Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i pomidorami- Coconut Malai Chicken Curry 221dodaj do niej przyprawy – przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane imbir i chili, utłuczone i wymieszane kurkumę, ziarna kolendry i kmin. Dodaj mięso, obtocz je przyprawami i lekko przysmaż. Trzeba cały czas mieszać, łatwo się przypala! Posól, dodaj pomidory i duś 10 minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę z patelni
Patchwork
Rozgrzewająca zupa z baraniną i ciecierzycą 252głębokiej dużej patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek i cebulę, podsmażać przez 1-2 minuty aż wszystko lekko zmięknie. Dodać baraninę, smażyć, rozbijając drewnianą łyżką na jak najmniejsze grudki, Mięso będzie gotowe gdy zmieni kolor z czerwonego na jasnobrązowy. Dodać mieszankę przypraw, wymieszać. Lekko posolić. Podsmażać przez 1 minutę, następnie dodać pomidorową pastę i podsmażać jeszcze krótką chwilę. Dodać
Stare Gary
Gulasz z udźca z indyka z soczewicą i warzywami 244pyszny i delikatny gulasz z udźca z indyka z soczewicą i warzywami :) Łatwy i szybki w przygotowaniu gulasz na pewno wszystkim posmakuje :) Składniki na gulasz: – 400 g mięsa z uda z indyka – 90 g zielonej soczewicy – 1 żółta papryka – 1 średnia marchewka
Kuchenne Wariacje
Sajgonki z kurczakiem 193ryżowego/sojowego ze sklepu Kuchnie Świata 1 opakowanie papieru ryżowego ze sklepu Kuchnie Świata olej roślinny do smażenia Kurczaka nie mielę, a siekam. Uważam, że jest to mięso bardzo delikatne i zmielenie go nie dałoby takiego rezultatu, jakiego chciałam uzyskać. Do posiekanej piersi z kurczaka dodaję starty czosnek i imbir, posiekaną drobniutko cebulę, przepłukany wrzątkiem, odsączony i drobno
MamaOskarka
Rogale Marcina 190bardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając. Po przegotowaniu osączyć i odstawić na bok do przestudzenia. Ostudzony mak zmielić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach lub zmielić blenderem na gładką masę. Na koniec dodać po 100g zmielonych migdałów i orzechów włoskich i dobrze wymieszać. Skórkę pomarańczową i rodzynki posiekać na drobno. W głębszym
Ukojenie Podniebienia
Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem 151umieść w rozgrzanym do 200C piekarniku i piecz przez ok. 40 min. Upieczoną marchew przestudź lekko i zblenduj mocno. Pulpę marchewkową połącz z bulionem, z którego usuń jarzyny i mięso. Dodaj przyprawy, śmietankę, mleczko kokosowe oraz tarty parmezan – ilość według uznania. Zupę podawaj z kleksem śmietanki, posypaną parmezanem. Życzę Ci smacznego! Artykuł Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem pochodzi
Raj dla Podniebienia
Rozgrzewające jednogarnkowe danie z marchewką i ciecierzycą, z dodatkiem kiełbasy 238danie najlepsze jest przygotowane dzień wcześniej, a po każdym odgrzewaniu nabiera więcej smaku. Warto jeść ciecierzycę, bo oprócz niezaprzeczalnych walorów kulinarnych, jest także bardzo wartościowa odżywczo. Może stanowić zamiennik mięsa ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnego białka. Jeśli lubisz ciecierzycę lub chcesz się z nią zaprzyjaźnić, to sprawdź także i te przepisy: Zupa z ciecierzycy z dodatkiem świeżego awokado Najprostszy
Codzienna kuchnia niecodzienna
Orzechowy pasztet z kaszy jaglanej – pasztet na Wielkanoc 222Kolejny eksperyment z pasztetem bezglutenowym – pasztet bez mięsa z orzechami. Spróbuj orzechowy pasztet z kaszy jaglanej i zobacz jak smaczny jest! Rozsmakowałam... The post Orzechowy pasztet z kaszy jaglanej – pasztet na Wielkanoc appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.com
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 198jest nudno! Sos wlewamy do sałatki i po raz kolejny wszystko dokładnie – ale delikatnie –mieszamy. Podajemy ciepłą, zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu. Tak doprawiona cudnie pasuje do jasnych mięs – kurczaka, indyka, cielęciny, ale i do ryb – zarówno smażonych, jak i gotowanych. Ta pikantna sałatka z ziemniaków przełamie też tłusty aromat grillowanej wieprzowiny – zabierzcie ją wtedy na grilla, na zimno
Karo in the Kitchen
Clapshopt - zapiekanka ziemniaczana z brukwią 201ciekawy przepis na przygotowanie tej potrawy w formie zapiekanki i muszę przyznać, że okazała się rewelacyjna. Pyszna, kremowa zapiekanka ziemniaczana z brukwią będzie stanowiła wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Można nią zastąpić tradycyjne ziemniaki czy pure. Zapieczone ziemniaki są tak pyszne, że zjadłam połowę formy zanim obiad pojawił się na stole. Clapshopt - zapiekanka ziemniaczana z brukwią Składniki
Codzienne Gotowanie
rosol -wolnowar 226smaku opcjonalnie Wykonanie Oczyścić i obrać warzywa .Cebulę w łupinie opalić nad gazem. Umie ść wszystkie składniki oprócz soli w wolnowarze. Całość zalać wodą tak by warzywa i mięso były zakryte. Włączyć LOW im dłużej sie gotuje to rosół jest intensywniejszy .Ja wstawiam na wieczór ,a rano budzi mnie zapach świeżego ,gorącego rosołu. Gotowy rosół przecedzić i w razie potrzeby
w mojej kuchni
Drobiowe zawijańce ze szpinakiem i serem feta 513ząbki czosnku 1 duża cebula 130g sera feta 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Następnie dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć chwilę na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie
Szalona Kuchnia Eweliny
Pasta z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy 177Cztery razy w tygodniu jestem weganką, dwa razy wegetarianką w pozostałe dni jem ryby, czasem indyka i eko kurczaka. Przez dwa lata nie jadłam mięsa. Ale ryby ... choć w tym przepisie nie ma, bardzo lubię! 1 szklanka czerwona soczewica 1 ok. łyżeczka sól 2 szt. papryki czerwonej pestki słonecznika 1 łyżka rozmaryn - kilka igiełek 1/2 łyżki papryka ostra Papryki
AZgotuj!
KURCZAK Z PIECZARKAMI I CEBULKĄ 173kurczaka - wlać 1-2 łyżki oleju. Gotową miksturą nasmarować umyte i suche udka,które podzieliłam na dwie połówki. Udka wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego.Obłożyć je obranymi pieczarkami,które wcześniej posypałam solą pikantną i pokrojoną w plastry cebulą. Wstawić do piekarnika na 180 st.C na ok 60 min. W trakcie
Niespełnione zdolności kulinarne
Fasolka z brukselką 185sojowym. Po kilku minutach smażenia dodać poszatkowaną cebulę, a na końcu wcisnąć czosnek. Brukselkę i natkę umyć i lekko osuszyć. Cukinię obrać i drobno pokroić. Do miękkiej fasoli dodać mięso, brukselkę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i trzymać jeszcze chwilkę na ogniu, aż brukselka lekko zmięknie, a cukinia rozgotuje się i ładnie zagęści sos... Na koniec dodać poszatkowaną natkę
Gaździnka warzy