mięso - 63110 przepisów (strona:2361/4208)

Kurczak piri piri Jamiego Olivera 324

Składniki: ok. 1 kg mięsa z kurczaka, u mnie udka i filet 1 brokuł sól, pieprz sos piri piri: 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili z pestkami … Czytaj dalej Kurczak piri piri Jamiego Olivera

czarrna od kuchni
Sos do sałatki CEZAR 194

może a'la cezar, żeby nie być kłamliwym od początku roku :) Prosty przepis na sos do sałatki z mięsem. Znaleziony na portalu KWESTIA SMAKU . Idealnie nada się do sałatki z grzankami i kurczakiem, na którą jakiś czas temu naszło naszą rodzinkę. Składniki: 4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 - 2 łyżeczki

Kuchnia po mojemu
Jednogarnkowy kociołek z soczewicą i kabanosami 229

mroźne dni, mamy ochotę na rozgrzewające  gorące dania, kociołek z soczewicą i kabanosami to świetny pomysł na pożywny szybki obiad, warzywa dostarczają wielu witamin a soczewica doskonale zastępuje mięso, łatwo go przyrządzić a całość zajmuje tylko 30 minut! Do tego dania polecam soczewicę z Lidla gotuje się ją tylko całe 7 minut.  Składniki: Na 4 porcje: 1 szklanka

Wanilia i Kardamon
Gnocchi ziemniaczane 163

mundurkach. Po ugotowaniu lekko studzimy je. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy i rozcieramy dokładnie praską do ziemniaków. Jeżeli nie mamy takiej praski, możemy je zmielić w maszynce do mięsa. Potarte ziemniaki wrzucamy do miski i dodajemy do tego mąkę i jajko. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Oddzielamy część ciasta i wałkujemy w formę wałka. Odcinamy z tego kawałki ciasta

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pikantny kurczak w cieście kokosowym. 187

czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 piersi z kurczaka ręczniki papierowe olej do smażenia Ze składników robimy ciasto, bez dodawania kokosu. Odstawiamy na 10 - 15 min aby sobie odpoczęło. Mięso kroimy na paski, lekko rozbijamy. To bardzo istotne, raz ciasto się lepiej trzyma,  dwa szybciej się przesmaża i nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu. Oprószamy czosnkiem i papryką

Dieta moja pasja
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej 156

osób: ok. 15 zł Zakupy: kup kurczaka z wolnego chowu Poznaj nasze tygodniowe menu z jarmużem i kurczakiem. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 203

udka kurczaka w zalewie pomarańczowej , pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej kapusty. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego

Niedzielny kucharz
Piątek: Gołąbki z dorszem 152

Tradycyjne polskie danie w nowej odsłonie – ryba wychodzi pysznie soczysta i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (4

Niedzielny kucharz
Środa – Burrito 162

Pół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy i obtaczamy w paprykowej paście. Odstawiamy na 15-30 minut. Krok 2 Ryż. Siekamy szalotkę. Rozgrzewamy rondel, dodajemy łyżkę masła. Gdy się roztopi wrzucamy

Niedzielny kucharz
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 234

bulionie ze szkieletu pieczonego kurczaka. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od kurczaka (wersja dla tych, którzy nie mają pozostałości z niedzielnego obiadu w postaci pieczonych piersi z kury). Myjemy mięso i kroimy w poprzek na plastry pół centymetrowej grubości. W głębokim naczyniu mieszamy miód z cytryną, dodajemy sól i przyprawy, mieszamy. Do zaprawy dodajemy kurczaka i obtaczamy każdy kawałek marynatą. Krok

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki kurczaka – domowe ravioli z nadzieniem z farszu 184

Ravioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Czas: Ok. 1 h (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób (30 ravioli): ok. 11-12 zł Czy uwierzycie, że w kupowanym w sklepie

Niedzielny kucharz
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 262

tego co już raz rozmroziliście . Jeśli tak zrobicie, rozwiną się bakterie, które sprawią, że jedzenie się zepsuje. Wyjątek stanowią produkty gotowane między jednym a drugim mrożeniem. Jeśli np. zamrożone mięso zamienicie w sos al ragu, możecie spokojnie go zamrozić. Bakterie zostaną bowiem unicestwione podczas gotowania. 3. Dobre opakowanie to podstawa W co pakować? Jeśli macie niewiele miejsca sprawdzą się zasuwanie

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – leftovers 235

sałatą Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu. Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie

Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie z pieczarkowym z parmezanem 383

pełni zadowoli wybredne podniebienie. Często przyrządzam dania z kurczaka ze względu na jego uniwersalność. Kurczak pasuje do wszystkiego, przyrządza go się szybko i nie da się ukryć jest najtańszym mięsem na rynku. Kurczak w sosie pieczarkowym…Z czym lubicie go jeść najbardziej? Ten kurczak świetnie smakuje z makaronem. Kurczak w sosie pieczarkowym Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka

codojedzenia
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 170

Pulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej

Kuchnia MagdaLeny