mięso - 63110 przepisów (strona:2287/4208)

Burgery z indyka (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 235

tych, którzy cierpią na IBS ( szerzej o tym, czym jest IBS przeczytasz TUTAJ ). Mój burger jest podwójny jedynie na potrzeby zdjęcia ;) Zapraszam do gotowania! :) Burgery (4 porcje): 400 g mięsa mielonego z indyka w temp. pokojowej 1 jajko w temp. pokojowej 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku

My Culinary Art
Chili con carne 147

smaku laskę cynamonu do wody. Do piekarnika na 180 st. C włożyć połówki oczyszczonej papryki. Trzymać około 30 minut (można to zrobić dzień wcześniej), aż będzie miękka. Do mięsa dodać sól, pieprz i garam masalę. Wymieszać porządnie i uformować pulpety. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pulpety. Podsmażać, aż się zarumienią. Zdjąć z patelni i na tą samą patelnie wrzucić

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Boczniaki alla scaloppine alla pizzaiola 141

działkowych. W każdym razie jestem na tyle skuteczny, że udało mi się zebrać na tyle pokaźne plony, że zrobiłem takie danie, inspirowane kuchnią włoską. Scaloppine to zazwyczaj płaskie kawałki mięsa obtoczone w mące i usmażone. Ich wersja  alla pizzaiola to z sosem o smaku pizzy. Coś co decyduje o specyficznym zapachu pizzy to oregano. W połączeniu z sosem pomidorowym

Kryzysowa Książka Kucharska
Faszerowana cukinia wegetariańska 140

Większość przepisów na faszerowaną cukinię jakie spotykam są z mięsem. Ja postawiłam na wersję wegetariańską, a jeśli pominiecie parmezan to będzie nawet wegańska :D A żeby w dalszym ciągu było pożywnie i z wartościowym źródłem białka, wykorzystałam wędzone tofu :) Nadaje całości ciekawy wędzony posmak. Danie idealne na tzw. sprzątanie lodówki, do farszu możemy wykorzystać resztki warzyw, które proszą o litość

HealthyCreations
Sałatka z zielonego ogórka z koperkiem 215

Dziś zapraszam na prostą surówkę ze świeżego ogórka wg szwedzkiego przepisu. Sałatka z zielonego ogórka z koperkiem to idealny i orzeźwiający dodatek do każdego obiadu, szczególnie do mięs z grilla, kotletów lub szwedzkich pulpecików. Gorąco polecam te surówkę an upalne dni. Jest pyszna!  Sałatka z zielonego ogórka z koperkiem Składniki: 1 ogórek wężowy 2 łyżki cukru 2 łyżki posiekanego

Codzienne Gotowanie
Prawdziwy, domowy krupnik 252

wody gotujemy przez 30 minut udka . Następnie dodajemy do wywaru włoszczyznę (bez marchewki i pietruszki). Gotujemy 20 minut, dodajemy kaszę i ryż. Gotujemy kolejne 20 minut. Z wywaru wyjmujemy mięso, włoszczyznę i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, pietruszkę i obraną z łupinki cebulę (w całości). Gotujemy 15 minut i dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos kurkowy 697

Błyskawiczny i super prosty do zrobienia sos kurkowy ! To najlepszy przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub ryby. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników. Idealny, najlepszy smak sosu! Z kurek polecam też ugotować zupę kurkową z koperkiem . Jeśli zaś szukasz dobrych i uniwersalnych sosów do makaronu, to serdecznie polecam mój sos pieczarkowy

AniaGotuje.pl
Spaghetti z pulpecikami (LOW FODMAP, gluten free, lactose free) 210

kilka kroków i bogatsza o pół kg ;) chcę podzielić się z Wami moim pierwszym przepisem LOW FODMAP. Zapraszam! Składniki na pulpeciki (dla 3-4 osób): 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 250 g przecieru pomidorowego 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka

My Culinary Art
Szybka zupa meksykańska z quinoą 157

kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła pół litra wrzątku kilka plasterków ostrej papryki kumin słodka wędzona papryka w proszku majeranek pieprz sól Wykonanie: Mięso przesmażamy razem z cebulą pokrojoną w kostkę i utartym w moździerzu kuminem (ilość kuminu według uznania) na klarowanym maśle. Pod koniec dodajemy plasterki ostrej papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek

Quinoa Raz!
SCHABOWE ZAWIJAŃCE Z PIECZARKAMI Z NUTĄ CZOSNKU 192

Schab to bardzo wdzięczny kawałek chudego mięsa. Jednak wciąż chyba najczęściej serwujemy go w starej, tradycyjnej wersji rozklepanego kotleta panierowanego w bułce. Ta stara , klasyczna wersja schaboszczaka jest bardzo smaczna (nie powiem 😉), ale może warto czasem odczarować naszego kotleta i podać go w formie roladek?  Pomysłów na farsz do takich roladek jest co nie miara.  U mnie dziś

Walijskie Pichcenie
Meksykańskie kaszotto z indykiem 165

Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie popróbować z innymi rodzajami (lub mieszanką). Dzień przed gotowaniem zalewamy fasolę wodą i zostawiamy na noc. Aby przyspieszyć przygotowanie możecie użyć fasoli z puszki

Milion Smaków
Sałatka z kurczakiemi brzoskwiniami+ film 151

puszka czerwonej fasoli 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając. Następnie mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzonego kurczka umieszczamy

Smakowite Dania
Ratatouille (ratatuj) 175

potrawa prowansalska. Podstawę stanowią bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory.  Można je podawać na różne sposoby, na ciepło lub zimno,  z chlebem lub makaronem, jako dodatek do mięsa lub ryby, jako samodzielne danie lub jako przekąskę. Najważniejsze, że zawsze jest smacznie! Sposób robienia podpatrzyłam na filmiku ze strony  Bon appetit składniki 600 g bakłażanów 300 g cukinii

Stare Gary
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 307

Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierś kurczaka pieczona w liściu chrzanu, fasolka szparagowa i mizeria 153

wymieszać. Upieczone piersi kurczaka podawać z dodatkami. Liście chrzanu można zostawić, albo zdjąć tuż przed podaniem. Co prawda można je zjeść, ale wierzchnia warstwa będzie sucha. Za to mięso w środku jest aromatyczne, delikatne i cudownie wilgotne. Na prawdę pyszne. 1 porcja to ok. 225 kcal , węglowodany: 14g, białko: 35g, tłuszcz: 3g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog