Gołąbki wegeteriańskie z kaszą i pieczarkami 239Gołąbki - klasyka kuchni polskiej. Dzisiaj w wersji jarskiej, bez mięsa, dietetyczne i po prostu bardzo pyszne. Gołąbki zawinęłam w piękne, zielone karbowane liście kapusty włoskiej, a farsz stanowi drobna kaszka jęczmienna wiejska, pół na pół z orkiszową oraz pieczarki. Kapusta włoska smakuje rewelacyjnie, teraz jest jej najlepszy czas i warto to wykorzystać. Poza tym gołąbki robi się dużo łatwiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet schabowy w rozmarynowym sosie 207schabowe 20 dag żółtego sera 2 jajka 15 dag gotowanej szynki sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 pęczek świeżego rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku, lekko rozbić i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni
Tradycyjna Kuchnia
Mielone w boczku 183długie) sól, pieprz Przygotowanie Łopatkę i serce mielimy na średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z sera wycinamy słupki 1x1x5 cm, każde „otulamy” mielonym mięsem. Tak przygotowane kotlety zawijamy w plastry boczku i pieczemy przez 35-40 min w temperaturze
R'n'G Kitchen
FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 226oczkach włoszczyznę i doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową, papryką, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy roztarty majeranek oraz pokrojone mięso z udek
Walijskie Pichcenie
Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem 380komponują się także podawane z sosami, na przykład pieczarkowym czy koperkowym. W formie wegetariańskiej będą daniem w sam raz do zaserwowania w niejeden piątek, dla tych którzy wystrzegają się mięsa. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 80 dkg ziemniaków 1 łyżka
mecooks
Jak wykorzystać skorupki skorupiaków – zupa krewetkowa 249dlatego gotować wolno i długo aby uwolnić jak najwięcej pierwiastków zawartych w skorupce. Oczyszczając krewetki ze skorupek jest na nich mnóstwo ikry. Odrywam głowy, a z odwłoka wyjmuję różowe mięso. Wszystko oprócz mięska wędruje do garnka na wywar, do którego dodaję liście, pora, seler, marchewkę, pietruszkę, całą cebulę i czosnek. Warzywa wystarczy umyć i wrzucić do garnka bez obierania. Gotowy
codojedzenia
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 178owocu piperyny w jego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek
Health-Fit-Life
Sałatka z kurczakiem i awokado. 251łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z 1/2 limonki Wszystkie składniki sosu wymieszać. Pierś z kurczaka zalać bulionem, włożyć obrane marchewki i zagotować. Mięso wyjąć , kiedy będzie już ugotowane (po przekrojeniu białe w środku), a marchewkę gotować dalej do miękkości. Następnie kurczaka i marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, ogórki, jajka pokroić
O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym 851oraz przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka lub na patelnię wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać mięso z udek kurczaka. Chwilę smażyć. Na sam koniec dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż do miękkości pieczarek. Na sam koniec wlać śmietanę i gotować kilka minut
Ugotować
Krokiety z kurczakiem i kukurydzą 272kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Kurczaka dzielimy na włókna. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem. Dodajemy do niej kurczaka podzielonego na włókna mięsa, do nich dorzucamy kukurydzę i koncentrat. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość podgrzewamy około 5 minut, do połączenia się smaków. Na każdego naleśnika nakładamy po sporej łyżce farszu i go równomiernie
MamaOskarka
Surówka selerowa z brzoskwinią i chrupiącym migdałem 176Lekka selerowa surówka z delikatną brzoskwiniową nutą, pachnącą natką z pietruszki i wyczuwalnym smakiem chrupiących prażonych migdałów to doskonały dodatek do każdego dania z udziałem mięsa. Składniki: 400g obranego selera 1 puszka brzoskwiń 75g płatków migdałowych 1 pęczek natki z pietruszki 3 łyżki majonezu 3 łyżki soku z limonki 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: 1. Obranego selera
Szalona Kuchnia Eweliny
PULPETY RYBNE (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 302wody, włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego przygotować wywar, gotując go około 40 minut. Jeśli nie ma ości to przygotować wywar warzywny. Gotowy wywar osolić i odcedzić. Mięso ryby zmiksować z dodatkiem jajka, przypraw i posiekanej natki pietruszki. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Do masy rybnej dodać cebulę, wymieszać a następnie formować małe
Ola la LCHF
Polędwiczki z dorsza w cieście 296Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam polędwiczki z dorsza, ale świetnie też sprawdzi się płat dorsza lub miruny. Przepis jest prosty i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej
Smaki Na Talerzu
ZUPA POMIDOROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PAPRYKĄ 181garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki brązowego cukru. Zalewamy ok. 650 ml wody. Gotujemy całość 15 minut. Miksujemy. Wkładka – niespodzianka czyli mięsne mini kuleczki Składniki: mięso mielone wołowe na tatara( polecam Biedronka) 1 białko, sól czosnkowa, pieprz, odrobina chili(lub pieprzu cayenne) kostka bulionowa wegetariańska, papryka wędzona proszkowana Wykonanie: 1.Mięso mieszamy ręką z białkiem, solą
Marcepanowa kuchnia
Stek tuńczyka z kaszą i olejem pistacjowym 179Takie połączenia lubimy najbardziej. Świeże i mega aromatyczne. Kasza bulgur idealnie komponuje się z delikatnym mięsem tuńczyka. Smak podbija olej pistacjowy z miodem…a na dokładkę posiekane pistacje i nadający ostrości marynowany pieprz zielony. Składniki 400-500 g steku z tuńczyka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 100 g kaszy bulgur 1/2 łyżki masła dwie garści roszponki
R'n'G Kitchen