Wtorek: Zoodle z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów 179pokrojonego kurczaka. Dopraw bazylią i oregano. Delikatnie posól (pomidory są słone, a do sosu trafi jeszcze słony parmezan) i smaż na dość intensywnym ogniu przez 5-6 minut, aż mięso lekko się podpiecze. Wtedy dodaj do kurczaka podsmażone pomidory z czosnkiem, dorzuć posiekaną papryczkę chili. Przesmaż razem chwilę, zmniejsz ogień. Powoli wlej na patelnię śmietanę, żeby jej nie zważyć. Rozmieszaj
Niedzielny kucharz
Kompot jabłkowy 127czasu do czasu pytam My co chce np. na obiad. Jego ostatnie życzenie: "zrób mi karminadle, kartofle, mizerię i kompot". Mięso, no dobra. Reszta też ok, podjarałam się kompotem. A że sezon na owoce jest jaki jest, postanowiłam zrobić kompot z jabłek. Szczęśliwa pobiegłam do My ( i kolegi D, który do nas wpadł) z kompotem. Spróbowali. Miny słabe. "Kompot
Kardamonovy
Prezenty na dzień babci i dziadka ze sklepu MY GIFT DNA. 174znajdziemy wiele ciekawych rzeczy i każdy przedział wiekowy będzie zadowolony. Począwszy od poduszek z własnym nadrukiem które właśnie widzicie na zdjęciu, kalendarzy, desek drewnianych które są idealne do serwowania mięs, serów a także ciast, kończąc na korkociągach , wałkach spersonalizowanych , kubkach i wiele innych... świetnym pomysłem na prezent są ręczniki z wygrawerowanym imieniem, można zamówić dwa - dla babci i dziadka
Radość kipiąca uśmiechem.
Magia Walencji 173względu na zainteresowanie gastronomią był Mercat Central. Jest to największa i najstarsza hala targowa w Walencji. Jej modernistyczna architektura i bogactwo produktów zrobiło na nas niesamowite wrażenie. Wybór mięs, owoców, warzyw i lokalnych produktów był imponujący! Szczególnie miłym dla nas akcentem były świeże owoce, w środku zimy! Skosztowaliśmy także tradycyjnej walenckiej czekolady Bollet valenciano, którą zdecydowanie powinien spróbować każdy wielbiciel
Gotuj po hiszpańsku
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KIEŁBASĄ 176wiele sposobów. Ugotowany makaron typu łazanki tradycyjnie podajemy wymieszany z kiszoną lub świeżą kapustą. Dodatkami do potrawy mogą być świeże grzyby leśne, pieczarki, boczek, kiełbasa, mak, pieczone lub duszone mięsa. Łazanki doprawiamy ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, pieprzem czarnym bądź ziołowym, majerankiem, kminkiem itd. A oto wypróbowany przepis i składniki na łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą. Przepis na łazanki
Moja Książka Kucharska
Kurczak w ostrym sosie (szybki i pyszny) 162Kolejna mięsna odsłona, tym razem na talerzu wylądował kurczak, którego przyrządzicie zaledwie w 30 minut. Mięso jest soczyste i aromatyczne podane w ostrym cebulowo-imbirowym sosie. Dla zwolenników ostrych smaków to świetna propozycja, natomiast jeśli wolicie łagodniejsze klimaty można zrezygnować z dodatku chili. Zapraszam do próbowania i testowania
Z Hrabiną w kuchni
Kotlety pod pierzynką 218kurczaka 4 duże jajka 2 łyżki majonezu dekoracyjnego 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag sera Gouda sól, vegeta, pieprz olej do smażenia Mięso podzielić na 8 porcji, każdą lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Jajka wymieszać z majonezem i mąką ziemniaczaną. Dodać pół łyżki vegety i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko razem krótko zmiksować
Praktyczna pl
Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami 191pieczarki posiekane na plastry. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić. Kaszę, ziemniaki, kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto. Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść
Ze smakiem bez glutenu
Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora 212Jeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania to do ich przygotowania musimy wybierać tylko wegańskie produkty. Czyli tutaj też żadnego sera, jajek, mleka, śmietany a już na pewno mięsa nie możemy wykorzystać. Widzicie sami zatem, iż weganie zwłaszcza ci początkujący nie mają łatwego zadania. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka wegańska z kalafiora. Nie dodałam do niej żadnego
mecooks
Gwiazda makowa z marcepanem 189zawsze zgniatam dwukrotnie. W czasie kiedy ciasto pozostawiam do wyrośnięcia przygotowuję masę makową. Mak należy sparzyć i zmielić. Pamiętam jak byłam mała to mama używała do tego maszynki do mięsa z drobnymi oczkami, ja postanowiłam to uprościć i sparzony mak miksuję mikserem ręcznym (podyktowane lenistwem ;)). Do zmielonego maku dodaję masę marcepanową (używam gotowej masy marcepanowej z Lidla, ma dużą zawartość
Cookery.pl
zapiekanka ziemniaczana 152Składniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie foto z tel. Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej
mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 173ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera
mojej kuchni
rosol -wolnowar 167smaku opcjonalnie Wykonanie Oczyścić i obrać warzywa .Cebulę w łupinie opalić nad gazem. Umie ść wszystkie składniki oprócz soli w wolnowarze. Całość zalać wodą tak by warzywa i mięso były zakryte. Włączyć LOW im dłużej sie gotuje to rosół jest intensywniejszy .Ja wstawiam na wieczór ,a rano budzi mnie zapach świeżego ,gorącego rosołu. Gotowy rosół przecedzić i w razie potrzeby
mojej kuchni
kotlety basmati z szalwia 158szałwia może również sprawdzić się w kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona
mojej kuchni