Krokieciki z szynki 216sól i podsmażamy cebulkę. Z szynki pozbywamy się uwędzonej skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy w malakserze lub blenderze wysokoobrotowym, nada się do tego również maszynka do mielenia mięsa. Do podsmażonej cebulki dodajemy mąkę i ją zaparzamy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i szybko energicznie mieszamy całość trzepaczką, starając się pozbyć się ewentualnych grudek. Beszamel zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i gałką
MamaOskarka
Pikantne skrzydełka 227Potem posypujemy przyprawami: pieprzem, chili,... lub gotową mieszanką. Następnie dodajemy tłuszcz np. 2 łyżki smalcu i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 st.C / 45 minut Po upieczeniu mięso odsączamy na papierze kuchennym, smalec z przyprawami możemy odlać do miseczki i wykorzystać przy okazji dodając do zupy. Po odsączeniu serwujemy, przekąska dobra zarówno na gorąco
chleba naszego
Kiełbasa podwawelska 317cukier 1 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -papryka słodka 1 g/kg -czosnek 3 g/kg -woda 200 ml -ziele angielskie i liść laurowy podczas parzenia -jelita wieprzowe WYKONANIE Kupione mięso myjemy i tniemy w kostkę 3,4 cm i peklujemy. Czas 48 godzin w temp.4-6 stopni. Po tym czasie mielimy dodajemy wodę i przyprawiamy.Dokładnie mieszamy aż mięsko będzie się
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gulasz ziemniaczany z groszkiem i czerwoną fasolką 214fasolką pod koniec gotowania. Ten gulasz świetnie nadaje się jako danie do pracy, które można potrzymać spokojnie do drugiego dnia. Wedle uznania można dodać do niego również kawałki podsmażonego mięsa, jednak w wersji wegetariańskiej też Wam zasmakuje. Składniki: 600g ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze części puszka czerwonej fasolki konserwowej – odsączona z zalewy 450g mrożonego groszku 300g pieczarek
Życie ze smakiem
Zupa z białych warzyw 186listek laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić zupę z białych warzyw? Udko kurczaka zalać 3 litrami zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować powoli, aż mięso będzie miękkie. Podczas gotowania zdejmować łyżką cedzakową szum. Jeśli dodajemy bulion to, należy dodać go do 2 litrów wody. Warzywa obrać i umyć, selera i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki
Kuchcik gotuje
KOTLETY Z PŁATKÓW RYŻOWYCH (wegańskie, bezglutenowe) 384Płatki ryżowe najczęściej jadamy na słodko, jednak na słono także smakuję świetnie! Przygotowałam z nich bardzo proste, szybkie i tanie kotlety – przepis jest wegański i
Via Gusto
” Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona 282„Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona Wieprzowina Samuraja , nie jest żadną, tradycyjną potrawą , rozwiejmy, te wątpliwości zaraz , na początku Mega szybkie danie , taki śród
Ogrodnik w podróży
Twoja dieta, Twoja decyzja – wybieraj mądrze 158większej świadomości zakupowej konsumentów, a wyznacznikiem coraz częściej jest nie cena, a jakość produktu i jego skład. Konsumenci wiedzą już, że wędliny dobrej jakości, to produkty o dużej zawartości mięsa, bez wzmacniaczy smaku, wyprodukowane na bazie naturalnych składników. Takie produkty to podstawa urozmaiconej i zdrowej diety. Wśród nich warto wyróżnić kiełbasę krakowską suchą, podwawelską ekstra i żywiecką. Jakość tych produktów
Obiad gotowy
Bigos z kapusty mieszanej 185koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem czosnku, dodajemy do kapusty, Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę lub paski, razem z płynem z ich gotowania, dodajemy
R'n'G Kitchen
Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 270kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy
Gotowanie...to proste !
Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini 291ciasta, chodzi tylko o połączenie składników. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut. Krok 2 Wyciągnij masę z lodówki. Rękami zwilżonymi olejem roślinnym formuj małe pulpety z mięsa. Rozgrzej mocno patelnię. Smaż pulpety, żeby ładnie się przyrumieniły, 3-4 minuty. Odłóż do misy. Krok 3 Rozgrzej rosół, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli. Włóż
Niedzielny kucharz
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym 354kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odkładamy. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Suszone pomidory również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na niej mięso do zrumienienia. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pieczarki z cebulą. Po kilku minutach dodajemy drobno posiekany szpinak i suszone pomidory, smażymy jeszcze kilka minut. W misce mieszamy wszystkie
Marta Gotuje
Tortelloni z sosem winno-jajecznym 194wiele produktów, więc na pewno wybierzecie coś dla siebie. W daniu tym, tortelloni gra główną rolę, ale jego smak możecie modyfikować wedle potrzeby i gustów. Ja wybrałam tortelloni z mięsem i suszonymi pomidorami, ale sprawdzą się tu również pierożki ze szpinakiem czy grillowanymi warzywami, które także ma w swojej ofercie Hilcona. Kilka minut, proste składniki i danie wyląduje na Waszych
kolorowotorcikowo
Postna grochówka ze śledziem 209przez Wielkanocą. Kiedyś w tym okresie jadano zwykle żury, śledzie i inne ryby, kasze, ziemniaki. Na obiad gotowano zwykle dania jednogarnkowe i najczęściej powstrzymywano się od okraszania ich tłuszczem. Mięso było zakazane. Kiedyś też mocno przestrzegano tego postu. Dziś każdy robi jak uważa i nikomu nie grożą oficjalne kary za odstępstwo. Podobna do mojej zupa grochowa ze śledziem znana jest
Smaczna Pyza
Pasta z makreli z awokado i twarogu 238Składniki: 1 wędzona makrela 1 awokado 100 g białego półtłustego sera 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy ze skóry miąższ. Szczypior szatkujemy na małe kawałki. Makrelę, awokado i biały ser łączymy ze sobą i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypior. Pastę skrapiamy sokiem
Qchnia po prostu