ola la LCHFSmaczne, pikantne ogóreczki z nutą słodkości doskonałe jako dodatek do mięsa, szczegónie potraw grillowych. Składniki: 2 kg ogórków 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu 2 łyżeczki chilli Przyprawy na jeden słoik (wielkość ok. 500g): czosnek - 1 ząbek pokroić w plasterki, po kilka plasterków do słoika, gorczyca
Szalona Kuchnia Ewelinysobą do uzyskania kremowej konsystencji. Powoli dodajemy oliwę cały czas mieszając. Na końcu łączymy z chrzanem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy do zielonych sałatek lub pieczonych mięs
Kuchnia w czekoladzielekko posól i popieprz i włóż do marynaty. Trzymaj w niej kurczaka do godziny. Wyjmij, obetrzyj z marynaty, ale nie do sucha, niech trochę marynaty na kurczaku zostanie, nadziej mięso na szpadelki do szaszłyków i smaż na średnio rozgrzanej patelni 10-12 minut w zależności od wielkości szaszłyków Podawaj z ryżem z kalafiora. Artykuł Czwartek: Szaszłyki w sosie z masła
Niedzielny kucharzpieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej sos do sałatki. Wymieszaj przy pomocy dwóch widelców. Podawaj na przystawkę, np. na liściach sałaty rzymskiej lub jako dodatek do mięsa i ryb. ➤ Rada: Kiedyś kasza bulgur była trudno dostępna, ale teraz bez problemu kupisz ja w większości znanych supermarketów tuż obok kuskusu i innych kasz. Jeśli masz wybór, wybierz
Chilli Czosnek i Oliwamojej kuchni warzyw jest dość dużo, zarówno w surówkach, jak i w innych daniach obiadowych. Staram się wykorzystywać warzywa sezonowe i mogę je jeść przez cały czas, a mięsem chętnie się dzielę. Warzywa są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że nie polejemy ich tłustym sosem lub nie zrobimy ich w ciężkiej panierce z bułki. Warzywa zazwyczaj przygotowuję na parze
Kuchcik gotujemnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone
Zasmakuj Kuchnimniejsze kawałki. 2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Na koniec dodajemy koncentrat, uzupełniamy wodę jeśli jest jej zbyt mało. Doprawiamy do smaku
Szefowa kuchniOgórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa, szczególnie w sezonie grillowym. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wyrazistej cebulki. Składniki: 2,5kg ogórków 1/2 kg cebuli 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1/2 oleju 3 łyżki soli Wykonanie: 1. Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w słupki, dodać pokrojoną
Szalona Kuchnia Ewelinysynowie przypomnieli mi, że dawno nie robiłam mięsa. Cóż było robić? Zrobiłam pyszną karkówkę,bo oczywiście mieli rację 😊 . Karkówka wyszła smakowita. Część zjedliśmy jako danie obiadowe, a część była znakomitym dodatkiem do kanapek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniekimnem rzymskim wg przepisu Samar Khanafer z ksiązki Hummus, za'atar i granaty. Marchewki są cudownie słodkie i aromatyczne. Idealnie sprawdzą się jako indywidualne danie, przekąska czy dodatek do mięsa. Świetnie sprawdzą się także do zapakowania do pudełka z jedzonkiem do pracy. Gorąco polecam! Marchewki pieczone z kminem rzymskim Składniki: 500-700g marchewki 2 łyżki miodu 2 łyżki
Codzienne Gotowanieutłuczony w moździerzu). Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy podsmażone boczek i cebulkę, mieszamy do połączenia składników. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące jako dodatek do mięs lub samoistne danie
W poszukiwaniu inspiracji