mięso - 63110 przepisów (strona:2357/4208)

Soczyste kurczaki 253

ryżu i makaronów. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka olej rzepakowy 2 ząbki czosnku vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk Przygotowanie: Piersi myję, osuszam, wykrawam błonki, oczyszczam mięso. Kroję na kawałki. Umieszczam w misce szklanej, dobrze obtaczam w przyprawach i rozgniecionym czosnku, polewam olejem. Wszystko dokładnie mieszam, lekko masuję, odkładam na noc do lodówki. Na następny dzień smażę

Zasmakuj Kuchni
Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 208

świątecznym obżarstwie ciastowym miałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest mi źle.  Zapragnęłam warzyw! niestety jest zima i wybór jest mocno ograniczony ale dałam sobie radę :) marchewki rządzą, jak się okazało p oraz kolejny! Z pomocą znowu przyszła książka  "5 składników" Jamiego Olivera

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowe curry z kurczakiem i orzechami 185

cebula ok. 100 g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy 2 łyżki oleju plus 2 łyżeczki opcjonalnie kolendra lub natka pietruszki opcjonalnie – ryż lub chlebki naan Wykonanie: Mięso pociąć w kawałki ok. 2×2 cm. Imbir obrać i zetrzeć, czosnek obrać i drobno posiekać lub zmiażdżyć. Cebulę posiekać. Orzechy posiekać. (Imbir i czosnek można także zblendować

Pociąg Do Kuchni
Szybki Kurczak Teriyaki 260

Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Osobiście polecam ryż jaśminowy, który idealnie komponuje się ze smakiem kurczaka. Kurczaka kroimy w paski i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Mięso zalewamy sosem sojowym i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i mieszając smażymy jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku

ChilliJemy
Pomysł na… gulasz z indyka i cukinii z makaronem 154

kukurydziany z pomidorem) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona, majeranek Indyka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam co mięsa. Całość smażyłam krótko. Dodałam przecier pomidorowy i przyprawy, dusiłam przez 10 minut. Podałam z ugotowanym makaronem. Porcja ma ok. 500 kcal

Kucharzyca
Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN) 194

Czasami warto urozmaicić nieco swoją dietę, odpocząć na chwilę od mięsa i zdać się na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie zdążyliście zauważyć, że uwielbiam eksperymenty z vege potrawami, a notoryczne dodawanie warzyw do placków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością.  Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się

Kuchnia Ellie
Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon 214

ogonkami są szczególnie dekoracyjne i łatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego

codojedzenia
Łazanki z kwaszonej kapusty 147

liść laurowy, 3 ziela angielskie. Gotujemy przez 15-20 minut. Na dużej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajmemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę. Smażymy. Dodajemy do mięsa pokrojoną, odcedzoną kapustę (bez liścia i ziela). Chwilę smażymy, dodajemy makaron. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką, majerankiem. Jeszcze chwilę dusimy. Podajemy.   Artykuł Łazanki z kwaszonej kapusty pochodzi

MojaQchnia.pl
Mini burgery koreczki na dwa kęsy 190

łyżką mleka i posypujemy sezamem (jeżeli lubicie, posypcie czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. 2 Mięso łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
Irański płaski chleb barbari 265

Persji przywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie jedzony jest w zasadzie ze wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310

Przepisy na domowy ser i chleb
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z FASOLĄ I PULPETAMI 190

Piękny Jaś   (Jamar) * 1 korzeń pietruszki * 1/4 korzenia selera * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * 2 łyżki majeranku * sól, pieprz * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 1 łyżka bułki tartej * sól, pieprz * mąka do obtoczenia Wykonanie: Do garnka wlać wodę. Włożyć kość wieprzową, pokrojoną w kostkę pietruszkę i seler, dodać ziele angielskie

Zrób to smacznie
Kluski leniwe 156

włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem. Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 – 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy. Dieta szybka przemiana - faza II 160

przypada na jedną porcję. Tym razem kupiłam pstrąga giganta, jeden ważył około 1 kilograma. Dobry pomysł na na zdrowy obiad. Ryba pieczona jest krótko w wysokiej temperaturze, dzięki czemu mięso pozostaje idealnie soczyste. Poza dietą obłóż pstrąga do pieczenia wiórkami masła. Polecam! Składniki na 2 porcje: 1-2 pstrągi 2 cytryny ziele tymianku+tymianek suszony sól, pieprz Wykonanie: rybę dokładnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych 280

Olej do smażenia Dufinki ziemniaczane Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy rozmącone jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej w proszku, następnie wyrabiamy jednolite ciasto. W zależności od rodzaju ziemniaków, gdyby

Księga-Smaku
Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 205

podprażone włoskie orzechy stają się maślano-gorzkie i przełamują całość. Sałatka pyszna jest sama – na śniadanie, lunch czy lekką kolację, ale pasuje też do gotowanych, smażonych i pieczonych jasnych mięs i delikatnych ryb. Mieszamy w miseczce majonez, ocet jabłkowy i lekki jogurt naturalny. Ten sos to kompromis między zdrowym a rozpustnym – stosunkowo niewielka ilość majonezu zostaje podbita przez dodatek octu

Karo in the Kitchen