mięso - 63110 przepisów (strona:2367/4208)

Nadziewane pieczarki z orzechami i parmezanem 190

przez cały rok. Bardzo lubię nadziewane pieczarki. Tym razem przyrządziłam je z włoskimi orzechami i parmezanem. Są wspaniałe! Nadziewane pieczarki to świetne danie bufetowe lub dodatek do mięsa. Wybieram małe grzyby , takie na jeden kęs. Oczyszczam je pędzelkiem i nadziewam, za każdym razem czymś innym. Tym razem spróbowałam nadziać pieczarki orzechami i parmezanem. Dokonałam więc kolejnego kulinarnego odkrycie, że pieczarki

codojedzenia
Sałatka z pomarańczą, granatem i indykiem 271

łyżka miodu płynnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z indyka myjemy, kroimy w kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni aż mięso nie będzie surowe i będzie miało rumiany kolor.   Rukolę myjemy, osuszamy następnie wykładamy na talerz.  Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli.  Pomidory

Kuchnia Pełna Pasji
Karp w galarecie 174

Karp w galarecie to w dzisiejszych czasach swoisty rarytas na Wigilijnym stole a przecież to tak niewiele aby delektować się delikatnym gotowanym mięsem tej rybki. Składniki : połowę karpia (ja mam ich więcej więc wybrałem te lepsze kawałki) pół cebuli 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kawałek selera łyżka octu liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego białko jajka żelatyna sól Przygotowanie

Mechanik w kuchni
Czekolada orzechowa z piernikiem 183

Sposób przygotowania tradycyjny: Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie przekładamy ok 80g- jeśli mamy blender to do pojemnika, jeśli nie, to do woreczka foliowego i tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy na tyle ile damy radę.  Tłuszcz kokosowy oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy rozdrobnione orzechy, kakao, aromat waniliowy oraz sól. Mieszamy do całkowitego połączenia

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z karpia z sakiewkami 153

ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny. Seler naciowy kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym, dolewam trochę bulionu rybnego żeby zmiękła. Dodaję do wywaru.Karpia obieram z mięsa i cześć dodaję do zupy a część zostawiam do sakiewek. Do zupy dodaję pokrojoną marchewkę. Mąkę rozrabiam ze śmietaną w kubku, zupę zagotowuję i wlewam do niej mąkę. Sakiewki: Mąkę

wesoła kuchnia
z mieszanych mięs pasztet domowy... 225

wieprzowa 60 dag, cebula 2 sztuki, pieprz cayenne 1 łyżeczka, cząber 2 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, jajka 4 sztuki "L", bułka tarta 1-2 szklanki mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę wątróbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba w galarecie 152

było za mało kwaśne dolać minimalnie więcej octu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. następnie zalać żelatynę gotującym wywarem. Wymieszać. Z ryb zdjąć skórę, i odrywać kawałki mięsa, usunąć ości. Do każdej filiżaneczki włożyć kawałki ryby i plasterki marchewki. Posiekać natkę pietruszki, dodać troszeczkę do każdej filiżanki. Zalać gorącym wywarem. Odstawić do stężenia. Przed podaniem wyjąć z filiżanek

Kuchnia Pokoleń
Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe 152

stała się miękka, ale nie rozgotowana. Ma być mięsista i jędrna. Odcedzamy, studzimy. Na wolnym ogniu gotujemy również mak aż zmięknie. Lekko studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa co najmniej dwukrotnie. W dużej misie umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zdjęcie poglądowe pochodzące z książki „Księga tradycji polskiej. Tradycje

Kate's Kitchen
Kruche ciasteczka z witrażykiem 208

łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni 5. Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa, najlepiej zrobić to w woreczku 6. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym lekko mąką, wycinamy dowolny kształt, za pomocą szpatułki przenosimy kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku wycinamy

Słodki Kompromis
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 176

sensu utrudniać sobie życia. Bywa i tak, że pewne tradycje były aktualne kiedyś, a nie są już aktualne dziś. Tak jak ta, o której opowiadała anegdota z przycinaniem mięsa po dwóch stronach, przed pieczeniem. Czasem tradycje się ścierają. Co do tego, że wigilijna wieczerza jest tradycją, jesteśmy zgodni. Potwierdza to nawet Tłoczyński, bohater filmu Miś , autor słynnego monologu. Natomiast przyczyny

Kryzysowa Książka Kucharska
Drożdżowa gwiazda z makiem 207

ciasta po upieczeniu Wykonanie: - bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, drobno posiekać - mak zalać wrzątkiem, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, ostudzić, dobrze odsączyć - odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do maku dodać roztopione masło i miód oraz bakalie i olejek migdałowy (do smaku), wymieszać - spróbować masę, jeśli jest za mało słodka, można dodać cukier do smaku

Smakołyki Bereniki
Boczek pieczony z rozmarynem 221

mielony czosnek - może być granulki rozmaryn Boczek dokładnie myję i osuszam, następnie nacieram porządnie przyprawami, papryką słodką, pieprzem mielonym (może być biały), solą i czosnkiem, dodaję gałązki rozmarynu.  Mięso wkładam do rękawa foliowego i odstawiam na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiam boczek do piekarnika i piekę półtorej godziny w 190 st. C Po wystudzeniu kroję

Takie tam pichcenie
Schab w marynacie miodowej 170

sosu sojowego 5 łyżek miodu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: schab umyj, osusz i pokrój w plastry z imbiru, soli, miodu i sosu sojowego przygotuj marynatę plastry mięsa włożyć do naczynia z marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin następnie, nie odsączając kotletów położyć je w naczyniu żaroodpornym / na tacce aluminiowej i piec ok 30 minut

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Likier kukułkowy, kukułkówka, domowy Baileys 222

gotowania na parze. Ustawić obroty: 12 czas: 1 minuta. Następnie dodać wódkę i mleko skondensowane. Ustawić obroty: 12 czas: 2 minuty. Przygotowanie tradycyjne: Cukierki posiekać, rozkruszyć tłuczkiem do mięsa. Przesypać do słoika, zalać wódką i mlekiem skondensowanym. Dokładnie wymieszać. Następnie zmiksować wszystko blenderem. Gotowy likier odstawić do lodówki na min 2 doby, codziennie likier przemieszać. Smacznego

CookYourself
Pierożki świąteczne 212

Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz

Pobite gary Barbary