Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy popularne w krajach arabskich. Bardzo dobrze smakują z sosem, ale dla mnie świetnie sprawdzają się jako fajna alternatywa obiadowa podana zamiast mięsa. Z racji tego, że ciecierzycy się tu nie gotuje, trzeba je dobrze wysmażyć, aby kotleciki w środku nie były surowe. Jeśli zdecydujecie się na falafel w formie kulki, to tym bardziej należy mieć
Z Hrabiną w kuchnikawałki. Seler wymieszaj z pomarańczą , dodaj śmietanę , sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku odrobiną soli, dokładnie wymieszaj. Sól możesz pominąć. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem. J eśli chcesz możesz podać sałatkę na liściu sałaty i ozdobić kilkoma plasterkami rzodkiewki
Przepisy i porady kulinarnemielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne sól olej do smażenia W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso,lekko podsmażyć. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć
Kolorowa kuchnia Elkiwarzywa wymieszaj ze sobą , dodaj olej lub oliwę , dopraw do smaku solą ( ja nie daję soli ), ponownie dokładnie całość wymieszaj. Surówkę podawaj do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneKrążki cebulowe w cieście to bardzo popularna przekąska w Ameryce. Podawane mogą być z rożnymi sosami, mogą być dodatkiem do różnych mięs ale doskonale smakują same. Proste i łatwe w przygotowaniu. Składniki 3 cebule 250 ml gazowanej wody tarta bułka lub pokruszone płatki kukurydziane 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka … Czytaj dalej Krążki cebulowe(onion
gotuj ze mnądługie pasy i wrzuć do miski. Dodaj jogurt oraz Vegetę Natur do gyrosa . Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny do zamarynowania. Kolejno ponabijaj kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków i ułóż na blasze pokrytej folią lub papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 20-25 minut, obracając szaszłyki w połowie czasu
Food Squarełyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotowanie: Udka przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami, odstaw na 2-3 godziny ale marynata jest tak intensywna, że 30 minut w zupełności wystarczy. Piekarnik rozgrzej do 190°C tryb
kuron.com.plczyli pyszny, lekki i niskokaloryczny obiad jednogarnkowy z kaszy gryczanej i warzyw. Danie można podać np. z gęstym jogurtem naturalnym jako potrawę jarską lub z dodatkiem pieczonego albo gotowanego mięsa lub ryby. Składniki: 100g kaszy gryczanej 1 niewielka cebula 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem ok 200g brokuła (świeżego
Blog z ApetytemPrażonki ziemniaczane z patelni z groszkiem Prażonki ziemniaczane z patelni to bardzo prościutkie i smaczne danie . Czasami robię je jako dodatek do mięsa lub serwuję latem z kubkiem zimnej maślanki . Dzieciaki kochają tą potrawę , choć zawsze najpierw zabijają ja ketchupem lub sosem tzatzyki Przygotowanie nie jest pracochłonne , a efekt znakomity . Polecam , tym bardziej że wizualnie także zachęca do konsumpcji . Składniki
Ogrodnik w podróżysoli Przygotowanie Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylię, cząber, czosnek, mieloną gorczycę, mielony imbir, pieprz, kozieradkę, mielony kminek, mieloną paprykę i sól mieszamy ze śmietaną. Mięso obtaczamy w marynacie. Pieczemy 40 min w temperaturze
R'n'G KitchenSzybko, łatwo i smacznie. Klasyczna surówka z pora do obiadu, uwielbiana przeze mnie i mojego męża. Pasuje praktycznie do każdego obiadu, mięsa, ryby, ziemniaków. Zazwyczaj dla złagodzenia ostrego smaku pora dodaję jabłko, jednak tym razem dodałam odrobiny majonezu i surówka okazała się przepyszna. Sami spróbujcie :) Składniki: * pół pora * płaska łyżka majonezu * sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pora rozkroić wzdłuż
Zrób to smaczniedanie w wersji słodkiej, drudzy w ostrej, a jeszcze inni lubią poeksperymentować i stworzyć coś zaskakującego. Jeśli ktoś bardzo lubi jeść ryby, które są przecież znacznie zdrowszą alternatywą dla mięsa, to warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie wybornej w smaku ryby po grecku. W zależności od naszych preferencji do przygotowania tej potrawy można użyć filetów rybnych lub całych ryb. Wszystko
Trochę smakuroku postawiłam sobie za cel znacznie ograniczyć mięso w naszej rodzinnej diecie. Ja od początku roku nie jadłam go wcale, ale też nie planuję aż tak diametralnie zmieniać diety na stałe, nie taki jest cel. Generalnie jednak wskutek tych postanowień zmuszona jestem więcej eksperymentować z warzywami i szukać inspiracji na nowe dania. Oczywiście […] Artykuł Lazania wegetariańska z cukinii
WiszniówkaDaleko mi do wegetarianki, a do weganki, to już w ogóle. Co nie znaczy jednak, że sporadycznie nie można sobie odmówić przyjemności w postaci nabiału, tudzież mięsa. Konkurs marki Vegeta, organizowany na portalu Durszlak sprawił, że właśnie tej odmiany zapragnęłam i stwierdziłam, że to świetna okazja, do zmiany swojego codziennego menu. Już od początku stycznia, staram się jeść
Kuchnia w czekoladzie