mięso - 63110 przepisów (strona:2350/4208)

Cholesterol-co należy o nim wiedzieć 136

poprawią smak waszych potraw ale także podniosą poziom dobrego cholesterolu.   Jak utrzymać organizm w dobrej kondycji   Oczywiście tłuszcze roślinne oraz ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, śmietany, masło) to nie wszystko. Należy pamiętać także o 5 porcjach owoców i warzyw dziennie. Wskazane jest ograniczenie fast foodów, słonych przekąsek na rzecz nasion

kuron.com.pl
Grillowany mix szaszłykowy z pikantnymi talarkami, z manioku 161

Szaszłyki na grilla to mieszanka kreatywności, z których wychodzą same pyszności. Można warzywne przygotować lub z mięsem, kiełbaskami kombinować. Wszystko zależy od tego co lubimy i tak na zmianę, składniki łączymy.  Ja swoje propozycje Wam podaję, a do szaszłyków talarki z manioku dodaję. Ich niezbyt wyraźny smak wyostrzyłam, bo z sosem ostrym połączyłam.  Taki talerz smakołyków kolorowych znajdzie

Moniki Smakołyki
BARSZCZ Z WARZYWAMI I PEŁNOZIARNISTYM MAKARONEM 186

smaku: solą, pieprzem, cukrem, zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Jeśli lubimy ( my - tak) zupę zabielany zahartowaną śmietaną 18% i obficie posypujemy koperkiem. Mięso z gotowanego bulionu obieramy i wrzucamy do zupy.  Podajemy z pełnoziarnistym makaronem, ugotowanym osobno

Walijskie Pichcenie
Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku - Spanakorizo 179

ryżu z dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest jeszcze pyszniejszy. Dlatego też oparłam się na przepisie z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowane pomidory 182

czasu na cokolwiek innego. To waśnie okres, w którym my żyjemy praktycznie samym grillem. Szykujemy potrawy dzień wcześniej, potem wracamy z pracy, ustawiamy grilla, przeganiamy koty żeby nam całego mięsa nie zjadły i siedzimy sobie z piwem czy jakimś drinkiem do samego wieczora niespiesznie zajadając smakołyki. Czasem nas ktoś odwiedzi, czasem sami siedzimy. Ogólnie lato to taka sielanka. Aż chciałoby

Marder&Marder Manufacture
Makaron z pieczarkami i soczewicą 120

oraz grana padano. Obiad szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Makaron z pieczarkami i soczewicą to danie w sam raz dla wszystkich, którzy lubią makarony, ale niekoniecznie z dodatkiem mięsa. Makaron z pieczarkami i soczewicą / 1 porcja Składniki makaron penne dla 1 osoby 1 garść malutkich pieczarek 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki brązowej soczewicy z puszki 2 garście startego

Moja smaczna kuchnia
Omlet z mieloną wieprzowiną - Khai Jiao Sab 127

To danie kuchni Tajlandii znalazłam w książce Roberta Makłowicza "Fuzja Samków". Jak pisze Makłowicz, z podanych składników smaży się 2 omlety jeśli będą smażone

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki z młodej kapusty z quinoą, tuńczykiem i sosem koperkowym 187

odpowiednim czasie.  Dziś bardziej dietetyczna wersja gołąbków. Oczywiście zrobiłam je z młodej kapusty <3 i ugotowałam na parze. Do nadzienia użyłam quinoy zamiast ryżu i tuńczyka zamiast mięsa, a żeby było jeszcze bardziej wiosennie wykorzystałam młodą pokrzywę i liście rzodkiewki. Całość polana jest sosem śmietanowo -koperkowym, oczywiście bez żadnych zbędnych zasmażek. Zapewniam Was, że to danie przypadnie

Quinoa Raz!
Wiosenny falafel z ciecierzycy i tuńczyka z sosem wiedeńskim z kaparami 121

odcedzamy, dokładnie płuczemy.  Zielony groszek gotujemy al  dente w osolonym wrzątku,(ma pozostać lekko twardy) odcedzamy na sicie. Całą porcję  namoczonej ciecierzycy mielimy przez maszynkę do mięsa lub w malakserze  razem z ugotowanym groszkiem , posiekaną natką pietruszki, koperkiem obraną szalotką i czosnkiem. Do mieszanki ciecierzycy dajemy przyprawy świeżo roztarte w moździerzu i dokładnie mieszamy. Jeśli używamy

Wanilia i Kardamon
WHO wzywa do pozbycia się tłuszczów trans z żywności 116

informacją „całkowicie uwodorniony/utwardzony” lub „częściowo uwodorniony/utwardzony”. Czytajcie więc ulotki i unikajcie utwardzanych tłuszczów roślinnych! Dlaczego utwardzane tłuszcze są złe? Naturalnymi źródłami tłuszczów trans są na przykład produkty mleczne i mięso. I nie ma w tym nic złego, jeśli będziemy po fleksitariańsku ograniczać spożycie odzwierzęcych produktów, a więc i tym samym tłuszczów trans. Problem polega na tym, że w żywności

Fleksitarianizm.pl
Miska zdrowia z pulpecikami drobiowymi z tuńczykiem i szynką parmeńską, grillowanymi batatami i fioletowymi ziemniakami oraz szp 147

organizmu a przy tym... sami oceńcie.. nie dość, że wygląda to pięknie to smakowało wyśmienicie!  Składniki (na 2 - 3 porcje): Pulpety drobiowe z tuńczykiem: 300 gram mielonego mięsa z indyka  150 gram tuńczyka  3-4 łyżki mąki jaglanej  1 jajo posiekana natka pietruszki i koperek  sól i pieprz  kilka plastrów szynki parmeńskiej

Mango Papaja
Poniedziałek: Szybki makaron chiński z sosem imbirowo-szczypiorkowym 167

skarmelizowania. Takiej formuły jeszcze nie próbowaliśmy, dzisaj polecamy Wam za to wypróbowany sos szczypiorowo-imbirowy. To doskonały dodatek do dań typu leftovers . Do makaronu możecie dodać dowolne pozostałości pieczonego mięsa, dorzucić garść szpinaku, rukoli, czy innych warzyw – cokolwiek macie w lodówce. Potem już tylko sos i gotowe. Przepis wzięliśmy z saveur.com , ale można go znaleźć na wielu blogach

Niedzielny kucharz
Szybka zapiekanka makaronowa dla jednej osoby 210

kurczaka reszta makaronu sos ser Wszystko zapiekamy aż do zarumienienia się sera. Zajrzyj również: 1.  Drożdżowe bułeczki z czekoladą 2.  Drożdżowa babka cytrynowa 3.  Pasztet z mięsa mielonego z jajkiem

My World by Dagmara Rek
Hiszpańska potrawka z ciecierzycy i szpinaku (Espinacas con garbanzos) 117

bardzo proste i smaczne wegańskie danie pomimo braku skomplikowania jest jedną z tradycyjnych potraw spotykanych w Hiszpanii. Delikatnie ostra, czosnkowa potrawka ze świeżym szpinakiem może stanowić także dodatek do mięs.  Ciecierzyca jest bogatym źródłem roślinnego białka i witamin z grupy B, miedzi, magnezu, fosforu i manganu, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto więc od czasu do czasu

Zielona Kuchnia
5 przepisów, które powinien znać każdy kto planuje posiłki 156

warzywa z rosołu trafiały wyłącznie do sałatki jarzynowej, to pora poznać zapiekankę pasterską! Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z warzyw z rosołu i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu. Smacznego!! Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź również: 5 pomysłów na pyszny obiad w 15 minut 5 sałatek idealnych na lunch

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania