gładką masę. Dodać mąkę, zagnieść i uformować ciasto. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 12-15 minut
Moje domowe kucharzenieprzynajmniej 0,5 godziny lub nawet na całą noc.Ziemniaki obrać, pokroić.Następnie kurczaka podsmażyć.Marchewkę obrać i pokroić wg gustu.Kurczaka, ziemniaki i marchewkę przełożyć do blaszki.Piec aż, mięso i ziemniaki będą miękkie
Moje domowe kucharzeniekolejną warstwą herbatników, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Półtłusty twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec wsypać cukier puder dodać twaróg, chwilę zmiksować na wolnych obrotach na koniec wlać zimną ale płynną galaretkę. Ponownie zmiksować. Masę wyłożyć
Wanilia i Kardamoncyklu (nie)codziennych przemyśleń: Dzieci potrafią o wiele skuteczniej podnieść ciśnienie niż najmocniejsze espresso :P Krokiety w innym wydaniu aniżeli z mięsem. W pierwotnej wersji były to naleśniki z tym samym nadzieniem polane sosem pomidorowym, a w wersji krokietów jeszcze bardziej nabrały walorów smakowych. Polecam :) Składniki na 10 sztuk: Naleśniki: 2 jajka 400 ml mleka 300 ml wody
My simple kitchenpestek dyni bez łupiny, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, oliwa, sól, pieprz, mielona słodka papryka. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w małą kostkę. Na oliwie smażę mięso przez około 10 minut. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzam i studzę. Pestki dyni
Tradycyjna kuchnia Kasipolskim miodem gryczanym. Całość wymieszaj, zafoliuj i odstaw do lodówki na 3 godziny, ale najlepiej zrobi jej 12 godzin w marynacie. Mięso wyjmij z lodówki, aby nabrało temperatury. Zabierz się za rozpalanie grilla. Ja używam węgla drzewnego, nie brykietu, uważam że daje lepszy smakowy rezultat. Pamiętaj, że węgiel musi
kuron.com.pldrobną kostkę. Rzadko ucieram warzywa do zupy na tarce, wolę jak mają swoją strukturę. Do garnka wlej wodę. Dodaj porcję rosołową (ja użyłem skromnej ilości mięsa, botwinka powinna być lekką zupą), warzywa pokrojone w kostkę. Gotuj na małym ogniu 15 minut, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 5 minutach dodaj podsmażoną
kuron.com.plZamarynowanego kurczaka nadziewasz na butelkę (wypełnioną wodą, ewentualnie jak lubisz piwem) wstawiasz do piekarnika i za 1,5 godziny uczta gotowa. Kurczak w ten sposób upieczony ma niezwykle soczyste mięso i chrupiącą skórkę, bez grama tłuszczu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rolada drobiowa z brokułem i serem może wystąpić w roli głównego dania obiadowego, jak i przekąski na stole. Smakuje tak
Kolorowy Przepisownikdrobną kostkę, tak samo obraną cebulę. Wrzucić razem do szerokiego garnka, oprószyć słodką i ostrą papryką oraz szczyptą soli, wlać oliwę i podsmażyć pod przykryciem kilka minut aż mięso i cebulka się zrumieni. Dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, salami i pokrojone na kawałki pieczarki, dusić 5 minut, po tym czasie wsypać osaczoną z zalewy kukurydzę i suchy
Wanilia i Kardamonszklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Kaszę studzimy. Czosnek niedźwiedzi siekamy drobno i minutkę podsmażamy na oleju. Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia. Kaszę mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim, zaparzonym
Dorota SmakujeIdealna pasta do grillowanych warzyw czy mięs. Jest aromatyczna, szybko się ją robi a smakuje wybornie. Polecam zróbcie koniecznie, majówkową pastę. Cukiniowo - paprykowa pasta. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Mieszamy składniki marynaty. Oczyszczamy skrzydełka. Umieszczamy np. w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą, mieszamy jeszcze chwilę ręką, aby marynata dobrze pokryła mięso. Przykrywamy szczelnie folią i odkładamy do lodówki (najlepiej na noc, minimum 4 godziny). Skrzydełka grillujemy około 20 minut często je przewracając na drugą stronę. Pamiętajcie, by dobrze rozgrzać grill Smacznego Szaszłyki
Słodkie okruszkiużywamy garnka o średnicy 21 cm, ale kiedy mamy gości muszę skorzystać z dużego garnka owalnego lub naczynia żaroodpornego. Garnek żeliwny służy mi też do duszenia i pieczenia mięs i warzyw, jest to naczynie bardzo uniwersalne i zapewne przyda się w każdym domu. Uwaga: Garnki w ciemnych kolorach nagrzewają się szybciej i nie widać na nich tak bardzo śladów użytkowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatymi z puszki, krojonymi a do całego dania dorzucam kilka pieczarek. Makaron także możecie zastąpić, np. kolankami, świderkami, penne. Spaghetti z cukinią to prosty, smaczny, taki domowy obiad, bez mięsa. Smacznego! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 4 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili oliwa makaron spaghetti i natka do podania, opcjonalnie tarty ser PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję. Cukinię, pomidory
Zasmakuj Kuchni