mięso - 63110 przepisów (strona:2376/4208)

Piersi kaczki z gruszkami 162

Danie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką.  Składniki 800 g piersi kaczki 500 g gruszek 2 cebule pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka natki pietruszki kawałek cynamonu goździk liść laurowy 4 łyżki masła cukier 1 łyżka sól pieprz       Przygotowanie Piersi

R'n'G Kitchen
Zupa - krem z pieczarek z grzankami i "Sukienka z mgieł" 265

Dzisiejsza zupa jest dowodem na to, że upodobania w kwestii smaku i tekstury się zmieniają. W rodzinnym domu większość zup była gotowana na mięsie, doprawiana i zagęszczana śmietaną. Dodatku mięsnego nie lubię do dziś, ale przez długie lata nie wyobrażałam sobie zupy bez śmietany. Zup w postaci papek nie znosiłam, a ostatnio odkrywam je na nowo i chętnie wyciągam blender

Weekendy w domu i ogrodzie
KACZKA CONFIT 223

Kaczka confit, jest bardzo smaczna i mięciutka. Confitowanie polega na marynowaniu mięsa w solance a następnie powolnym gotowaniu w tłuszczu. Confit z kaczki to potrawa francuska i jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie ud kaczych. Mięsko jest delikatne, mięciutkie, samo odchodzi od kości. Przed podaniem mięsko, wyjmujemy z tłuszczu, można je podać podpieczone lub szarpane w formie przystawki

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka 312

tych dodatków, jednak w tym przypadku jest i dziad i baba :) Drugą charakterystyczną cechą są liście laurowe i ziele angielskie, które z reguły dodawane są do zup na mięsie. Tymczasem zupa ‘Dziad z babą’ jest typowo postna, okraszona zaledwie masłem. W regionie gotuje się też nieco inną wersję tej zupy, choć nosi ona tę samą nazwę. Tam również występują ziemniaki

Trzeci talerz
Smażona polędwica z dorsza i zielony makaron 287

Bardzo lubię smażoną polędwicę z dorsza, bo to pyszne i delikatne mięso, zwłaszcza, gdy wiadomo jak z nim postępować. Nie potrzebuje wielkich zabiegów, a jedynie delikatnego przyprawienia i odpowiedniej obróbki cieplnej. Tym razem poszłam w prostotę, raczej mało wykwitną, ale smaczną i domową. W takie postaci nawet moja 15 miesięczna córka chętnie zje obiad.   *Wpis powstał przy współpracy

Pasja Smaku
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 334

tylko wyjąć w odpowiednim momencie (sprawdzone). Barszczyk jest postny - wigilijny, na bulionie jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula

Poezja Smaków - blog kulinarny
Korzyści dla zdrowia z jedzenia bananów 711

celu uzupełnienia jedzą właśnie banany po treningu. 👉Odkwasza organizm. Uzupełnia poziom wapnia, potasu i magnezu-pierwiastków, które działają alkalizująco. Wskazane jest więc osobom, które codziennie spożywają obfite ilości mięsa, jaj czy ryb. 👉Chroni układ pokarmowy. Osoby cierpiące na stany zapalne żołądka i jelit powinny włączyć banany do swojej diety. Skrobia wyściela błonę śluzową, a enzymy niszczą bakterie odpowiadające za wrzody

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 253

W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki kurczakowo-warzywne 487

dynię lub jogurt/ śmietanę. Wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Kładąc placuszki na rozgrzany olej należy je spłaszczyć, żeby mięso porządnie się usmażyło.  Idealnie smakują z dipami czy sosem barbecue. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 216

wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso 165

sandacza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić na cztery ok. 75g porcje (po 2 niewielkie kawałki ryby na porcję). Oprószyć solą, białym pieprzem i od strony mięsa (bez skóry) obtoczyć w sezamie. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć 2-3 minuty najpierw od strony skóry dociskając drewnianą łopatką, żeby filety się nie wywinęły. Przewrócić na drugą stronę

Dietolog
Słodkie zajączki z płatków śniadaniowych 213

kajmakowej Wykonanie: Wykonanie jest banalne. Orzeszki kroimy na dużo mniejsze części nożem lub wspomagamy się blenderem. Polecam blender ! To samo robimy z płatkami śniadaniowymi - możemy je rozdrobnić młotkiem do mięsa lub w blenderze. Uwaga by nie zrobić proszku ! Suche składniki łączymy razem w misce i dodajemy masy kajmakowej. Mieszamy całość by uzyskać dobrze połączone składniki. Masę nabieramy łyżeczką i ubijamy

Justa próbuje gotować
Gdzie kupować produkty bezglutenowe i przepis na bezglutenowe marchewkowe babeczki 213

szeroko wykorzystywany, np. dla poprawy sprężystości, elastyczności, lepkości czy plastyczności produktów spożywczych. Wymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie nie tylko w produktach mącznych, ale również np. w wędlinach, mielonym mięsie, sosach, ketchupach, przyprawach, przekąskach (jak chipsy), kremach, marmoladach, a nawet lodach. Wśród moich znajomych jest kilka osób na diecie bezglutenowej, dlatego tak ważną rolę przykładam do robienia zakupów, gdy zapraszam

Słodkie okruszki
Pierś pieczona z ryżem i warzywami 210

Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka.  Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, zalewamy podgrzanym bulionem. Rozsypujemy marchewkę i paprykę.  Następnie ukladamy mięso, posypujemy cebulą i kukurydzą.  Całość przykrywamy folią aluminiową, lub przykrywką od naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez godzinę

Mamuśka wraca do formy
Kurczak pieczony na 40 ząbkach czosnku 160

kurczaka włóż do rękawa cycuszkami do góry, natrzyj solą i pieprzem na wierzchu i zawiąż rękaw piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny ( 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia) po tym czasie wyjmij kurczaka w folii zawartość rękawa wlej do wywaru z warzyw – czosnek i natka pietruszki i zblenduj, następnie przetrzyj sos przez sitko, otrzymasz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje