mięso - 63110 przepisów (strona:2212/4208)

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ZIARNAMI QUINOA AGI BĘBENEK 196

dodając pomidorki koktajlowe z ogródka mojej Mamy. Nie miałam też czerwonej cebulki - zamieniłam ją na dymkę ze szczypiorkiem. Jest świetna, idealna na lato zarówno sama jak i dodatek do mięsa. Wężowi podałam razem z rostbefem

Cytryna&Co.
KANAPKA Z ANTRYKOTEM 173

Kanapki z kotletami, pieczonym mięsem rządzą :) np. kanapki z mielonym, z pieczonym indykiem, rostbefem. Dziś wróciłam późno do domu, więc zrobiłam chłopakom na szybko kanapki z antrykotem, który i tak marynowałam na jutro na obiad.  Składniki: ciabatta cebulowa stek z antrykotu lekko stłuczony, usmażony na odrobinie oliwy posypany solą i pieprzem, smażony po 1,5 min. z każdej strony

Cytryna&Co.
PIERŚ KACZA DŁUGOWISZĄCA 163

dokładnie miksujemy w malakserze.       Piersi kacze myjemy,osuszamy dokładnie i nie ściągając skó ry zasypujemy mieszanką soli,cukru i przypraw tak aby nie wystawał najmniejszy kawałek mięsa. Nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Po upływie podanego czasu wyjmujemy z mieszanki , raz jeszcze płuczemy  i osuszamy kaczkę. Obwiązujemy każdą pierś lnianym sznurkiem, nakrywamy

Cytryna&Co.
RYŻ JAŚMINOWY Z ORZESZKAMI PINII 173

piniowe Ryż gotujemy, dodajemy do niego część masła, oliwę, sól, pieprz, cynamon i kurkumę. Orzeszki piniowe podsmażamy na reszcie masła, można je posolić. Podajemy z ryżem. Podałam z faszerowanymi mięsem i jalapeno papryczkami . Polecam ryż i książkę

Cytryna&Co.
ZAPIEKANKA Z CIELĘCINĄ PRZEPIS DLA MARTY 192

oliwek łyżka masła ser do posypania Na oliwie z masłem podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę i przyprawy. Po chwili dodajemy startą na tarce cukinię. Osobno na oliwie i maśle podsmażamy mięso. Mieszamy z warzywami. Dodajemy tomate frito i mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy serem i zapiekamy

Cytryna&Co.
SAŁATKA Z PĘCZAKU, BURAKÓW I ORZECHÓW WŁOSKICH 213

pokrojona cebulę i czosnek, po chwili dodajemy ugotowane pokrojone w kostkę buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i mieszamy z pęczakiem. Osobno prażymy posiekane lub stłuczone (torebka+tłuczek do mięsa) orzechy włoskie i mieszamy z resztą składników

Cytryna&Co.
ŚWIĄTECZNA ŻURAWINA 214

przepis umieszczałam już na facebooku, jednak produkcja i rozdawnictwo ciągle trwa, postanowiłam więc wrzucić go również na bloga. Jest bardzo prosty i przyjemny :) Żurawina doskonale nada się do świątecznych mięs i pasztetów . Będzie też miłym upominkiem :) Składniki: kilogram świeżej żurawiny szklanka brązowego cukru (można dodać też miód pół na pół, lub w wersji dietetycznej ksylitol) gwiazdka anyżu, kwiat muszkatołowy, gałka

Cytryna&Co.
WEGAŃSKIE GOŁABKI Z KASZĄ JAGLANĄ 174

młode warzywa i owoce. Postanowiłam sobie zrobić kilka dni jaglanki+warzywa i owoce i wymyśliłam te właśnie gołąbki. Co się okazało? Wyszły naprawdę smaczne, nawet smaczniejsze niż z ciężkim mięsem, które zalega w trzewiach. Składniki:  liście młodej kapusty (wcześniej sparzone) 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 dużych pieczarek ząbek czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera por 2 garści

Cytryna&Co.
POLĘDWICZKI WOŁOWE Z CZOSNKIEM I CHILLI + BATATY Z CHILLI I CYNAMONEM = HOT HOT HOT! :) 228

oliwie, czosnku i chilli. Wrzucamy na suchą i bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy tak jak lubimy (ja lubię średnio wysmażone) - wklejam małą, praktyczną ściągawkę do smażenia steków. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę i podsmażeniu, polewamy sosem sojowym i czekamy chwilkę aż się zredukuje. Dodatki: Warzywa z patelni z sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem śliwkowym (lub innym słodkim sosem/syropem: palmowym

Cytryna&Co.
KILKA WYPASÓW Z GRAN CANARII 201

potrzeba. Tapasy: sery, oliwki, jamon, chorizo, queso fresco z marmoladą z pigwy - wystarczy podać i jeść..... i popijać wyśmienitym winem :) Robiłyśmy też dania jednogarnkowe z cieciorką, rybą albo mięsem. No i ja się prawie utopiłam w moim ukochanym tomate frito Orlando - nawet udało mi się przemycić w podręcznym ;) na Mercado Central słodkie grzechy syrop palmowy świetny do kawy, deserów

Cytryna&Co.
Barbagia - serce Sardynii 157

mogę krowiej), do tego miód, chleb carasau, oliwki, sery, tradycyjne kiełbasy i dojrzewające podgardle, sałata z miodem i arbuz na deser, wszystko popite cannonau. Wbrew pozorom Sardyńczycy jedzą dużo mięsa. Warto odwiedzić  Sardynia  nie tylko dla jej widoków, ale też ludzi, kultury i oczywiście jedzenia   :)   Zdjęcia w kolażu: Jarek Dąbrowski  # Sardynia   # Sardegna   # Sardinia

Cytryna&Co.
Pieczony łosoś - zapiekanka ekspresowa 168

Kiedy nie ma czasu, dania jedno-garnkowe, jedno-brytfankowe są najlepszym wyjściem, żeby w pół godziny przygotować pyszny obiad. Bardzo często piekę w ten sposób rybę lub nawet mięso. Korzystam z gotowych ugotowanych ziemniaków - wtedy jest znacznie szybciej. Można też obrać i obgotować ziemniaki samemu, ale wtedy potrzebujemy dodatkowych 20 minut. Składniki: Spory kawałek łososia (ja obieram ze skóry

Cytryna&Co.
Nasz klasyk: steki, fryty z rozmarynem, sałatka i masło smakowe 213

wtedy bardziej chrupiące. Przepisów na steki na blogu jest kilka np. tutaj Te z filmiku usmażyłam tym razem na odrobinie klarowanego masła. My lubiny medium rare. Więc smażę mięso dosyć krótko w zależności od grubości kawałka. Do steków zrobiłam dwa masła smakowe, które wykorzystałam również do innych dań. Masło koperkowo cytrynowe: 100 g masła skórka z 1/4 ekologicznej cytryny (starta

Cytryna&Co.
DOMOWE GNOCCHI I SZNYCEL CIELĘCY W BIAŁYM WINIE 191

sznycle cielęce grubości ok 2 cm (np. z udźca) łyżka klarowanego masła chlust białego wytrawnego wina masło pietruszkowe (przepis tutaj ) sól pieprz łyżeczka skrobi ziemniaczanej Lekko stłukłam mięso, posypałam solą i pieprzem. Usmażyłam z obydwu stron na klarowanym maśle. Chlusnęłam winem. Poddusiłam chwilę, dodałam masło pietruszkowe  i jeszcze chwilę smażyłam aż sos się zredukował. Na koniec zagęściłam odrobiną skrobi

Cytryna&Co.
TATAR Z TUŃCZYKA Z MANGO 224

Zainspirowana ostatnimi kulinarnymi ekscytacjami w różnych restauracjach postanowiłam poeksperymentować ze smakami.  Bardzo lubię połączenie mięsa/ryb i mango. Sprawdziło się ono również w tym przypadku - tatar wyszedł wyśmienity. Składniki tatara: 200 g świeżego tuńczyka (bez przerostów) Niewielki kawałek pora Papryczka chilli lub jalapeño (u mnie obydwie- po kawałku) Sos do tatara: olej sezamowy - około łyżki sos sojowy tamari - około

Cytryna&Co.

Proponowane wyszukiwania