Meksykańskie kaszotto z indykiem 184Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie popróbować z innymi rodzajami (lub mieszanką). Dzień przed gotowaniem zalewamy fasolę wodą i zostawiamy na noc. Aby przyspieszyć przygotowanie możecie użyć fasoli z puszki
Milion Smaków
Sałatka z kurczakiemi brzoskwiniami+ film 167puszka czerwonej fasoli 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając. Następnie mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzonego kurczka umieszczamy
Smakowite Dania
Ratatouille (ratatuj) 193potrawa prowansalska. Podstawę stanowią bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory. Można je podawać na różne sposoby, na ciepło lub zimno, z chlebem lub makaronem, jako dodatek do mięsa lub ryby, jako samodzielne danie lub jako przekąskę. Najważniejsze, że zawsze jest smacznie! Sposób robienia podpatrzyłam na filmiku ze strony Bon appetit składniki 600 g bakłażanów 300 g cukinii
Stare Gary
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 329Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierś kurczaka pieczona w liściu chrzanu, fasolka szparagowa i mizeria 172wymieszać. Upieczone piersi kurczaka podawać z dodatkami. Liście chrzanu można zostawić, albo zdjąć tuż przed podaniem. Co prawda można je zjeść, ale wierzchnia warstwa będzie sucha. Za to mięso w środku jest aromatyczne, delikatne i cudownie wilgotne. Na prawdę pyszne. 1 porcja to ok. 225 kcal , węglowodany: 14g, białko: 35g, tłuszcz: 3g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się
Dietolog
Kiszona salsa wielowarzywna 348kawałków warzyw a drobno pokrojoną sałatką. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej więc mogę nazwać to salsa cruda. Taka kiszona salsa jest doskonałym dodatkiem do smażonych ryb , grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw korzeniowych. Prawdziwa mała bomba witaminowa. Kiszona salsa albo sałatka, jak kto woli. Taka pyszna kiszonka wieloskładnikowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Kurczak po hawajsku z ananasem 162wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając. Następnie dodajemy ananasa
Wędrówki po kuchni
Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę 191Ogórki w ketchupie to jeden z moich przepisów na zimowe przetwory. Bardzo lubię ich słodko- kwaśny smak, który świetnie komponuje się w rożnego rodzaju mięsami. Ja zastosowałam pikantny ketchup i chętnie dosypałabym do nich jeszcze odrobinę chili, jeśli natomiast chcemy, aby ich smak był bardziej delikatny dodajmy ketchup łagodny i trochę mniej octu. Ogórki na zimę warto przygotować, zwłaszcza jeśli
e-PrzepisyKulinarne
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków 184gładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy przygotowaną pastą paprykową, kładziemy na nią kawałki kurczaka, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej, do momentu
Kuchnia Bazylii
Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami 696Dzisiaj zapraszam na czebureki, czyli smażone pierogi, popularne na wschodzie – w kuchni tatarskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Co prawda, oryginalne czebureki są bardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone
Mieszam w Garnku
Sałata z wędzonym kurczakiem, morelami i malinami. 187Sałata z wędzonym kurczakiem, morelami i malinami, to smaczna propozycja dania obiadowego na upały. Wędzone mięso kurczaka dobrze smakuje ze słodkimi, soczystymi owocami. Przygotowanie trwa tylko kilka chwil, a to lubię najbardziej. Sałata najlepiej smakuje przygotowania tuż przed podaniem. Dobrze komponuje się z kieliszkiem białego wina. Składniki sałaty na 1 porcję: 3 liście sałaty rzymskiej, 1 liść radicchio, kilka
Codziennik Kuchenny
Z ŁĄKI NA TALERZ: Agrestowy chutney z lawendą 241sezonie zostaje bohaterem posta. (pierwszy TU ) Nazywany niegdyś Winoroślą Północy, agrest już w XVIII w. został doceniony jako owoc do przetworów, składnik deserów, czy nieoceniony dodatek do mięs. To właśnie wtedy odkryto masę zalet jego spożywania, jak na przykład to, że jest po brzegi wypełniony luteiną, czyli składnikiem, który mocno wspiera nasze oczy. Stulecie później, w Europie, agrest zyskał szczególną
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Smaki Pszczyny 163gdzie zostaliśmy zaproszeni na lunch, to restauracja Kameralna w Hotelu Piaskowy. Piotr Polak, szef kuchni Kameralnej, ugościł nas daniami z gęsiny. Pate z gęsi, tatar z gęsi – szkoda, że mięso zostało pozbawione tłuszczu, gęsi żoładek – dlaczego tylko jeden żoładek? :( pastrami z gęsi, czekolada/ rabarbar/ truskawka. Na kolację zostaliśmy zaproszeni do restauracji Wodna Wieża . Warto się do niej wybrać
królestwo garów
Stek z antrykotu wołowego z talarkami ziemniaków 235ostatnich słodkościach na blogu, dziś kawał dobrego mięsa! Stek z antrykotu wołowego z talarkami ziemniaków :) MNIAM! Czytaj więcej
Ana Mari's world
CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM 281koprem. Przepis na krążki cebulowe z koprem. Pyszna marynowana cebula bardzo wzmocniona koprem stanowi absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę
Moja Książka Kucharska