Sos miodowo musztardowy 398sobą do uzyskania kremowej konsystencji. Powoli dodajemy oliwę cały czas mieszając. Na końcu łączymy z chrzanem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy do zielonych sałatek lub pieczonych mięs
Kuchnia w czekoladzie
Czwartek: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora 204lekko posól i popieprz i włóż do marynaty. Trzymaj w niej kurczaka do godziny. Wyjmij, obetrzyj z marynaty, ale nie do sucha, niech trochę marynaty na kurczaku zostanie, nadziej mięso na szpadelki do szaszłyków i smaż na średnio rozgrzanej patelni 10-12 minut w zależności od wielkości szaszłyków Podawaj z ryżem z kalafiora. Artykuł Czwartek: Szaszłyki w sosie z masła
Niedzielny kucharz
Jak zrobić tabbouleh - libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur? (PRZEPIS + FILM) 185pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej sos do sałatki. Wymieszaj przy pomocy dwóch widelców. Podawaj na przystawkę, np. na liściach sałaty rzymskiej lub jako dodatek do mięsa i ryb. ➤ Rada: Kiedyś kasza bulgur była trudno dostępna, ale teraz bez problemu kupisz ja w większości znanych supermarketów tuż obok kuskusu i innych kasz. Jeśli masz wybór, wybierz
Chilli Czosnek i Oliwa
Zdrowe odżywianie i gotowanie 163mojej kuchni warzyw jest dość dużo, zarówno w surówkach, jak i w innych daniach obiadowych. Staram się wykorzystywać warzywa sezonowe i mogę je jeść przez cały czas, a mięsem chętnie się dzielę. Warzywa są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że nie polejemy ich tłustym sosem lub nie zrobimy ich w ciężkiej panierce z bułki. Warzywa zazwyczaj przygotowuję na parze
Kuchcik gotuje
Buraki pieczone 170mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone
Zasmakuj Kuchni
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach 236mniejsze kawałki. 2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Na koniec dodajemy koncentrat, uzupełniamy wodę jeśli jest jej zbyt mało. Doprawiamy do smaku
Szefowa kuchni
Pomidorowe ogórki 155Ogórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa, szczególnie w sezonie grillowym. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wyrazistej cebulki. Składniki: 2,5kg ogórków 1/2 kg cebuli 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1/2 oleju 3 łyżki soli Wykonanie: 1. Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w słupki, dodać pokrojoną
Szalona Kuchnia Eweliny
Smakowita karkówka na gorąco i zimno 210synowie przypomnieli mi, że dawno nie robiłam mięsa. Cóż było robić? Zrobiłam pyszną karkówkę,bo oczywiście mieli rację 😊 . Karkówka wyszła smakowita. Część zjedliśmy jako danie obiadowe, a część była znakomitym dodatkiem do kanapek. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Marchewki pieczone z kminem rzymskim 181kimnem rzymskim wg przepisu Samar Khanafer z ksiązki Hummus, za'atar i granaty. Marchewki są cudownie słodkie i aromatyczne. Idealnie sprawdzą się jako indywidualne danie, przekąska czy dodatek do mięsa. Świetnie sprawdzą się także do zapakowania do pudełka z jedzonkiem do pracy. Gorąco polecam! Marchewki pieczone z kminem rzymskim Składniki: 500-700g marchewki 2 łyżki miodu 2 łyżki
Codzienne Gotowanie
Domowy "Gorący kubek" - pure ziemniaczane z boczkiem 211utłuczony w moździerzu). Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy podsmażone boczek i cebulkę, mieszamy do połączenia składników. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące jako dodatek do mięs lub samoistne danie
W poszukiwaniu inspiracji
Pasta Masala Vindaloo 182Pasta Masala Vindaloo potrzebna mi będzie do przygotowania mięsa Pork Vindaloo - hinduskiej potrawy rodem z Australii. Przepis znalazłam w książce Roberta Makłowicza "Fuzja Smaków". Pasta jest mega aromatyczna i pyszna, ostra i dozować ją należy po trochu uzyskują upragniony smak. Polecam gorąco. Pasta Masala Vindaloo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Sałatka z kaszy jaglanej 171Świetny przepis na kolorową i zdrową sałatkę z kaszą jaglaną. To pyszna i szybka sałatka bez mięsa, za to z podsmażoną cukinią. Idealne połączenie słodyczy mięciutkiej cukinii z delikatnym smakiem kaszy. Sałatka z kaszy jaglanej to super propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację czy dodatek do dań głównych na przyjęcia. Jeśli lubisz takie warzywne pyszności
AniaGotuje.pl
Sałatka ziemniaczana... 207kilku godzinach, czy nawet dniu, lub dwóch, nie traci ona specjalnie na strakcyjności i jest jak najbardziej zjadliwa. Dodatkowo jest oczywiście znakomitym dodatkiem do jakiegokolwiek grilla i wszelakich grillowanych mięs i warzyw. Generalna inspiracja ze strony Love Potatoes . Składniki: (na okolice 3-4 porcji, zależnie od użytych dodatków i apetytu) 500g małych ziemniaków - najlepiej odmiany sałatkowej; pokrojonych na połówki
Lejdi of the house
Pyszna fasolka szparagowa z warzywami w pomidorach na zimę do słoików 1104razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z fasolki szparagowej i warzyw na zimę do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu. Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: Z podanej porcji
Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z fasolką szparagową 204fasolkę. Całość gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia i wyjąć skrzydełka. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, kurkumą i vegetą. Skrzydełka obrać a mięso pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Na koniec zabielić ją śmietaną. Posypać posiekaną pietruszką
My simple kitchen