STEKI Z CIELĘCINY Z PYSZNYM SOSEM! SZASZŁYKI Z KURCZAKA I ANANASA Z RYŻEM JAŚMINOWYM!- LINK DOMOWE BURGERY Z GRILLOWANYM MIĘSEM! PYSZNE!- LINK POMIDORY POD PIERZYNKĄ, PRZEKĄSKA NA IMPREZĘ! ŻEBERKA "LEPKIE PALCE" APETYCZNE KARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI! SAŁATKA MAKARONOWA W STYLU WŁOSKIM SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO PYSZNE WRAPY/ BURITTO Z ŁOSOSIEM I MANGO! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ
SMYKWKUCHNIStanów Zjednoczonych. To kwintesencja kuchni amerykańskiej, a dokładnie dań z rożna. U nas w Polsce sos barbecue służy jako dodatek, ale w kuchni amerykańskiej nakazuje się także duszenie mięsa razem z sosem. Każdy region Stanów Zjednoczonych charakteryzuje się swoim własnym stylem, dlatego też skład sosu barbecue różni się w zależności od szerokości geograficznej, pod którą powstał. Jedne sosy powstają
Kuchennyviral.plWystarczy tylko włożyć do mikrofali i podgrzać. Bardzo mi to smakowało. Imbir obrać i pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Następnie posziekać jeszcze nożem. Czosnek obrać i posiekać drobno. Mięso z piersi kurzych umyć, wysuszyć i pokroić w paski o grubości 2 cm.Mięso doprawić solą i zalć jogurtem. Zostawić na kilka godzin lub na całą noc w lodówce
Kuchnia PokoleńDziś przedstawiam pomysł na szybkiego kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Dodatek świeżych ziół i chilli tylko podkręcają smak tego prostego dania. Jest
karmelowypikantności. Podaje się je do innych potraw jako dodatek. Bazując na tradycyjnej podstawie chutney'u cebulowego podaję przepis na wersję sezonową polską - z rabarbarem. Doskonale pasuje do różnych mięs ale też np. do serów (pieczonego camemberta, czy żółtego na kanapce). Smacznego
Milion SmakówFattoush – nie koniecznie wegetariańska Sałatka fattoush co do zasady jest daniem wegetariańskim, co nie wynika z jakiegoś specjalnego umiłowania wiejskiej ludności do zieleniny, ale po prostu z braku mięsa. Jeśli macie ochotę możecie dodać do sałatki grillowanego albo pieczonego kurczaka. My zaszaleliśmy i dorzuciliśmy do warzyw krewetki. To połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy
Niedzielny kucharzowoce) kapara ciernistego, rośliny występującej między innymi w klimacie śródziemnomorskim. Mają zdecydowany, lekko pikantny, porównywany do musztardowego, smak. Zastosowanie znajdują do sosów na zimno, sałatek, jako dodatek do mięs, wędlin, jajek. Zawierają antyoksydanty (antyutleniacze), które zapobiegają się starzeniu organizmu i działają antynowotworowo. Wspierają właściwe funkcjonowanie układu krążenia i układu pokarmowego. Ja kaparów używam do przygotowywania sosów do makaronu, do sałatek
Codzienna kuchnia niecodziennakrótka, no i bardzo fajnie! Dzięki kelnerowi panu Maćkowi, który służył nam radą odnośnie wyboru dań, na nasz stół trafiają po kolei: Vằn thắn (18zł) - pierożki wonton, delikatne mięso wieprzowe zawinięte w miękkie ciasto, podane w bardzo esencjonalnym ciemnym wywarze. Pierożki rozpływają się w ustach, a ciemny rosół jest obłędnie smaczny Bún bò Nam Bộ (30zł) - cienki makaron
Kulinarne przygody GatityNaleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wraz z nią chęć na zielone. Wiosna to również sezon szparagowy. Sezon zielony. Chętnie sięgam więc po te warzywa i dodaję je do omletów, jajecznic, jako dodatek do mięs a także marynuję, by poza sezonem cieszyć się ich smakiem. Dziś proponuję Wam pałki drobiowe z dodatkiem szparagów, bobu i zielonego groszku. Mówię Wam palce lizać! Składniki: 1 kg pałek
Z Majeczką w kuchnipaprykę, co dodatkowo wzmacnia jej rozgrzewające właściwości. Możecie sami poeksperymentować i stworzyć własną mieszankę przypraw, bazując na swoich ulubionych przyprawach. Garam masali bardzo często używam do marynowania mięs, ale tym razem przyprawiłam nią kalafior, który następnie upiekłam w piekarniku i muszę przyznać, że kalafior w tej wersji będzie od teraz moim ulubionym. Miękki, a jednocześnie al dente
Smakowity Blog Kulinarnypiersi kurczaka (ok. 400 g) 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 5 łodyg selera naciowego kawałek pora (10 cm) 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Ananasy i kukurydzę odsączyć z zalewy. Seler naciowy i ananasy pokroić na kawałki,pora drobno posiekać. Składniki wymieszać z majonezem i doprawić
Kolorowa kuchnia Elkimajówkowe menu? No to mam dla Was przepis na wyśmienity sos tzatziki, który świetnie pasuje zarówno do potraw z grilla, jak również innych dań, np. pieczonych w piekarniku mięs czy warzyw, a nawet po prostu do podpieczonej kromki dobrego chleba. Tzatziki to obok choriatiki czy souvlakia klasyka kuchni greckiej. Przygotowując tzatziki bazuję na przepisie Jamie'go Olivera, doprawiając
Obiad gotowyDecydując się na grillowanie powinniśmy wiedzieć jaki materiał opałowy wybrać do paleniska, aby nasze potrawy były zdrowe, aromatyczne i smaczne. Powinnismy zatem zadać sobie pytanie brykiet
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce na przykład truskawki. Jednak w tym wpisie pokażę Wam jak przygotować marynatę i jak upiec łososia na grillu. Grillowany łosoś to danie niezwykle aromatyczne, a sami również wiecie, że zawiera on w sobie bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!