mięso - 63110 przepisów (strona:2298/4208)

Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach 145

Dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i rozpłaszczone nożem ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, by fasolka lekko doszła. „badyle”, liście i żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości, ponownie dodajemy do zupy, razem z pokrojoną kiełbasą. Po dwóch godzinach ponownie gotujemy (uzupełniamy płyn do poziomu 1,5 litra), zmniejszamy lekko płomień od momentu wrzenia

R'n'G Kitchen
Makaron z cukinią 141

Dania makaronowe to moja wielka miłość. W moich przepisach rzadko jest mięso, za to dużo warzyw. Tym razem postawiłam na kolor zielony w postaci cukinii oraz natki z pietruszki. Powstało danie inspirowane kuchnią włoską, bardzo smaczne i syte- makaron z cukinią . Jak wybierać cukinię? Skórka musi być błyszcząca i gładka, bez żadnych uszkodzeń. Najsmaczniejsze są te małe oraz średnie

Moja smaczna kuchnia
Tortilla ze schabem i przyprawą curry 136

Jest to propozycja na dobrą kolację. Smacznego. Przygotowanie mięsa – schab pokroić na słupki 1 x 1 cm. Wrzucić do miseczki, wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć mięsko. zdjąć z patelni. Przygotowanie sałatki – wydrążyć awokado i pokroić na małą kosteczkę, pomidorki pokroić w kosteczkę, chili przekroić na pół

Kuchnia Pokoleń
Pieczone klopsiki z ciecierzycy oraz recenzja ksiązki - Roślinny Lunchbox dla każdego. 143

Roślinny lunchbox dla każdego ,  to najnowsza książka Eryka Wałkowicza. Znajdziemy w niej tylko i wyłącznie przepisy wegańskie. Więc jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez mięsa - ta książka nie jest niestety dla Ciebie.  Po przejrzeniu książki potrawy wyglądają mega apetycznie, są różnorodne, kolorowe i jak się też okazało smaczne! Przetestowałam póki co jeden z przepisów i myślę

Radość kipiąca uśmiechem.
Udka z kurczaka - nowy efektowny przepis 153

ścięgna przy główce kości potem ciąć mięso wzdłuż kości, następnie oddzielić mięso nożem,przecinać wszystkie ścięgna,usunąć dokładnie całą kość,jeśli pozostały jakieś chrząstki należy je także wyciąć Natrzeć mieso solą i ulubionymi przyprawami do kurczaka Składać na pół Na każdy kawałek mięsa ułożyć plaster boczku i kawałek rozmarynu Zawiązać sznurkiem jak paczuszkę z kokardką na wierzchu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zielonacukinka
Zapiekanka z bakłażanem, szpinakiem – pełnia smaku 234

grzaniem z dołu i 10 z włączoną grzałką górną. Pozwoliłam całości się wystudzić i dopiero wtedy przełożyłam do pudełka. Pyszne, smaczne i zdrowe danie, naprawdę nie potrzebujące towarzystwa np mięsa na talerzu.   ps. zdjęcia z lunchboxa więc może i pięknie danie nie wygląda, ale smakowite było ! Zapiekanka z bakłażanem, szpinakiem – pełnia smaku

Kuchnia na wzgórzu
KREWETKI W KETO CIEŚCIE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 243

prowansalskie , bazylia , oregano itp. tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy (LCHF, bez laktozy, paleo) lub masło klarowane (LCHF, optymalna) Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii. Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża

Ola la LCHF
KAC – czym jest i jak sobie z nim poradzić 142

Jedzenie Trzeba coś zjeść. Co człowiek, to brzuszek i inaczej reaguje na pokarm. Dobrze jednak odciążyć wątrobę i trzustkę i odpuścić sobie ciężkostrawne potrawy (np. wszelkie smażeniny, grzyby, tłuste mięsa). Dobrze zacząć od zwykłej kromeczki białego chleba lub bułki, owsianki na wodzie, kleiku ryżowego czy kefiru. Leki Należy unikać niesteroidowych leków przeciwzapalnych, szczególnie tych zawierających paracetamol – wątroba bardzo

Kate's Kitchen
Dlaczego warto stosować sos sojowy 179

kuchni azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Także w kuchni polskiej cieszy się coraz większym uznaniem. Możemy stosować go jako samodzielną marynatę lub jako składnik marynat do wszelkiego rodzaju mięs. Niewielki dodatek sosu sojowego świetnie podkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy tym trawienie. Naturalnie warzony sos sojowy z powodzeniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami 124

oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem. Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w osolonym wrzątku, odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem, układamy ziemniaki. Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C . Podajemy z ulubioną surówką

R'n'G Kitchen
Falafel- kotlecik z ciecierzycy 176

ciepło z sałatką lub ulubionymi sosami.  Sposób przygotowania tradycyjny: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Nazajutrz odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub korzystamy z mocnego blendera kielichowego. Dodajemy przeciśnięte przez praski ząbki czosnku oraz drobniutko posiekaną cebulę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy łyżkę zimnej wody

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 152

cytryny i octu winnego nadają orzeźwiający kwaskowy smak. sos ziolowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs.   dressing jogurtowy – wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym przyprawom. Znakomity z sałatami lub jako dip do świeżych i gotowanych warzyw   dressing włoski beztłuszczowy – delikatny dressing w stylu vinegrette. Wzbogacony

kolorowotorcikowo
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą 173

oregano i oliwa z oliwek koniecznie.  Już sama w sobie zapiekanka warzywna jest cudowna i smaczna, ale jeśli macie ochotę można ją podać jako dodatek np. do grillowanego mięsa, makaronu czy kasz lub ryżu. Dodajcie ją do hamburgera czy kanapek na śniadanie! Pozostawiam już to do Waszego wyboru. Sos, który pozostanie na samym dnie najlepiej zebrać ulubionym pieczywem, najlepsze

Moja smaczna kuchnia
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 172

łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować ok 20 min.  Mięso przełożyć do miski wbić jajko, wsypać bułkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą bazylii. Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki.  Gotowe włożyć do sosu

Gaździnka warzy
DOMOWY ROSÓŁ 156

pietruszki opłukać. Dodać do rosołu warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu ok 1,5 godziny. Rosół podajemy z ugotowanym al dente makaronem Krajanka 8-jajeczna Arc-Pol Czaniec , mięsem, posiekaną natką pietruszki oraz marchewką. Wpis powstał we współpracy

Kuchnia w oparach