Nerki wieprzowe z pieczarkami i cukinią 218Nerki wieprzowe z pieczarkami i cukinią Nerki wieprzowe, podroby , czyli trauma większości społeczeństwa Oczywiście są wyjątki , które tak jak ja i mój M. ,cenią tą pyszną piątą ćwiartkę mięsa Nerki bardziej niż inne podroby , potrafią zrazić do siebie konsumenta , z uwagi na przykry zapach . Nie jest to problem , pozbywamy się go , gotując nerki w wodzie , którą podczas gotowania , wymieniamy
Ogrodnik w podróży
Bataty pieczone w soku pomarańczowym 203pieczone bataty można użyć jako dodatek do obiadu, do mięs czy warzyw ale najlepiej smakują same, skarmelizowana otoczka i kremowe wnętrze sprawiają że się nich zakochałam. Pomysł na te pyszne plasterki znalazłam u FiKa i dzięki mu za to. Teraz często takie bataty przygotowuję, polecam. Bataty pieczone w soku pomarańczowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Burgery z czerwonej fasoli 228takie jest (tak wiem, daleka droga przed nami..) W ramach akcji #jedzjakmistrz Monika Mrozowska przedstawiła nam alternatywę dla mięsnych burgerów, a mianowicie burgery z czerwonej fasoli. Jako wielkie fanki mięsa byłyśmy dość sceptycznie nastawione, ale że nie boimy się wyzwań, gotowałyśmy je z ciekawością. Smak całkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo fajne, delikatne w smaku i doskonale pasowały do ciemnej
Kolizje Smaków
Pomidorowe ragu z pieczarkami i soczewicą – wspaniały przepis w 100% wegański. 213nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak by gotować go na wolnym ogniu dość długo – około 2h wtedy
wysmienity
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 308duże albo 4 mniejsze porcje SAŁATKA 1 bagietka francuska na zakwasie (moja miała 40/8cm) lub mały chleb na zakwasie 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach – po odcieku 140g mięsa 2-3 fileciki anchois 100g serc karczochów, marynowanych w oleju, ze słoika 2 jajka M ugotowane na twardo 2 małe cebulki szalotki ½ małej, czerwonej papryki 10 czarnych oliwek 1 łyżka
Karo in the Kitchen
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką 215surowego wędzonego boczku 2 cebule cukrowe 1 łyżka oleju roślinnego gruby szczypior Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej. Boczek i cebulę kroimy w małą kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso. Po 5 minutach dodajemy cebulę i dalej smażymy do zrumienienia składników. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy wodę. Solimy
Qchnia po prostu
Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami 222warzywami. Nasze ulubione warzywa to brokuły. Kontrastu dodała marchewka. Takie kieszonki są pieczone w piekarniku. Idealne na ciepło jako danie główne lub na zimno na kanapkę. Po przekrojeniu mięsa widoczna jest kolorowa mozaika. Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami filety drobiowe 4 szt. słodka mielona papryka 1 łyżka ostra mielona papryka 1 łyżeczka sól
Kuchnia Paulettes
Leczo tradycyjne 185często. Często zalecam ją pacjentom, ponieważ mało jest takich potraw, w których można na raz zjeść aż tyle warzyw. Leczo można również zawekować w słoiku, tylko wtedy najlepiej bez mięsa, żeby dłużej było świeże. Składniki na 4 porcje: 3 pętka dobrej jakości kiełbasy (u mnie kiełbaski z Lidla "Pikok Pure") 1 duża cukinia (ok 600 g) 3 papryki (najlepiej różnokolorowe
Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Domowa wędlina - pieczony filet z indyka 230temperaturze 180 stopni a następnie kolejne 10 minut piec rozcinając woreczek do pieczenia. Dzięki temu indyk ładnie się zarumieni. Odczekać chwilę do przestygnięcia. Smacznego! ( Jeśli użyjecie większego kawałka mięsa ok 1 kg. należy zwiększyć czas pieczenia ok. 15 minut.) Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygody
Kotlety z kalafiora 204Dawno nie było tutaj dań w stylu #niemarnuję, dlatego z ogromną przyjemnością zapraszam dziś na Kotlety z kalafiora . To danie dla osób, które unikają mięsa, a gdy wyrzucimy z przepisu jajko, będą idealne również dla wegan. Kotlety z kalafiora powstały jako efekt czyszczenia lodówki. Z wczorajszego dnia zostało nam za dużo ugotowanego kalafiora, a tradycyjny kalafior w bułce troszkę już
365 dni dookoła kuchni
Papryka faszerowana ryżem i suszonymi pomidorami 154Obiecuję, że w weekend będzie mięso. Wczoraj uzgodniłam z tatą szczegóły i jak wszystko się uda, na stole wyląduje królik. Ale póki co, nadal męczę Was moją typową kuchnią. Tym razem faszerowana biała papryka w sosie pomidorowym. My dodaliśmy do niej na koniec harissę , od której jesteśmy uzależnieni. Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki ciemnego ryżu 8 suszonych
Kardamonovy
Jaki olej to dobry olej? 160najlepsze są te najmniej przetworzone. Tłuszcze nasycone Nasycone i nienasycone. To najprostszy podział, bez wdawania się w chemiczne różnice. Te pierwsze są stałe w temperaturze pokojowej, te drugie nie. Mięso, sery, masło i tłuszcze z margaryny oraz te dodawane do słodyczy, w tym tłuszcz palmowy to tłuszcze nasycone. Generalnie powinniśmy je ograniczać, bo ich nadmiar źle wpływa na nasze zdrowie
Fleksitarianizm.pl
Salatka z granatem 171więc może się wam przydać. Sałatka jest prosta, wystarczy kilka składników i gotowe. Składa się z pomidorów, salaty, fety jakiejkolwiek i pestek granatu. I jest pyszna. Sama czy z mięsem, obojętnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
SMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 341wydrążyć z pestek i drobno posiekać lub użyć suszonej. Posiekany czosnek i papryczkę podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu. Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii. Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża
Ola la LCHF
Ogórki z chilli i miodem 154Smaczne, pikantne ogóreczki z nutą słodkości doskonałe jako dodatek do mięsa, szczegónie potraw grillowych. Składniki: 2 kg ogórków 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu 2 łyżeczki chilli Przyprawy na jeden słoik (wielkość ok. 500g): czosnek - 1 ząbek pokroić w plasterki, po kilka plasterków do słoika, gorczyca
Szalona Kuchnia Eweliny