uznać za swoją ulubioną. Myślałam o tajskiej i włoskiej, ale chyba najbardziej przemawia do mnie kuchnia bliskiego wschodu. Uwielbiam kumin, a za tahinę i hummus dałabym się pokroić. Z mięsa najbardziej lubię jagnięcinę, ale w sumie to mogłoby go Read More Artykuł Tradycyjna baba ghanoush – dip z bakłażana pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonmarchew, paprykę, imbir, cebulę w paseczki. Cukinię kroimy w talarki a brokuł na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni, na oleju podpiekamy cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy mięso i przyprawy. Chwilkę podpiekamy, następnie dodajemy warzywa, wlewamy 1/2 szklankę wody i przykrywamy patelnię. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po kilku minutach odkrywamy patelnię, dodajemy ostrą pastę paprykową
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo smaczna sałatka z buraczków, ogórków i groszku. Idealna do pieczonych mięs i dań obiadowych. polecam. SKŁADNIKI : 500 g ugotowanych buraczków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 1/2 puszki groszku 1 płaska, łyżeczka kremu chrzanowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju sól, pieprz, cukier do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliKilka lat temu, gdybyście mnie zapytali, czy robię obiady be mięsa? Odpowiedziałabym danie bezmięsne nie jest obiadem. Z czasem nasza świadomość i nawyki się zmieniają. Dziś odpowiedziałabym Wam z wielką radością ze tak. Od dłuższego czasu zakochałam się w kuchni roślinnej i dobrze mi z tym. Nie mając doświadczenia i odpowiedniej wiedzy postanowiłam poszukać informacji na ten temat
Kulinarne pyszności Molkidania bardziej rozgrzewające, które nas rozgrzeją, dodadzą energii. Przepis na pyszny barszczyk czerwony z krokietami pochodzi od mojej Mamy. Barszczyk czerwony poezja smaków, krokiety pyszności. Moje są z dodatkiem mięsa, ale możecie ten składnik pominąć. Moje krokiety w wersji trochę fit ponieważ nie obtaczałam ich dodatkowo w bułce tartej i jajku. Składniki
Kulinarne pyszności Molkilimonki. Dopraw solą, ewentualnie cukrem wedle uznania. Odstaw aby smaki się „przegryzły”. Nachosy przełóż do torebki foliowej i za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka pokrusz. Kurczaka pokrój w trójkąty, dopraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, następnie w rozmąconym jajku, potem w nachosach, z powrotem
kuron.com.plświetnie rozgrzewa, gdyż jest dość pikantna (poziomem ostrości możecie oczywiście sami sterować dodając mniej lub więcej papryczki chilli) i na długo daje poczucie sytości. Zupę możecie zrobić z mięsem, albo w wersji wegetariańskiej, zastępując kurczka plastrami awokado. Przepis zaczerpnięty z bloga Jassicy Gavin Składniki: Podwójna pierś z kurczaka lub resztki pieczonego kurczaka, indyka lub pieczeni wieprzowej 1 puszka kukurydzy
Niedzielny kucharzpłaty papryki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 por sól, pieprz majonez (np kielecki) Kapustę drobno szatkujemy. Zasypujemy ją niewielką ilością soli i mieszamy. Po czasie odciskamy nadmiar wody. Mięso kurczaka kroimy w kostkę (surowe doprawiamy i obsmażamy na rozgrzanej patelni). Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Jajka gotujemy
Smaki Na TalerzuCiekawe kotlety mielone nadziewane szpinakiem, formowane tak aby przypominały popularne kartacze. Dodatek surowego ziemniaka powoduje ,że są ścisłe, ładnie się formują i smakują doskonale. Składniki 500 g mięsa mielonego średniej wielkości ziemniak starty na miałko żółtko posiekana biała część pora łyżka sera żółtego kawałek czerwonej,posiekanej papryki sólo,pieprz bułka tarta 3-4 ząbki czosnku,posiekany 1/2 … Czytaj dalej
gotuj ze mnąKurczak pieczony na batatach , super obiad Kurczak pieczony na batatach to odkrycie roku . Dynia jest smaczna , ale bataty robią podczas pieczenia ,nieporównywalnie lepszą robotę . Próbowałam piec
Ogrodnik w podróżyDawno, dawno temu, w odległym mieście jak jako dziecko pomagałam mamie w przygotowaniu do Świąt, mieliłyśmy żmudnie mak w maszynce do mięsa. Czynność nader żmudna, bo mak się rozsypuje, a w dodatku mielimy go z cukrem i to nawet 3-krotnie. Nie dziwię się, że mama szybko przeszła na gotowe masy makowe z puszki. Bo płaci się niewiele
Mieszam w Garnkulubię makrelę wędzoną, nie wiem czy nie z sentymentu, bo próbowałam wielu gatunków ryb wędzonych, ale coś mi w nich nie pasuje, a to smak, a to za suche mięso. A makrela jest świetna. Oczywiście z dobrego źródła, bo rybka rybce nie równa, ale tak ze wszystkim Prosta pasta z ryby Drukuj Prosta pasta z ryby wędzonej Szybka do zrobienia
Mieszam w Garnkuproszku sól jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy, marchew kroimy w kostkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. 2. Do włoszczyzny dodajemy pokrojone w paseczki mięso. Gotujemy bulion. 3. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy już będzie gotowy, przelewamy wodą, odcedzamy. Makaron mieszamy z olejem sezamowym. ( jeśli nie mamy oleju sezamowego na patelni rozgrzewamy niewielką
Kuchnia Pełna Pasjiłyżeczki, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, smalec 1/2 kostki "świni chrzeptnik" - po kaszubsku kotlet wieprzowy = kotlety schabowe rozbić w woreczku (nie pryska i nie szarpie mięsa) tłuczkiem jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą czosnkową, pieprzem kotlety włożyć do jajek, dobrze je namoczyć i zostawić na 15 minut tartą bułkę wsypać do worka foliowego (ten sposób obtaczania
W Mojej Kuchni Lubięmiodu. Tak zamarynowane składniki nabijane są naprzemiennie na patyczki do szaszłyków wraz ze słodką cebulką szalotką i pieczone w piekarniku lub na grillu w sezonie grillowym. Z marynaty po mięsie gotowany jest pikantny sos, z którym możemy szaszłyki serwować. Ponieważ sos jest pikantny a szaszłyki łagodne, sami decydujemy o ostrości dania, jakie spożywamy – np. dzieciom i osobom nie lubiącym
Moja Delicja