Babeczki z kremem limonkowym i mlekiem kokosowym 161Bardzo lubię cytrusy i to pod każdym względem. Są słodkie i jednocześnie orzeźwiające w smaku, nadają się zarówno do dań słodkich jak i słonych, komponują się wspaniale z mięsem czy rybami. Stanowią również doskonały składnik deserów. Ostatnio na imieniny mojego taty przygotowałam kruche babeczki z kremem na bazie soku i skórki z limonki oraz mleka kokosowego z bitą śmietanką. Niestety
Życie ze smakiem
Sałatka z zupką chińską 1133sól 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Kapustę drobno poszatkować, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron połamać i dodać do reszty składników. Doprawić przyprawami z zupek chińskich oraz solą i pieprzem. Dodać majonez i dobrze wymieszać
Pysznie & Pięknie
Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon 172ogonkami są szczególnie dekoracyjne i łatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego
codojedzenia
Domowe wędliny – jak je zrobić samemu? 200uznawane za trudne i czasochłonne zajęcia. Nawet jeśli niektórzy nadal uważają, że może tak być, to smak domowych wędlin nie zastąpi tych, które kupujemy w sklepach. Jak wybrać odpowiednie mięso i w domowych zaciszu zrobić wędliny? O tym w dzisiejszym wpisie. Wbrew pozorom, robienie domowych wędlin
Krokusowy Dom
Koperty z kurczakiem i curry 195pieprz 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżki oleju 1 jajko sezam do posypania Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć solą i pieprzem ,usmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać drobno pokrojona paprykę,chili i czosnek. Dodać curry i dusić kilka minut aż papryka zmięknie. Gotowy farsz wystudzić. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na spore kwadraty (wychodzi
Kolorowa kuchnia Elki
Buraczki zasmażane. 208Zamiast soku z cytryny możesz dodać octu np. jabłkowego, a zamiast masła dodać oliwy. Możesz też posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Podawaj na gorąco do mięsa. Smacznego
Przepisy i porady kulinarne
Marchewka z kapustą pekińską i pomidorkami. Szybka surówka obiadowa. 246Zapraszam na smaczną i bardzo prostą w wykonaniu surówkę obiadową. Surówka doskonała do wszelkich rodzajów mięs i ryb. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - pół mniejszej kapusty pekińskiej - kilka pomidorków koktajlowych - kilka rzodkiewek - zielona cebulka lub szczypiorek - łyżka śmietany 12 lub 18 % - łyżka mleka - sok z cytryny - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach kapustę pekińską
Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z selera naciowego i ananasa 437Bardzo fajna, delikatna oraz lekko słodkawa sałatka z piersi kurczaka z selerem naciowym z dodatkiem ananasa. Słodkawy smak ananasa idealnie współgra z selerem naciowym i delikatnym grillowanym mięsem. Jak dla mnie idealna. Składniki: 2 piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 mały ananas lub 1 puszka ananasa w zalewie 5-6 gałązek selera naciowego pieprz sól 2-3 łyżki majonezu
Pysznie & Pięknie
Surówka - pekinka, por, seler 206powinno być kłopotu ze zjedzeniem tej zdrowej surówki. Do tego śmietana i przyprawy do smaku i mamy super smaczną surówkę obiadową. Najlepiej smakuje w daniu mięsnym typu sztuka mięsa w sosie czy klopsikami lub z kotletami mielonymi czy schabowymi. Jednym słowem pasuje do wielu propozycji. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami 195zadbał o nasze zapasy przywożąc sporą ilość awokado i granatów. Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami to świetna propozycja na lekki samodzielny obiad lub dodatek obiadowy np. do grillowanego mięsa! Smaczne połączenie słodkich mandarynek, awokado i granatów = idealna sałatka na każdą okazję 🙂 Polecam inne przepisy na sałatki z awokado: sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą , Sałatka z awokado, boczkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 170rozgrzanym oleju, na złoto. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową. Na tłuszcz ze smażenia, dodajemy masło, roztapiamy, dodajemy posiekaną cebulę, oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, zrumieniamy, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy 20 min. Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy sosem z pieczenia, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do całości, dusimy do pożądanej konsystencji
R'n'G Kitchen
Sałatka warzywno-białkowa 223albo fik-mik i zrobiona! Dobry przepis jak mają wpaść niezapowiedziani goście, lub spontanicznie organizuje się imprezę, a szczególnie grilla. Sałatka jest białkowa i nie koliduje z mięsem, oczywiście zapominamy o pieczywie i ketchupie ze sklepu (bo ma za dużo cukru). Najlepiej przygotować ketchup domowy bez ton cukru i mieć na każdą okazję. Przy okazji przepis na ketchup kliknij link
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Siekane placuszki z kurczaka 172oraz posiekana natkę pietruszki. Masę dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na 20 minut w lodówce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor by mięso nie było surowe. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy by obciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Życie ze smakiem
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem 266Surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienity dodatek do obiadu, mięs na zimno czy na grilla. Surówka jest pyszna, chrupiąca i zdrowa, zasmakuje każdemu. Składniki: pół kapusty pekińskiej 3 ogórki konserwowe średnia marchew mała cebula pół łyżeczki cukru łyżka majonezu łyżka zalewy z ogórków sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarne
Talarki – zapiekane ziemniaczki 286Talarki – zapiekane ziemniaczki Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby lub jako samodzielny posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka
Blog z Apetytem