różnych kształtów jak pisze autor i są przepyszne. Mięciutkie w środku, przypieczone z wierzchu. Zrobiłam je w kształcie trójkątów aby były inne niż zawsze. Można je podawać do sosów, mięs, jako bułki na kanapki, lub zajadać same, wybór zależy od osoby podającej/zjadającej. Przepis wybrałam do naszego cotygodniowego wspólnego wypiekania na FB czyli Wypiekania na śniadanie. Polecam
Moje Małe Czarowaniesię nie dyskutuje. Jeszcze kiedyś zrozumie. Pozostaje mi cieszyć się, że takie obiady zaczął jeść mój mąż, choć i tak najbardziej cieszy się z polskiego klasyka, to jest sztuki mięsa, ziemniaków i surówki. W sumie to wcale mu się nie dziwię, bo sama nie pogardzę. A najbardziej lubię mięsko w sosiku u teściowej. Sama takiego nie umiem i mimo
bistro mamabezglutenowych, czyli: proso (kasza jaglana) gryka tapioka komosa ryżowa amarantus maniok ryż ziemniaki kukurydza nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób) warzywa owoce orzechy, pestki mięso, ryby, jajka mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, nieprzetworzony ser biały i żółty Poza eliminacją produktów zawierających gluten, dieta bezglutenowa nie różni się w swoich założeniach od zasad zdrowego odżywiania. Podstawą
Chilli Czosnek i Oliwaporcją Pecorino Romano. Szybko przygotowujemy sałatkę. Kroimy rzymską, dodajemy pomidory koktajlowe, oliwki i oliwę z oliwek. Dosmaczamy solą. Gotowe. Prosty i aromatyczny obiad, dla tych , którzy chcą odpocząć od mięsa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwątróbce, pełnotłustym mleku, nerkach, nabiale, tłustych rybach. Produkty bogate w Żelazo powinniśmy spożywać, bo brak tego pierwiastka w naszym organizmie powoduje zmniejszenie odporności na infekcje. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, wątróbce, warzywach o ciemnych liściach czyli np. szpinaku i natce pietruszki, żółtku jaj, mleku, rybach i krewetkach oraz w owocach bogatych w witaminę C czyli cytrusy, truskawki, kiwi i czarna
Moja smaczna kuchniaWiosną potrzebujemy lekkich dań. Do tego młode warzywa są delikatne i pełne smaku. Dlatego gdy w sklepach pojawia się młoda włoszczyzna rezygnuję z przygotowywania zupy ogórkowej na bazie mięsa. Przygotowując taką zupę musimy pamiętać, by ziemniaki były dobrze ugotowane nim dodamy do zupy ogórki kiszone. 8-10 średnich ogórków kiszonych 3 marchewki 1 duża pietruszka mały seler kawałek pora
Dieta bez mlekaZdecydowanie dużo szybsza wersja tradycyjnego bigosu. Wystarczy zaledwie 30 minut i obiad mamy gotowy. Może trochę uboga w mięso, bo zrobiona z tego co zostało w lodówce, Wy możecie bardziej poszaleć
Z Hrabiną w kuchnikostkę i daję do osobnej miseczki. Czosnek drobniutko kroję, można dodać do papryki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki. Na rozgrzanym oleju na patelni smażę mięso do miękkości, po około 2 minutach smażenia doprawiam solą i pieprzem. W tym czasie w garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2-3 minuty, tak aby się zeszkliła
Uwaga Babcia Gotujebrak może być ocet winny). Robimy. Najpierw mieszamy składniki sosu, odstawiamy na 15 minut. Składniki sałatki mieszamy ze sobą w misce. Całość polewamy sosem, mieszamy i już! Miłośnicy mięsa mogą sobie dodać co chcą: kiełbaski, kurczaka, tuńczyka, itp. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydompozwalając się nudzić. Chcesz wyplenić gniazda świrusów, albo odbić outpost od lokalnych rabusiów używając całego wachlarza dostępnego arsenału i umiejętności? A może powalczyć z niedźwiedziem i zdobyć jego mięso dla któregoś z obozów? W wolnych chwilach możesz poszukać znajdziek i pozwiedzać lokalne, nieco zdezelowane atrakcje Oregonu. Możesz też pobawić się w Pimp My Ride i za zdobyte kredyty odpicować sobie
Nerds Kitchenmoże zabraknąć warzyw i owoców, z czego jedną porcję może stanowić szklanka soku. Jedna porcja warzyw i owoców to 80-100 gramów. Nie zapominajmy o produktach zbożowych pełnoziarnistych, nabiale, mięsie i rybach oraz nawodnieniu i przyjmowaniu minimum 1,5 litra płynów w ciągu dnia. Ważny jest także ruch. W diecie zbilansowanej warto zamienić tłuszcze pochodzenia zwierzęcego na roślinne (oleje roślinne
My Chcemy Jeśćrolę. Wegańska pasta na przekąskę. Jest słodka i aromatyczna. Z ziołami i oliwą z oliwek stanowi smaczny dodatek do kanapek. Powstała w chwili, gdy postanowiliśmy z mężem ograniczyć spożywanie mięsa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Smaczna, a co najważniejsze małokaloryczna! Składniki: 400g kukurydzy konserwowej, 2 łyżku pestek słonecznika, świeża bazylia, natka pietruszki, świeże liście kolendry, 1 łyżka oliwy
Słodki ZakątekOstatnio coraz częściej eksperymentuję z dodatkiem owoców do mięs i podrobów. Wraz z poszukiwaniem sposobu na wykorzystanie nadmiaru zakupionych pomarańczy postanowiłam połączyć je z wątróbką. Słodko-korzenno-miodowy zapach to jeden z moich ulubionych, więc z przyjemniością podjęłam się prób. Efekt okazał się wyśmienity. Chuda krucha wątróbka w połączeniu z gęstym sosem o konsystencji prawie syropu to coś wspaniałego. Polecam
Zielona Kuchniadomu po pracy, gdyż samo przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Trzeba tylko poczekać cierpliwie godzinkę na to by się upiekł. Bardzo fajna odmiana na przygotowanie tak popularnego mięsa drobiowego. Składniki: * 5 pałek z kurczaka * 15 dkg ryżu * 1/5 kostki masła * 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego * sól ok. 1/2 łyżeczki * 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu * 1/2 łyżeczka papryki
Pieprzyć z FantazjąKotlety z ciecierzycy, zwane również falafel są głównie podawane w krajach arabskich jako zamiennik mięsa do kebaba. Są wyjątkowo smaczne, dobrze doprawione i chrupiące, idealne jako danie obiadowe i nie tylko. Kotlety przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 2 słoiki ciecierzycy po 340 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki
Kulinarne Fantazje Marioli