mięso - 63110 przepisów (strona:2237/4208)

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z JABŁKIEM I CEBULĄ 171

cebulą do obiadu. Pyszna  surówka obiadowa z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli, doprawiona cukrem, odrobiną chili i kiełkami. Surówka fantastycznie pasuje do smażonej ryby, do mięs pieczonych i z grilla. Świetna surówka do hot dogów lub domowych burgerów. Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej, jabłka i cebuli - wypróbowany, tradycyjny przepis, składniki i przygotowanie. Czasem wystarczy kilkanaście minut

Moja Książka Kucharska
Pierś z kurczaka w sosie musztardowym 159

warto zostawić trochę do późniejszej dekoracji). Po chwili dodajemy na patelnię śmietankę i 2 łyżeczki musztardy. Całość podsmażamy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, aż stanie się dosyć gęste. Nasze mięso podajemy na talerzu obok lub na ryżu

Programista w kuchni
Pierwsze kulinarne wyróżnienie 143

oraz kilka nowych przypraw Kamis, które z pewnością wykorzystam w najbliższych dniach. Najbardziej jestem ciekawy przyprawy do karkówki (Montreal Steak), która nie zawiera glutaminianu monosodowego. Jestem wielkim fanem grillowanego mięsa, dlatego na pewno jak tylko pogoda pozwoli w ten weekend będę działał. Na koniec muszę wspomnieć o bardzo miłej wiadomości, którą odczytałem otwierając karton. Możecie na nią zerknąć poniżej

Programista w kuchni
Sałatka z kurczakiem, brokułami i czerwoną fasolą 174

przyprawy do kurczaka. Ja tym razem użyłem przyprawy “grill klasyczny”, którą dostałem za wyróżnienie w konkursie, o czym pisałem tutaj . Na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek podsmażamy mięso, aż ładnie zarumieni się z każdej strony. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy pod przykryciem około 5-6 minut w lekko osolonej i pocukrowanej wodzie. Otwieramy puszkę z fasolą, wrzucamy

Programista w kuchni
Naleśniki z bananami i czekoladą 143

Naleśniki to bez wątpienia jedna z najbardziej uniwersalnych potraw, jaką można zrobić w kuchni. Możemy je połączyć z owocami, dżemem, czekoladą, łososiem, a nawet mięsem. Podawane są zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem postanowiłem zrobić naleśniki z bananami i czekoladą, które jadłem już dziesiątki razy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu można

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym 142

Pierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje dobrze. Dodatkowym atutem jest fakt, że można ją przyrządzić na setki sposobów. Jednym z nich jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym, którą bez problemu można zrobić w 30 minut. Idealnie pasuje zarówno

Programista w kuchni
Ryż smażony z kurczakiem 166

ręcznikiem papierowym. Kroimy na kosteczki, które następnie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu podsmażamy na natłuszczonej patelni nasze mięso, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszystkie składniki ładnie się zarumienią dodajemy posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę, posiekane papryczki pepperoni oraz groszek z marchewką

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka z kaszą jaglaną, groszkiem i marchewką 148

wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Oczywiście można użyć innych przypraw, które lubicie. Smażymy na oleju kokosowym do momentu aż mięso ładnie zarumieni się z każdej strony. Usmażoną pierś z kurczaka układamy w pojemniku na sałacie. Wartości odżywcze Energia: 667 kcal Białko: 54,2 g Tłuszcz: 25,5 g Węglowodany

Programista w kuchni
Indyk w sosie musztardowo-miodowym, brokuł i makaron bezglutenowy 164

dodajemy łyżeczkę miodu i musztardy i dokładnie mieszamy. Tak powstałą marynatą smarujemy naszą pierś z indyka. Odstawiamy na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając do momentu, aż indyk ładnie się zarumieni (około 20-25 minut). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie

Programista w kuchni
Sałatka z olejem rydzowym 138

rydzowego i doprawić solą oraz pieprzem. Muszę przyznać, że olej rydzowy ma bardzo ciekawy, korzenny smak, w którym można wyczuć także cebulę. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Sałatka nie zawiera mięsa, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, więc doskonale nadaje się jako przekąska dla wegetarian, a nawet wegan. Niedługo na blogu pojawią się także inne przepisy z olejem rydzowym, ponieważ na pewno

Programista w kuchni
Koktajl ze szpinakiem, młodym jęczmieniem i bananem 184

rewelacyjnie, a przy okazji jest bardzo zdrowy. Oczywiście jeżeli nie macie wody kokosowej możecie ją zastąpić klasyczną niegazowaną wodą mineralną. Oczywiście taki koktajl możemy zaserwować też wszystkim osobom niejedzącym mięsa. Składniki 200 ml wody kokosowej 2 garści szpinaku 1 banan 1 łyżeczka młodego jęczmienia (sproszkowanego) Przygotowanie Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Koktajl najlepiej smakuje

Programista w kuchni
Kurki w śmietanie 190

można z nich także przygotować bardzo ciekawe dania. Dziś polecam kurki w śmietanie, których przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Tak przygotowany obiad można podać z kaszą, makaronem, mięsem, chlebem, a nawet zjeść samodzielnie. Składniki 500 g kurek 300 g słodkiej śmietany 30% 1 średnia cebula 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Kurki dokładnie

Programista w kuchni
Paysanne – zupa chłopska 176

Składniki: schab z kością lub żeberka ziemniaki marchewka seler pietruszka biała rzodkiew biała kapusta pietruszka natka sól pieprz Do garnka z wodą wkładamy mięso. Gotujemy około 40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler, biała rzodkiew można dodać także inne warzywa. Chwilę gotujemy (około 15 minut). Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki

MojaQchnia.pl
Pulpety w sosie grzybowym 233

wodzie, tak na ok 2-3 godziny. Można je połamać na małe kawałki lub można drobniej pokroić już po moczeniu. Karkówkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętę bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę. Dodać namoczone wcześniej grzyby i listek laurowy. Wodę w której moczyły się grzyby odstawić

Monia miesza i gotuje
Ciastka smalcowe przez maszynkę + filmik 232

małym wioskowm sklepie, uff. Ciastka bez smalcu i bez tego zapachu to już nie są te ciastka, a mają być właśnie TE. Potrzebujemy też takiej starej maszynki do mielenia mięsa, na korbkę i odpowiedniej nakładki. Wtedy sobie spokojnie kręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim kontrolę i w ten sposób możemy zużyć całe ciasto bez strat. Z maszynką elektryczną

Kawa z mlekiem

Proponowane wyszukiwania