Kolorowa sałatka 210Szybka i bardzo smaczna sałatka z paluszkami krabowymi. Ładnie się prezentuje w formie tortu i jeszcze lepiej smakuje. Mnóstwo przepisów na sałatki z majonezem, z mięsem, jarzynowe, fit, znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach. Będzie mi bardzo miło. Polecam! Składniki 2 pomidory 150 g startego żółtego sera
O kuchni z uczuciem
szybkowar-galaretka wieprzowa... 233ziele angielskie, liście laurowe, kucharka,pieprz czarny ziarnisty, obraną włoszczyznę, cebulę, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na srednim ogniu 100 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso wyjąć na talerz, dokładnie obrać z kości, chrząstek, ostrym nożem posiekać na desce, wkładać do garnka dodać pokrojone drobno marchewki, kawałek selera, pietruszkę, wlać wywar, doprawić pieprzem mielonym, przyprawą
W Mojej Kuchni Lubię
Nadziewane pieczarki z orzechami i parmezanem 214przez cały rok. Bardzo lubię nadziewane pieczarki. Tym razem przyrządziłam je z włoskimi orzechami i parmezanem. Są wspaniałe! Nadziewane pieczarki to świetne danie bufetowe lub dodatek do mięsa. Wybieram małe grzyby , takie na jeden kęs. Oczyszczam je pędzelkiem i nadziewam, za każdym razem czymś innym. Tym razem spróbowałam nadziać pieczarki orzechami i parmezanem. Dokonałam więc kolejnego kulinarnego odkrycie, że pieczarki
codojedzenia
Sałatka z pomarańczą, granatem i indykiem 295łyżka miodu płynnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z indyka myjemy, kroimy w kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni aż mięso nie będzie surowe i będzie miało rumiany kolor. Rukolę myjemy, osuszamy następnie wykładamy na talerz. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli. Pomidory
Kuchnia Pełna Pasji
Karp w galarecie 188Karp w galarecie to w dzisiejszych czasach swoisty rarytas na Wigilijnym stole a przecież to tak niewiele aby delektować się delikatnym gotowanym mięsem tej rybki. Składniki : połowę karpia (ja mam ich więcej więc wybrałem te lepsze kawałki) pół cebuli 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kawałek selera łyżka octu liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego białko jajka żelatyna sól Przygotowanie
Mechanik w kuchni
Czekolada orzechowa z piernikiem 208Sposób przygotowania tradycyjny: Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie przekładamy ok 80g- jeśli mamy blender to do pojemnika, jeśli nie, to do woreczka foliowego i tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy na tyle ile damy radę. Tłuszcz kokosowy oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy rozdrobnione orzechy, kakao, aromat waniliowy oraz sól. Mieszamy do całkowitego połączenia
Kuchnia w czekoladzie
Zupa z karpia z sakiewkami 183ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny. Seler naciowy kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym, dolewam trochę bulionu rybnego żeby zmiękła. Dodaję do wywaru.Karpia obieram z mięsa i cześć dodaję do zupy a część zostawiam do sakiewek. Do zupy dodaję pokrojoną marchewkę. Mąkę rozrabiam ze śmietaną w kubku, zupę zagotowuję i wlewam do niej mąkę. Sakiewki: Mąkę
wesoła kuchnia
z mieszanych mięs pasztet domowy... 243wieprzowa 60 dag, cebula 2 sztuki, pieprz cayenne 1 łyżeczka, cząber 2 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, jajka 4 sztuki "L", bułka tarta 1-2 szklanki mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę wątróbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem
W Mojej Kuchni Lubię
Ryba w galarecie 191było za mało kwaśne dolać minimalnie więcej octu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. następnie zalać żelatynę gotującym wywarem. Wymieszać. Z ryb zdjąć skórę, i odrywać kawałki mięsa, usunąć ości. Do każdej filiżaneczki włożyć kawałki ryby i plasterki marchewki. Posiekać natkę pietruszki, dodać troszeczkę do każdej filiżanki. Zalać gorącym wywarem. Odstawić do stężenia. Przed podaniem wyjąć z filiżanek
Kuchnia Pokoleń
Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe 164stała się miękka, ale nie rozgotowana. Ma być mięsista i jędrna. Odcedzamy, studzimy. Na wolnym ogniu gotujemy również mak aż zmięknie. Lekko studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa co najmniej dwukrotnie. W dużej misie umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zdjęcie poglądowe pochodzące z książki „Księga tradycji polskiej. Tradycje
Kate's Kitchen
Kruche ciasteczka z witrażykiem 223łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni 5. Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa, najlepiej zrobić to w woreczku 6. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym lekko mąką, wycinamy dowolny kształt, za pomocą szpatułki przenosimy kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku wycinamy
Słodki Kompromis
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 192sensu utrudniać sobie życia. Bywa i tak, że pewne tradycje były aktualne kiedyś, a nie są już aktualne dziś. Tak jak ta, o której opowiadała anegdota z przycinaniem mięsa po dwóch stronach, przed pieczeniem. Czasem tradycje się ścierają. Co do tego, że wigilijna wieczerza jest tradycją, jesteśmy zgodni. Potwierdza to nawet Tłoczyński, bohater filmu Miś , autor słynnego monologu. Natomiast przyczyny
Kryzysowa Książka Kucharska
Drożdżowa gwiazda z makiem 221ciasta po upieczeniu Wykonanie: - bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, drobno posiekać - mak zalać wrzątkiem, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, ostudzić, dobrze odsączyć - odsączony mak zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do maku dodać roztopione masło i miód oraz bakalie i olejek migdałowy (do smaku), wymieszać - spróbować masę, jeśli jest za mało słodka, można dodać cukier do smaku
Smakołyki Bereniki
Boczek pieczony z rozmarynem 244mielony czosnek - może być granulki rozmaryn Boczek dokładnie myję i osuszam, następnie nacieram porządnie przyprawami, papryką słodką, pieprzem mielonym (może być biały), solą i czosnkiem, dodaję gałązki rozmarynu. Mięso wkładam do rękawa foliowego i odstawiam na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiam boczek do piekarnika i piekę półtorej godziny w 190 st. C Po wystudzeniu kroję
Takie tam pichcenie
Schab w marynacie miodowej 186sosu sojowego 5 łyżek miodu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: schab umyj, osusz i pokrój w plastry z imbiru, soli, miodu i sosu sojowego przygotuj marynatę plastry mięsa włożyć do naczynia z marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin następnie, nie odsączając kotletów położyć je w naczyniu żaroodpornym / na tacce aluminiowej i piec ok 30 minut
Oka w rosole czyli KaFka gotuje