„Pollo en Pepitoria” hiszpańska potrawka z kurczaka 161mieszamy i wlewamy do kurczaka delikatnie mieszając . Dusimy już bez przykrycia ,żeby umożliwić redukcję i zagęszczenie sosu na małym ogniu przez około 20-25 minut . Najlepiej do czasu aż mięso zmięknie , a sos nabierze właściwej dla naszego gustu konsystencji . Kurczaka podajemy na gorąco , obficie polanego sosem , udekorowanego świeżą natką pietruszki i siekanym białkiem jajek . Doskonale smakuje z bagietką i kieliszkiem
Ogrodnik w podróży
Sos holenderski 200holenderski idealny do jajek po benedyktyńsku, szparagów, warzyw, mięs i ryb. Jest trudny do zrobienia, ale praktyka czyni mistrza. Sos powinien być gładki, i mieć konsystencję majonezu. Ja podałam z jajkiem. Bardzo, bardzo syty. Więcej przepisów na sosy takie jak sos tzatziki, sos dyniowy i inne znajdziecie na moim blogu po lewej stronie w zakładce SOSY. Jeżeli przygotowaliście danie
O kuchni z uczuciem
Sos chrzanowy na ciepło 191gotowanych warzyw. Sos chrzanowy na ciepło głównie znany jest ze stołu wielkanocnego. Jednak świetnie sprawdza się do wielu potraw niekoniecznie związanych z tym wiosennym okresem. Zawsze podaję go do mięs robionych na parze. Przykład? Pulpety gotowane na parze. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga już od nas nieco większych umiejętności. Musimy panować nad temperaturą i konsystencją sosu w trakcie
Kuchennyviral.pl
Powidła śliwkowo - orzechowe 173cukru 100 g kakao ziarenka z 1 laski wanilii ( ewentualnie 1 opakowanie cukru wanilinowego ) Wykonanie: Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Zmiksować blenderem lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier, wymieszać i gotować/smażyć na niewielkim ogniu przez około 2 godziny często mieszając ( smażyłam 1,5 godziny ). Pod koniec smażenia dodać ziarenka z laski wanilii, kakao, zmielone orzechy
Opowieści z piekarnika
Ostre czipsy z plantana 180dań, a ja tym razem zrobiłam z nich czipsy, ostre czipsy. Delikatne pieczenie na języku to to czego mi brakowało, zróbcie i popróbujcie. Czipsy są znakomitym dodatkiem do zup, mięs ale wyśmienicie znikają jako przekąska, polecam. Ostre czipsy z plantana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą 252Sałatka z kurczakiem i mozzarellą to, mówię od razu na wstępie, pyszny pomysł, który sprawdzi się na wiele okazji. Ja
Kolorowy Przepisownik
Sałatka z kaszą bulgur i karczkiem 230pierwszym spróbowaniu kasza bulgur zagościła już u mnie na stałe. Jest rewelacyjna jako dodatek do gulaszów, mięs a także jako składnik różnych sałatek. Przygotowuje się ją prosto i szybko tak jak kaszę kuskus. Tym razem zrobiłam z nią sałatkę z karczkiem kruchym firmy Hańderek Taką sałatkę możemy przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy, szkoły, na piknik lub na wycieczkę
Ala piecze i gotuje
Rodzinne obiady wegan w towarzystwie sermiwegetarian 229decyduję, co jedzą moi bliscy, ponieważ robię wszystkie zakupy do domu i przygotowuję każdy posiłek osobiście. Nie jest łatwo zadowolić wszystkich tym bardziej, że nie ma opcji, abym przygotowała mięso (nie i już). Nie skalam moich garnków. Idąc na ustępstwa w kwestii podania niewegańskiego posiłku, zwracam przede wszystkim uwagę na to, żeby nie wymagał ode mnie używania garnków, patelni, żeby
greenscarf
Leczo z ciecierzycą 163razem zapraszam na leczo w innej odsłonie niż poprzednio, bo bez mięsa, za to z ciecierzycą. Pierwszy raz robiłam taką wegetariańską wersję, ale naprawdę smakuje świetnie. Dodatek wędzonej mielonej papryki robi robotę, nie wspominając o tych wszystkich sezonowych, aromatycznych warzywach. Pomidory nigdy nie smakują tak dobrze jak o tej porze roku, więc trzeba korzystać :D Składniki na 3-4 porcje
Simply Food
Tradycyjne pikle z arbuza 230Tradycyjne pikle z arbuza czyli gotuję nie marnuję w praktyce Tradycyjne pikle z arbuza są wspaniałym dodatkiem do wszelkich pieczonych i grillowanych mięs. Słodko-kwaśne i zarazem dość pikantne podkreślają też smak serów pleśniowych i stanowią ciekawe uzupełnienie sałatek. Kiedy niemal pięć lat temu opublikowałam na blogu przepis na marynowane skórki arbuza nie spodziewałam się, że zyska on aż taką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mus z mango 191Mango jest świetnym owocem. Nadaje się i do słodkich deserów ale fantastycznie łączy się też z mięsem czy sprawdza w formie sałatki. Mus z mango Kupiłam ostatnio trzy sztuki mango i wszystkie trzy zostały przeze mnie i mojego lubego pochłonięte od ręki. Przygotowałam kurczaka zapiekanego z mango, mus z mango oraz salsę. Wszystkie te potrawy były absolutnym hitem. Na słodko
mecooks
Harissa 229muszę spróbować. Przygotowanie jest banalnie proste, bo harissa jest prosta. Gotową harissę można trzymać w słoiku, w lodówce aż trzy tygodnie. Używam jako pasty do kanapek, marynaty do mięsa i warzyw, dipu do krakersów, nie wyobrażam sobie szakszuki bez harissy. Jeśli nie jesteście fanami ostrości w potrawach, to zmniejszcie ilość ostrej papryki i zastąpcie ją słodką. Potrzebujemy: 10 sztuk czerwonych
ladykitchen
Środa: Skrzydełka w glazurze z masła orzechowego 200delikatnym posmakiem masła orzechowego, który jest jednak subtelny i nie dominuje całości. W bardzo podobny sposób można zrobić skrzydełka z domowym sosem barbecue. Tu również pod koniec pieczenia trzeba mięso obtoczyć w glazurze. Tym razem zrobionej na bazie sosu BBQ. Przepis na kurczaka w glazurze z masła orzechowego jest autorstwa Marka Bittmana. Składniki: 8 skrzydełek Sól i pieprz do smaku
Niedzielny kucharz
Sałatka z kozim serem i borówkami 176dziś na blogu pokazuję Wam jak w sałatkach łączyć słodkie ze słonym, owoce z warzywami, mięsem czy serami. To najciekawsze połączenia smakowe sprawiające mi najwięcej przyjemności podczas jedzenia. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka
nietylkopasta.pl