mamy sklepik z włoskimi specjałami, między innymi ze świeżymi makaronami i jak mam ochotę na nadziewane makarony to kupuję gotowe tortellini . Jest pyszne jak domowe. Dzisiaj wypróbowałam tortellini z mięsem, równie smaczne i syte. Tortellini podałam z sosem pomidorowym, szpinakiem i serem feta. Sos pomidorowy to typowy sos marinara. Można go przyrządzić ze świeżych pomidorów ale u mnie zimą królują
codojedzeniamoim sylwestrowym bufecie znajdują się różne dipy do warzyw, owoców i chleba. Bardzo lubię zielony hummus z awokado na bazie ciecierzycy. Jarskie dipy, grillowane warzywne to świetna odskocznia od mięsa zwłaszcza po świętach. Dlatego cukiniowe roladki faszerowane twarożkiem zawsze cieszą się dużą popularnością wśród gości. Na Sylwestra nie może zabraknąć deseru, na który może zabraknąć czasami czasu. Najlepszym wyjściem
codojedzeniawyboru oliwa z oliwek lub jogurt naturalny z czosnkiem Przygotowanie: sałatę wyjmij z opakowania i umyj, osusz, przełóż do miski, w której będzie sałatka ćwiartkę z kurczaka obierz z mięsa, które pokrój z mniejsze kawałki, połóż na sałacie ser feta pokrój w kostkę i przełóż do miski z resztą składników na wierz posyp sałatkę płatkami migdałów, lekko posiekanymi orzechami
Oka w rosole czyli KaFka gotujeogólnie, bez względu na rodzaj), ale w przepisie użyłam białej, niepalonej kaszy gryczanej. Na wszelki wypadek. Same gołąbki to była jedna ze specjalności mojej babci. Robiła je z mięsem i ryżem, a podawała pysznym sosem pomidorowym chyba ze śmietanką. Zawsze idealnie doprawione, zawsze z miękką kapustą i w perfekcyjnym kształcie. Moje pierwsze gołąbki nie miały najmniejszej szansy osiągnąć takiego poziomu
les mirabelleswielu przyjęciach zawsze sprawdzają się przekąski przygotowanie na zimno i ciepło, które możemy przygotować wcześniej. Jedną z nich jest szybka przekąska na ciepło przygotowana z frankfurterek o dużej zawartości mięsa. w cieście francuskim. Od kilku lat sama robię wyroby domowe, ostatnio trochę czasu zabrakło na przygotowanie, pomyślałam ze wykorzystam wędliny marki Duda, Moim zdaniem
Kulinarne pyszności Molkisera gruyere, kawałek cheddara i odrobina mimolette, choć ten twardy nie jest;)) 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu zioła prowansalskie przyprawa gyros sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do gyrosa i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy
Smaki Na Talerzuząbek czosnku pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Mięso obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Ananasa i cebulę kroimy również w małą kostkę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego kukurydzę, rozdrobniony czosnek, majonez, jogurt, sok z cytryny
Kardamonovyprzez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy wodą, dusimy 30-40 minut. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki lub w kostkę i dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie (ok.30-40 minut). 2. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sos można zagęścić mąką i śmietaną
Apetyczna babeczkapodsmażyć. Sałatę porwać na nieduże kawałki - na piórka. Całość układać warstwowo, rozdzielając wg potrzebnej ilości w zależności od ilości miseczek. Można dołożyć inne ulubione składniki, czy np. mięso z kurczaka. Ja układałam tak: - jedna część sałaty - ogórki - jedna część sosu czosnkowego - pieczarki - ketchup - tortellini - kukurydza - pomidory - druga część sosu czosnkowego - druga część sałaty. Sałatka trzyma się
Poezja Smaków - blog kulinarnymniejsze kawałki i dopraw solą i czubrycą. Zawiń kawałki w szynkę parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 10 minut. Porcję risotto podaj z pokrojoną roladką. Udekoruj płatkami kokosa i granata. Smacznego, Klaudia
Mango Papajanożem na wylot. Najpierw z jednej potem z drugiej strony. Tak żeby powstał wąski tunel. Wycięcie nie może być za szerokie. W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem i wstawić na dobę lub dwie do lodówki. Po tym czasie przełożyć schab do rękawa foliowego lub torebki
Agusiowe smakołykizakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe
Kulinarne przygody GatityKalafior zapiekany w sosie beszamelowym z serem żółtym stanowi pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs. Może również stanowić samodzielny posiłek. Świetna alternatywa dla tradycyjnego kalafiora z bułką tartą. Składniki: duży kalafior 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól, pieprz szczypta imbiru łyżeczka soku z cytryny gałka muszkatołowa około 150 g sera żółtego Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy
e-PrzepisyKulinarneSzybka i bardzo smaczna sałatka z paluszkami krabowymi. Ładnie się prezentuje w formie tortu i jeszcze lepiej smakuje. Mnóstwo przepisów na sałatki z majonezem, z mięsem, jarzynowe, fit, znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach. Będzie mi bardzo miło. Polecam! Składniki 2 pomidory 150 g startego żółtego sera
O kuchni z uczuciemziele angielskie, liście laurowe, kucharka,pieprz czarny ziarnisty, obraną włoszczyznę, cebulę, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na srednim ogniu 100 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wystudzone mięso wyjąć na talerz, dokładnie obrać z kości, chrząstek, ostrym nożem posiekać na desce, wkładać do garnka dodać pokrojone drobno marchewki, kawałek selera, pietruszkę, wlać wywar, doprawić pieprzem mielonym, przyprawą
W Mojej Kuchni Lubię