Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe

Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe

Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe

W moim domu jednym z najbardziej tradycyjnych wigilijnych dań jest kutia. Ponieważ korzenie mojej rodziny sięgają Kresów zawsze, gdy ją przygotowuję wspominam ciepło Babcię, która robiła najlepszą kutię na świecie. Nigdy nie szczędziła miodu ani bakalii, a pszenica zawsze była idealnie ugotowana. Jako, że wspominany już wcześniej Pan Gloger również pochodził z Kresów, pozwolę sobie go zacytować: „Do jakby obrzędowych potraw wigilijnego obiadu zalicza się kucya i kisiel. Gospodynie przyrządzają te potrawy podcz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kate's Kitchen

Warto przeczytać

Tradycyjne potrawy świata - Singapur

Czy zastanawiałeś się kiedyś jakie tradycyjne potrawy są przygotowane w Singapurze?

Czytaj dalej...

Autor

Kate's KitchenKate's Kitchen

O mnie

Dietetyk, doradca żywieniowy, biolog. Jestem pasjonatką kuchni i dobrego zdrowego jedzenia. Uwielbiam podróże i sport.

Ciągle poszerzam swoją wiedzę w oparciu o studia oraz dodatkowe kursy specjalistyczne z zakresu dietetyki, suplementacji oraz coachingu.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mak, wigilijne potrawy, potrawy wigilijne, mięso, mielone, obiad, mięso mielone

Inne przepisy z Kate's Kitchen

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.