Risotto w trochę innym wydaniu niż gotowałam do tej pory. Przede wszystkim bez dodatku mięsa. Może danie na zdjęciu nie wygląda apetycznie, ale jest bardzo atrakcyjne smakowo. Składniki na kremowe risotto z grzybami i warzywami (3 - 4 porcje): ryż arborio cebula ząbek czosnku 100 - 200 g podgrzybków cukinia około 300 g czerwona papryka duży pomidor malinowy 50 g sera gorgonzola
Karola gotujemoże...;) Zdarza mi się robić czasami bigos na bogato. Gotuje wtedy kawałek łopatki i dalej postępuję jak w tym przypadku, wrzucam kapuchę...itd. Dodatkowo tylko do kapusty wrzucam rozdrobnione mięso z gotowania. No to wtedy już jest bajka w smaku
Pieprzyć z Fantazjąponiedziałku. Wrzuciłam pokrojone do rosołku i poczekałam aż jeszcze raz zagotują się w potrawie. Reakcja mojej córki była fajna: "mamo, ale to dobre!" Cóż mi więcej było potrzeba? Kawałek mięsa z ćwiartki kurczaka z rosołu ląduje jutro w kanapkach z majonezem. A my mieliśmy troszkę inny rosołek, ale za to jaki! Polecam każdemu spróbować takiej odmiany. Smacznego Lidka
Pieprzyć z Fantazjąodrobinę ziarenek smaku, kminek mielony i majeranek, koperek. Przyprawiam zawsze na końcu. Po dodaniu zasmażki czy chociażby zagęszczeniu mąka rozmieszaną z wodą potrawa zawsze zmienia smak. Na maśle, bez mięsa, bez kiełbaski....a dobre :D W smaku mocno przypomina młodą kapustę. Także na chwilkę w lutym można wrócić do lata :D Na dziś obiad wyszedł jakoś tak przypadkiem. Myślałam
Pieprzyć z Fantazjąuzyskania złoto brązowego koloru. Smażenie trwało ok 10-15 minut. Trzeba zwyczajnie ich pilnować, by nie wysuszyć na wiór. Z moich spostrzeżeń....Radziłabym unikać mocno przekrwionych skrzydełek. Może mięso z nich nadaje się do pasztetu, ale do tego rodzaju dania nie. Świetnie do skrzydełek w tym wykonaniu pasuje sos czosnkowy. Bajka! W ogóle, taka przekąska to bajka :D Polecam każdemu
Pieprzyć z Fantazjąkolega pochwalił się swoim boczkiem....znaczy się daniem z boczku :D Moja reakcja była dość spontaniczna i cytować nie będę :P Cóż można powiedzieć czy napisać o tym kawałku mięsa? Ano to, że odpowiednio przygotowany jest o niebo lepszy niż szynki i balerony :D Dziś napiszę tylko, że udało mi się wybłagać przepis na to królewskie jedzenie :D Okazało się
Pieprzyć z Fantazjąjedną tylko wadę. Cena. Droższa od kaszy jęczmiennej i gryczanej. Jednak wolę dołożyć troszkę grosza i zajadać się ze smakiem podczas obiadu. Można ją podawać jako dodatek do mięs, ale też jako samodzielne danie. Tym razem zrobiłam ją w prawdziwej wersji fit - modne w ostatnim czasie słowo :D Muszę od razu przyznać się do jednej rzeczy. Nie gotowałam kaszy luzem
Pieprzyć z Fantazjąpuści sok odcisnąć i połączyć z jogurtem i czosnkiem. Dodać posiekany koper i odrobinę posolić. Najlepiej jak przed podaniem przegryzie się w lodówce kilka godzin. Świetny dodatek do mięs a do dań z grilla wręcz wymarzony :D Smacznego
Pieprzyć z Fantazjąmasła * bułka tarta * mąka * jajko * sól, pieprz * olej do smażenia Piersi z kurczaka rozbiłam najcieniej i najdelikatniej jak mogłam. Pomocna mi bardzo była folia spożywcza, dzięki niej nie miałam mięsa na ścianach a i nie szarpało się tak bardzo przy tłuczeniu. Masło roztarłam z posiekaną natką i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na każdy kotlet nakładałam po łyżce farszu i oprószyłam
Pieprzyć z Fantazjądodałam jaja, przez co był mocno luźny w konsystencji, jakoś coś z przyprawami byłam na bakier....fakt byłam tak roztargniona. Myśli moje nie były w ogóle przy mięsie mielonym, raczej miałam je zmielone :P Porażka... Dla mnie nieudany obiad to właśnie porażka. Chociaż później mam się z czego śmiać :P Ale to później jak rany wyliżę :D Może sprostuję
Pieprzyć z Fantazjąmałym ogniu. Dodałam 5 ziarenek ziela i 3 liście laurowe. Pieczarki pokroiłam drobno, cebulę również, ale w pół talarki. Dodałam pod koniec gotowania żołądków. Odrobinę posoliłam. Kiedy mięso i warzywa były miękkie zagęściłam gulasz łyżką mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Na koniec zahartowałam płynem z gulaszu śmietanę i wlałam do gotującej się jeszcze potrawy. Przyprawiłam roztartym w dłoniach
Pieprzyć z Fantazjąuzyskania złoto brązowego koloru. Smażenie trwało ok 10-15 minut. Trzeba zwyczajnie ich pilnować, by nie wysuszyć na wiór. Z moich spostrzeżeń....Radziłabym unikać mocno przekrwionych skrzydełek. Może mięso z nich nadaje się do pasztetu, ale do tego rodzaju dania nie. Świetnie do skrzydełek w tym wykonaniu pasuje sos czosnkowy. Bajka! W ogóle, taka przekąska to bajka :D Polecam każdemu
Pieprzyć z Fantazjąząbki -woda 60 ml -kolendra mielona 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -cebulka perłowa (nasza spiżarnia) ilość do słoika puszki według uznania .Ja dawałem 20 szt.max WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę max 3 cm. Dodajemy wodę. Peklujemy i przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie boczek na przemian z cebulką układamy ciasno w puszkach /słoikach
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wlewamy do foremek od muffinek. Pieczemy 20 minut. Podajemy z chlebem i prawdziwym masełkiem. Zajrzyj również tu: 1. Szybka zapiekanka makaronowa dla jednej osoby 2. Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem 3. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
My World by Dagmara Rektygryski lubią najbardziej, a i domownicy przekonali się do kurczaka, chodź nie będę ukrywał kiedyś jadałem go codziennie - teraz raz max dwa razy w tygodniu - kosztem innych mięs bardziej tłustych :P Powoli będziemy zaczynali okres masowy więc kurczaczek w różnych wersjach będzie bardzo wskazany. Generalnie smak tego dania nie nadają przyprawy a rodzaj sera jakiego dodacie- ja dodałem zwykły żółty
Smacznie Pysznie Kalorycznie