kawałków warzyw a drobno pokrojoną sałatką. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej więc mogę nazwać to salsa cruda. Taka kiszona salsa jest doskonałym dodatkiem do smażonych ryb , grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw korzeniowych. Prawdziwa mała bomba witaminowa. Kiszona salsa albo sałatka, jak kto woli. Taka pyszna kiszonka wieloskładnikowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając. Następnie dodajemy ananasa
Wędrówki po kuchniOgórki w ketchupie to jeden z moich przepisów na zimowe przetwory. Bardzo lubię ich słodko- kwaśny smak, który świetnie komponuje się w rożnego rodzaju mięsami. Ja zastosowałam pikantny ketchup i chętnie dosypałabym do nich jeszcze odrobinę chili, jeśli natomiast chcemy, aby ich smak był bardziej delikatny dodajmy ketchup łagodny i trochę mniej octu. Ogórki na zimę warto przygotować, zwłaszcza jeśli
e-PrzepisyKulinarnegładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy przygotowaną pastą paprykową, kładziemy na nią kawałki kurczaka, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej, do momentu
Kuchnia BazyliiDzisiaj zapraszam na czebureki, czyli smażone pierogi, popularne na wschodzie – w kuchni tatarskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Co prawda, oryginalne czebureki są bardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone
Mieszam w GarnkuSałata z wędzonym kurczakiem, morelami i malinami, to smaczna propozycja dania obiadowego na upały. Wędzone mięso kurczaka dobrze smakuje ze słodkimi, soczystymi owocami. Przygotowanie trwa tylko kilka chwil, a to lubię najbardziej. Sałata najlepiej smakuje przygotowania tuż przed podaniem. Dobrze komponuje się z kieliszkiem białego wina. Składniki sałaty na 1 porcję: 3 liście sałaty rzymskiej, 1 liść radicchio, kilka
Codziennik Kuchennysezonie zostaje bohaterem posta. (pierwszy TU ) Nazywany niegdyś Winoroślą Północy, agrest już w XVIII w. został doceniony jako owoc do przetworów, składnik deserów, czy nieoceniony dodatek do mięs. To właśnie wtedy odkryto masę zalet jego spożywania, jak na przykład to, że jest po brzegi wypełniony luteiną, czyli składnikiem, który mocno wspiera nasze oczy. Stulecie później, w Europie, agrest zyskał szczególną
Kuchnia w Słońcu Skąpanagdzie zostaliśmy zaproszeni na lunch, to restauracja Kameralna w Hotelu Piaskowy. Piotr Polak, szef kuchni Kameralnej, ugościł nas daniami z gęsiny. Pate z gęsi, tatar z gęsi – szkoda, że mięso zostało pozbawione tłuszczu, gęsi żoładek – dlaczego tylko jeden żoładek? :( pastrami z gęsi, czekolada/ rabarbar/ truskawka. Na kolację zostaliśmy zaproszeni do restauracji Wodna Wieża . Warto się do niej wybrać
królestwo garówostatnich słodkościach na blogu, dziś kawał dobrego mięsa! Stek z antrykotu wołowego z talarkami ziemniaków :) MNIAM! Czytaj więcej
Ana Mari's worldkoprem. Przepis na krążki cebulowe z koprem. Pyszna marynowana cebula bardzo wzmocniona koprem stanowi absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę
Moja Książka KucharskaNerki wieprzowe z pieczarkami i cukinią Nerki wieprzowe, podroby , czyli trauma większości społeczeństwa Oczywiście są wyjątki , które tak jak ja i mój M. ,cenią tą pyszną piątą ćwiartkę mięsa Nerki bardziej niż inne podroby , potrafią zrazić do siebie konsumenta , z uwagi na przykry zapach . Nie jest to problem , pozbywamy się go , gotując nerki w wodzie , którą podczas gotowania , wymieniamy
Ogrodnik w podróżypieczone bataty można użyć jako dodatek do obiadu, do mięs czy warzyw ale najlepiej smakują same, skarmelizowana otoczka i kremowe wnętrze sprawiają że się nich zakochałam. Pomysł na te pyszne plasterki znalazłam u FiKa i dzięki mu za to. Teraz często takie bataty przygotowuję, polecam. Bataty pieczone w soku pomarańczowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietakie jest (tak wiem, daleka droga przed nami..) W ramach akcji #jedzjakmistrz Monika Mrozowska przedstawiła nam alternatywę dla mięsnych burgerów, a mianowicie burgery z czerwonej fasoli. Jako wielkie fanki mięsa byłyśmy dość sceptycznie nastawione, ale że nie boimy się wyzwań, gotowałyśmy je z ciekawością. Smak całkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo fajne, delikatne w smaku i doskonale pasowały do ciemnej
Kolizje Smakównazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak by gotować go na wolnym ogniu dość długo – około 2h wtedy
wysmienityduże albo 4 mniejsze porcje SAŁATKA 1 bagietka francuska na zakwasie (moja miała 40/8cm) lub mały chleb na zakwasie 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach – po odcieku 140g mięsa 2-3 fileciki anchois 100g serc karczochów, marynowanych w oleju, ze słoika 2 jajka M ugotowane na twardo 2 małe cebulki szalotki ½ małej, czerwonej papryki 10 czarnych oliwek 1 łyżka
Karo in the Kitchen