mięso - 63110 przepisów (strona:2230/4208)

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KIEŁBASĄ 156

wiele sposobów. Ugotowany makaron typu łazanki tradycyjnie podajemy wymieszany z kiszoną lub świeżą kapustą. Dodatkami do potrawy mogą być świeże grzyby leśne, pieczarki, boczek, kiełbasa, mak, pieczone lub duszone mięsa. Łazanki doprawiamy ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, pieprzem czarnym bądź ziołowym, majerankiem, kminkiem itd. A oto wypróbowany przepis i składniki na łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą. Przepis na łazanki

Moja Książka Kucharska
Kurczak w ostrym sosie (szybki i pyszny) 145

Kolejna mięsna odsłona, tym razem na talerzu wylądował kurczak, którego przyrządzicie zaledwie w 30 minut. Mięso jest soczyste i aromatyczne  podane w ostrym cebulowo-imbirowym sosie. Dla zwolenników ostrych smaków to świetna propozycja, natomiast jeśli wolicie łagodniejsze klimaty można zrezygnować z dodatku chili. Zapraszam do próbowania i testowania

Z Hrabiną w kuchni
Kotlety pod pierzynką 203

kurczaka 4 duże jajka 2 łyżki majonezu dekoracyjnego 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag sera Gouda sól, vegeta, pieprz olej do smażenia           Mięso podzielić na 8 porcji, każdą lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Jajka wymieszać z majonezem i mąką ziemniaczaną. Dodać pół łyżki vegety i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko razem krótko zmiksować

Praktyczna pl
Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami 170

pieczarki posiekane na plastry. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić. Kaszę, ziemniaki, kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto. Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść

Ze smakiem bez glutenu
Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora 191

Jeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania to do ich przygotowania musimy wybierać tylko wegańskie produkty. Czyli tutaj też żadnego sera, jajek, mleka, śmietany a już na pewno mięsa nie możemy wykorzystać. Widzicie sami zatem, iż weganie zwłaszcza ci początkujący nie mają łatwego zadania. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka wegańska z kalafiora. Nie dodałam do niej żadnego

mecooks
Gwiazda makowa z marcepanem 153

zawsze zgniatam dwukrotnie. W czasie kiedy ciasto pozostawiam do wyrośnięcia przygotowuję masę makową. Mak należy sparzyć i zmielić. Pamiętam jak byłam mała to mama używała do tego maszynki do mięsa z drobnymi oczkami, ja postanowiłam to uprościć i sparzony mak miksuję mikserem ręcznym (podyktowane lenistwem ;)). Do zmielonego maku dodaję masę marcepanową (używam gotowej masy marcepanowej z Lidla, ma dużą zawartość

Cookery.pl
zapiekanka ziemniaczana 135

Składniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie foto z tel. Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej

mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 158

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera

mojej kuchni
rosol -wolnowar 151

smaku opcjonalnie Wykonanie Oczyścić i obrać warzywa .Cebulę w łupinie opalić nad gazem. Umie ść wszystkie składniki oprócz soli w wolnowarze. Całość zalać wodą tak by warzywa i mięso były zakryte. Włączyć LOW im dłużej sie gotuje to rosół jest intensywniejszy .Ja wstawiam na wieczór ,a rano budzi mnie zapach świeżego ,gorącego rosołu. Gotowy rosół przecedzić i w razie potrzeby

mojej kuchni
kotlety basmati z szalwia 145

szałwia może również sprawdzić się w kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona

mojej kuchni
klopsiki z szafranem 144

kilka klopsików na patelnie. Smażyć delikatnie, obracając często, na złoto-brązowy kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić .Powtórzyć czynność z pozostałymi klopsikami ,do wykorzystania do końca mięsa. Dolać oleju w razie potrzeby . Klopsiki gotowe to robimy sos. W tej samej patelni, podsmażyć marchew, cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż cebula jest miękka. Dodać pietruszkę, paprykę

mojej kuchni
Syrop Jana III Sobieskiego 124

kurdybanku na wzmocnienie organizmu, jak się okazało z powodzeniem. Dawniej Słowianie stosowali ziele we wszystkich schorzeniach  i jako przyprawę zamiast pietruszki ,do rosołu ,zup,omletów jajecznicy i mięs

mojej kuchni
Zielone Smoothie 153

pokroić na mniejsze kawałki. Imbir pociąć na małe kawałki. Do blendera włożyć wszystkie składniki i zblendować   na gładko.:))  ps.jeśli nie masz blendera, można w maszynce do mięsa wszystko przepuści.foto

mojej kuchni
gulasz z batatów i miechunki peruwiańskiej -- goulash with sweet potatoes and Peruvian bellows 159

dobrze zaspokajają głód, więc stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów. Warto nimi wzbogacić również smak sosów . Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami. Można go podawać również do mięs. Nie warto odmawiać sobie miechunki w każdej postaci, bo jej spożywanie to prawdziwa przyjemność dla zdrowia ! Składniki: 5 owoców miechunki pomidorowej, 2 tabliczki czekolady, łyżka mleka. Czekoladę rozkruszyć, dodać łyżkę

mojej kuchni
zamiast obiadu,syta sałatka na upalne dni 144

małe słupki,koperek pokroić drobno. Obrany czosnek ,ocet,miód i oliwę zmiksować całość na gładki sos. Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w ćwiartki,lub kostkę . Pokrojone ziemniaki ,mięso,koperek wymieszać z solą odkwaszającą ,dodać jajka .Całość zalać sosem ,wymieszać

mojej kuchni