Smażona ,orientalna kostka ziemniaczana 245momencie , kiedy zapach w kuchni zrobił się zniewalający , a ziemniaki miękkie i złociste , możemy przystąpić do serwowania Podajemy gorące , prosto z patelni . Takie ziemniaki , to doskonały dodatek do wszelakiego mięsa lub np. kalafiora po indyjsku .. Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Smażona ,orientalna kostka ziemniaczana pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
Limonkowy kurczak 155side dish. Możecie znaleźć je też na półkach naszych supermarketów, Patak’s ma w ofercie pikle limonkowe, mango i moje ulubione pikle czosnkowe. Używam ich często do kanapek, mięs, ale są tez świetnym składnikiem marynat i sosów. Dziś do mojej jogurtowej marynaty dodałam sporą ilość limonkowych pikli, dzięki czemu mój kurczak nabrał niesamowitego aromatu. Tak przygotowanego kurczaka możecie usmażyć
nietylkopasta.pl
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem 267Dziś na śniadanie poleca się kuchnia uzbecka. Katlama- warstwowy chleb z nadzieniem. Zazwyczaj nadzienie robi się ze smażonej cebuli lub mięsa, ja dziś zrobiłam z fetą. A Wy lubicie takie wynalazki? Składniki: – 100ml kefiru o temperaturze pokojowej – 50ml gorącej wody (nie wrzątku) – 1 łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 300g mąki pszennej – 25ml oleju
Smaki Armine
Kotlety rybne 126tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formowa niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron. Kotleciki przełożyć
królestwo garów
ZIELONY SOK (JARMUŻ + GRUSZKA + PIETRUSZKA) 256jarmuż, dobrze znana natka pietruszki i pyszne słodkie gruszki. Ale zanim przejdziesz do przepisu, mam dla Ciebie kilka zdrowych ciekawostek : JARMUŻ Czy wiedziałeś, że ma więcej żelaza niż mięso wołowe ?, Więcej wapnia niż mleko ? I zawiera aż 120 mg witaminy C na 100 g ! Właściwości: • Oczyszcza organizm z toksyn. • jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie chronią organizm
Marcepanowa kuchnia
Walencja od kuchni- inaczej? :) 193bardziej poszerzyłyby naszą wiedzę na temat kuchni hiszpańskiej (niekoniecznie typowo śródziemnomorskiej), postanowiliśmy udać się na warsztaty kuchni wegańskiej. Wówczas mieliśmy okazję poznać smak sobrasady (typowej kiełbasy, której składnikami jest mięso wieprzowe, papryka, sól i inne przyprawy), ale w wersji bezmięsnej- z orzechów nerkowca, oliwy z oliwek i suszonych pomidorów w połączeniu z świeżo wypieczonym przez nas chlebem bezglutenowym. Jest
Gotuj po hiszpańsku
Rola ziół w diecie 154lipa, czarny bez. Stosowanie ziół w profilaktyce zdrowotnej jest dozwolone już u niemowląt, a także wskazane u osób starszych, borykających się z wieloma dolegliwościami, jak również u niespożywających mięsa wegetarian. W ostatnich latach panuje tendencja do spożywania większej ilości pokarmów pochodzenia roślinnego. Znajdujące się wśród nich zioła zyskują na popularności i są chętnie dodawanym dodatkiem do potraw. Doprawianie jedzenia
kruche babeczki
Kurczak z suszonym lubczykiem. 175ząbki czosnku lubczyk suszony kilka łyżek oleju Wykonanie: Części kurczaka umyć i przyprawić solą pieprzem i lubczykiem. Czosnek pokroić w plastry i poukładać na kurczaku. Tak przygotowane mięso, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać delikatnie olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 55-60 minut
Agusiowe smakołyki
Bitki wieprzowe w sosie własnym 565Klasyka polskiej kuchni, czyli bitkami w sosie własnym. U mnie najczęściej w tej roli wieprzowina (gdyż moje dziecko niestety bardzo oporne na wołowinę), ale sam sposób przygotowania mięsa odbywa się w podobnej formie. Należy pamiętać żeby nie podlewać zbyt dużą ilością wody jeśli tylko sos zanadto wygotuje się, bo tylko stracimy na smaku. Obiad w zasadzie robi się
Z Hrabiną w kuchni
Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i ryżem + film 226czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 20 minut. Pokrojone mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Oczyszczone pieczarki kroimy
Smakowite Dania
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych 253Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki
Moja Delicja
Domowe hot dogi 168gust są bez smaku i szczerze powiedziawszy nie przepadam za nimi. Parówka jak to parówka, w zależności od tego co wybierzecie - to macie. Ja wybieram z jak największą ilością mięsa w składzie. Można dostać w sklepie bardzo dobre parówki, ale niestety są także takie, których nie powinno się jeść, bo skład ich jest co najmniej odpychający. Hot dog domowy
MamaOskarka
Najlepsza pomidorowa z ryżem 181dostępne w Skworcu ) kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe sól, pieprz pół szklanki ryżu puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy opcjonalnie koperek lub natka pietruszki do podania Mięso dokładnie myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe, ziele oraz mieszankę suszonych warzyw. Ja też od razu wsypuję odrobinę soli i pieprzu
Cynamonowe szczęście
Gulasz z kiełbasy ala Stroganoff 175ulubionymi warzywami i podać z ziemniakami lub makaronem. W Szwecji zazwyczaj używam falukorv , która jest dobrej jakości kiełbasą przypominającą serdelki. Jest jednak bardziej zwarta, bo po prostu zawiera więcej mięsa. Oczywiście gulasz z kiełbasy można przyrządzić z dowolnie wybranej kiełbaski. Gulasz z kiełbasy Składniki: 500 g kiełbasy szynkowej lub żywieckiej, u mnie szwedzka falukorv 2 cebule dymki, duże 1 czosnek
codojedzenia
Łosoś z noodlami 161doprawienia delikatnego łososia. Łososia można podzielić na mniejsze części i wymieszać z makaronem zamiast serwować całe jego kawałki na makaronie. Łososia nie powinniśmy zbyt długo trzymać na ogniu, inaczej mięso zrobi się suche i wiórowate. Użyłam surowego łososia. Mój kawałek nie był przesadnie gruby. Jeśli macie dość duże kawałki ryby potrzymajcie ją chwilę dłużej na ogniu. Lubisz ryby? Jeśli
mecooks