MAK

MAK

MAK

Mak - papauer somniferum - jest jednoroczną rośliną oleistą z rodziny makowatych, pochodząca zapewne z północno - zachodniej Azji. Na wielką skalę uprawiany jest w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej i w Europie Środkowej (głównie na Węgrach). Uprawę maku zaczęto w XVIII w. Celem uprawy są nasiona, z których produkuje się wartościowy olej dla jadalnej i makuchy stanowiące cenną pasze. Nasion maku mają zastosowanie w cukiernictwie oraz w piekarstwie do posypania pieczywa.  Nasiona maku w przeważającej częśc... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ciastka - domowe słodkości

Autor

IzaT

Mam na imię Iza i uwielbiam piec i robić różne słodkości dla rodziny i przyjaciół. Postanowiłam się podzielić z Wami tymi kilkoma słodkościami.

Wszystkie przepisy i porady, które umieszczam na stronie zostały osobiście przeze mnie wypróbowane.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mak, ciastka , ciasteczka, ciasto, pieczywo, bułki, tarta, rogale, chleb, ciasto z makiem, szparagi, mięso, sosy, makarony, makowce, wigilijne potrawy, makaron, sałatka, sałatki, potrawy wigilijne, kasza, lekkie sałatki, chleb z ziarnami, strucla makowa, dania bez mięsa, salatka z makaronem, tarta na słodko, ciasteczka na święta, masło orzechowe, ciastka orzechowe

Inne przepisy z Ciastka - domowe słodkości

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.