Singapur zaraz po Monako jest najgęściej zaludnionym państwem świata. Zdecydowana większość ludności mieszka na wyspie Singapur. Jest to państwo wielokulturowe, w którym obywatele pochodzą głownie z Chin, Indii oraz Malaii. Jak przystało na społeczność tak zróżnicowaną, bogata jest również gama języków, którymi się posługują obywatele, są to szczególnie mandaryński, angielski, malajski, hokkien, kantoński oraz wiele innych.
Satay znaczy "potrójnie spiętrzony" jest bardzo dobrą orientalną wersją szaszłyka. Malajsko/indonezyjskie danie składające się z mięsa w kawałkach lub plastrach – kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby itd. zostaje ono nadziane na bambusowe patyczki i poddane grillowaniu nad ogniskiem, które rozpalone jest z wykorzystaniem węgla lub drewna. Tak przygotowane danie podawane jest z dodatkiem ostrych sosów.
Roti Roti to placek wywodzący się z Indii. Jego nazwa znaczy tyle co chleb. Według tradycji przygotowywany jest on z mąki razowej, do której czasami dodawane są inne mąki, a potem tak przygotowane ciasto jest smażone na żeliwnej patelni. W przypadku gdy przygotujemy go w piecu Tandori otrzymamy Tandori Roti. Istnieje wiele odmian Roti, najpopularniejsze to Roti Cani (bardzo cienki chlebek) wywodzi się z Malezji, Roti Jala (sieć) jest podziurawiony placek. Roti spożywany jest z daniami wędzonymi lub na słodko. Na śniadanie można skosztować chlebka z kokosowym dżemem Kaya.
Char Kway Teow (słodkie i pikantne kluski) - jest to płaski makaron ryżowy Shahe Fen smażony z różnymi dodatkami. Jest to dość tłuste i pikantne danie.
Chili Crab danie oparte na krabach(Scylla serrata) z dodatkiem słodkich i pikantnych pomidorów z dodatkiem ostrego sosu na bazie chilli. Nazwa sugeruje, że jest to bardzo ostre danie, ale tak nie jest. Według tradycji danie powinno się jeść gołymi rękoma, bez żadnych sztućców. Zamiast krabów Scylla serrata można użyć innego gatunku.
Chicken Rice Hainanese tradycyjne danie w kuchni singapurskiej i chińskiej. Danie jest bardzo bogate w wiele smaków. Można je znaleźć na bardzo wielu wystawach zagranicznych.
Rojak (sałatka) - składa się z mieszanki plastrów tropikalnych owoców, do jej przygotowania potrzebujemy jambu air (sok z jabłka), surowe mango, ananas, bengkoang, ogórek oraz Ubi jalar (słodkie ziemniaki). Do tak przygotowanej sałatki dodaje się sos, przygotowany z wykorzystaniem wody, Jawa Gula, Asem Jawa, pastę z krewetek, sól, sos z tajskiego chilli oraz całych papryczek chilli.