żurawiną lubię jeść samą. Dla męża była trochę zbyt kwaśna, bo rzeczywiście kulki żurawiny są mocno kwaskowe. Ale można też wykorzystać ją do przygotowania jakiegoś dobrego dania np. mięsa duszonego czy pieczonego w kapuście, i tu żurawina będzie świetnie pasować. Przepis na schab pieczony w takiej kapuście podam już jutro. Zobacz przepisy na inne domowe kiszonki! kiszenie kapusty w domu
Smaczna PyzaMięso w tym przepisie można całkowicie pominąć, i tak wyjdzie pysznie. My użyliśmy, bo nam zostało, mrozić nie chcieliśmy. Składniki 400 g makaronu orecchiette 2 młode marchewki 1 kawałek białej części pora 3 szalotki 2 ząbki czosnku 300 g karkówki wieprzowej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów krojonych z czosnkiem 100 g pieczarek 100 g groszku cukrowego sól
R'n'G Kitchensłabszy aromat) 2-3 białe kiełbaski (gotowane) Jajka Zupa chrzanowa – przygotowanie: Wszystkie składniki na wywar oprócz włoszczyzny umieszczamy w dużym garnku, zalewamy ok. 3-4 litrami wody tak, aby mięso było całe zanurzone. Całość doprowadzamy do zagotowania i od razu skręcamy ogień na mniejszy, zbieramy szumy i… idziemy robić mazurek pomarańczowy A tak poważnie: gotujemy sobie wywar na wolnym ogniu
Kate's Kitchenszybkie w przygotowaniu, potrzeba do niego jedynie kapusty (dowolny rodzaj) oraz wędzonego boczku, który nadaje potrawom z kapusty wyjątkowego smaku. Polecam to danie jako idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Kapusta zasmażana z boczkiem Składniki: 1 cebula 150g wędzonego boczku mała główka kapusty (500g) (może być biała, czerwona, ja użyłam włoskiej) sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie
Codzienne Gotowaniechrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy
Moja Książka KucharskaWielkanoc to czas wyjątkowy, jak również potrawy jakie podamy na świątecznym stole. Pojawią się jajka, pyszne wędliny, pieczone mięsa i słodkie ciasta. Jednym z nich jest tradycyjny niski słodki mazurek, który możemy przygotować na wiele sposobów. Mój jest wyjątkowy przygotowany z mąki orkiszowej z pyszną masą pomarańczową. Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej Składniki Ciasto
Kulinarne pyszności Molkifalbanka z kurkumą Makarony Babuni 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Paprykę kroimy w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Warzywa i mięso mieszamy z ugotowanym makaronem. Dodajemy do nich wymieszaną musztardę, majonez i miód. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe! Wioleta Gargula
MamaOskarkaugotować na twardo. Odcedzić wodę,zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Obrać,przekroić na pół,wyjąć żółtka i pokroić je w kostkę. Z kurczaka usunąć kości i pokroić mięso w drobną kostkę. Cebulkę,paprykę oraz korniszony również pokroić w kostkę.Dodać żółtka,majonez,sól i pieprz. Umyty koperek osuszyć na papierowym ręczniku i drobno posiekać. Połowę koperku dodać
Niespełnione zdolności kulinarneCiasta, ciasteczka, mięso kiełbasa, a ja oprócz tamtych smakołyków na te święta nastawiłam dwie pyszne nalewki. Wczoraj zlane, czekają na przegryzienie się smaków ;) Na pierwszy rzut prezentuje nalewkę cytrynową. Rewelka! Jak się pośpieszycie to jeszcze spróbujecie nalewki w te święta. Co prawda troszę krócej postoi ale będzie ;) Oryginalny przepis pochodzi z bloga Igraszki losu, Małgorzata dała w nim większą
Życie zaczyna się w kuchnisoli. Następnie gonady układa się na przygotowanych półkach. Gonady co jakiś czas się przewraca oraz zmienia sól. Sprzedawana w całości lub (tańsza wersja) sproszkowana. Dodatek do makaronów, sałatek, mięs, wędlin, grzanek. Jednym z producentów bottargi jest włoska firma z Sycylii Smeralda . Bottargę miałam przyjemność poznać na spotkaniu LET'S TASTE ITALY , zorganizowanym przez Taste It All - wine & food promotion
królestwo garówlodówce. Sałatka z kabanosa O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę. Kiełbaski, których użyłam były wieprzowe i dość cienkie. Śmiało możemy użyć kabanosów wykonanych z kurczaka czy z innego mięsa. Paprykę marynowaną możemy zastąpić świeżą papryką. Ser żółty w mojej sałatce to ser gouda. Możecie go zastąpić dowolnym serem żółtym. Uważajmy bardzo z pieprzem cayenne. Dodajmy go naprawdę tylko szczyptę. Pieprz
mecookswystarczyło zerknąć do lodówki w której znalazłam: resztę szpinaku, małą cukinię i przypomniał mi się przepis, który kiedyś testowałam. Ale teraz dodałam jeszcze piersi z kurczaka, bo danie bez mięsa u mnie by nie przeszło. Składniki: 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu świderki 1 mała cukinia 150 g świeżego szpinaku 7-8 pomidorów suszonych. 2 ząbki czosnku 5 łyżek
Pysznie & Pięknienadzieję na szybką wiosnę, która już podobno się zbliża. Zupa również sprawdzi się o okresie letnim kiedy papryki będzie pod dostatkiem. Polecam, smaczna i pożywna zupka 🙂 Składniki 500 g mięsa mielonego wołowego 2 duże czerwone papryki 1/2 średniego pora 1 marchew 1 pietruszka 1/2 … Czytaj dalej Zupa paprykowa
gotuj ze mnązawiera kapary. Brzmi dobrze. Zatem zabieramy się za króla wśród sosów. Sos tatarski sprawdza się nie tylko do jajek. Ja używam go do kanapek z wędliną, jako dodatek do mięs, a nawet wykorzystuje go do grilla. To uniwersalny sos, który głównie kojarzony jest ze świętami wielkanocnymi. Przygotowanie sosu tatarskiego jest bardzo proste. Nie wymaga on wielu umiejętności w kuchni
Kuchennyviral.plminuty. Dodajemy paprykę i smażymy przez 10 minut. Następnie dodaje podsmażony schab, marchewkę ziele angielskie, liść laurowy. Całość zalewamy dwiema szklankami gorącej wody ( wody tyle aby przykryła warzywa i mięso- jeśli w trakcie gotowania woda odparuje dolewamy) i całość dusimy przez 30 minut. Pod koniec gotowania rozdrabiamy mąkę ze śmietaną w wodzie ( pół szklanki ). Dodajemy kilka łyżek wywaru dla zahartowania
Kulinarne przygody