Szarlotka piernikowa z jabłkami 236gdera, po co tego tyle i bez wymiany zdań się nie obejdzie 😜 Także mówię sobie, że spokojnie jakieś dwa ciasta zrobię, ciasteczka i rozdam najbliższym. Sałatek nie robię, mięs za bardzo też... i przyznam że trochę mi tego brakuje! Dawniej człowiek wiedział, że jak święta, to na bogato i czekał na nie z niecierpliwością. Mało tego, jak już się narobiło
Kuchnia w czekoladzie
Brukselka z jałowcem 158chwilę smażyć i dolać bulion. Przykryć i gotować do czasu aż brukselka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem 244Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne
Oryginalny smak
Kapuśniak wigilijny, postny 207Książka Kucharska Postny kapuśniak na Wigilię. Klasyczny, postny kapuśniak z grochem i ziemniakami na Wigilię. Pyszna zupa doprawiona ziołami z wyraźnym smakiem grzybowym. Kapuśniak ugotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa. Tradycyjny przepis na kapuśniak jak u babci. Jak zrobić domowy kapuśniak wigilijny - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Polecam przepis na kapuśniak, korzystajcie z niego i ulepszajcie
Moja Książka Kucharska
Baskijska pierś z kurczaka 177Baskijska pierś z kurczaka Kolejny filet z piersi kurczaka faszerowany mozzarellą , pesto , czosnkiem , zawinięty w hiszpańską szynkę serrano . Dlatego też nazwa Baskijska pierś Fajny , prosty przepis
Ogrodnik w podróży
Sernik na kruchy spodzie – pyszny, wilgotny i delikatny 191cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie około 80 g rodzynek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sernik Przygotowanie: Ser możemy zemleć w maszynce do mielenia mięsa 2 lub 3 razy, jeżeli nie mamy maszynki to ser możemy dokładnie rozdrobić blenderem. Najpierw przygotuję ciasto, które możemy przygotować ręcznie lub robotem: Na blat wysypuję mąkę, dodaję tłuszcz, cukier
Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z fenkułu – surówka z kopru włoskiego 184uwielbiam – jestem w stanie zjeść sama całą tą dużą porcję, na kolację albo i na deser. Jeśli chcecie się tymi delicjami podzielić, wykorzystajcie surówkę z kopru włoskiego do białych mięs lub do ryby. SKŁADNIKI 4 średniej wielkości porcje do obiadu 1 duży fenkuł (ok. 500g) 150g jabłka – twardego, soczystego 30g orzechów włoskich 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu
Karo in the Kitchen
'At my table' Nigella Lawson 205zdjęć, oraz apetycznych przepisów tom. Jak zawsze i w każdym przypadku nie wykorzystam absolutnie każdej propozycji. Ponieważ, na przykład, nie przepadam za danymi składnikami, albo nie używam któregoś rodzaju mięsa. Ale nie przejdę obojętnie obok 'orkiszowego spaghetti z ostrymi, sezamowymi grzybami', 'klopsików z orzo', czy 'sałatki z buraczków i koziego sera, z dressingiem z marakuji'. A to tylko opcje
Lejdi of the house
Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 2962mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć roladki z każdej strony, na małym ogniu, na złoty kolor. Pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką i podusić mięso przez ok. 3-4 minuty. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
ŻURAWINA Z JABŁKIEM 135Idealny dodatek zarówno do owsianki, jak i pieczonego mięsa 🙂 Składniki (na ok. 300ml): 250g świeżej żurawiny 150g startego jabłka (na dużych oczkach) 4 łyżki cukru (płaskie) 0,5 szklanki wody W niedużym rondelku lub na patelni umieść żurawinę, starte jabłko, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia Zmniejsz ogień i gotuj często mieszając aż do uzyskania [...] Artykuł ŻURAWINA Z JABŁKIEM pochodzi
SandraFrej.com
Brukselka z komosą ryżową i szynką 165łyżce oliwy, kiedy lekko się zarumieni dodać komosę ryżową. Chwilę smażyć, żeby komosa się podgrzała. Ugotowaną brukselkę także dodać do patelni, tak aby pokryła się aromatyczną mieszanką z mięsa i kaszy. Smażyć 2-3 minuty i podawać. 1 porcja to ok. 300 kcal , węglowodany: 28g, białko: 26g, tłuszcz: 9g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się
Dietolog
Konferencja „Perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa” 169moment w naszej historii miał również niezwykły wpływ na całokształt dawnej polskiej „gastronomii”. Dawniej tereny naszego kraju porośnięte były gęstymi lasami, a podstawowym składnikiem diety było oczywiście mięso. Wraz z zawitaniem chrześcijaństwa w nasze granice powiększały się tereny rolne, pojawiły się nowe produkty i wraz z nimi oczywiście wino. Pierwsze winnice w Polsce pojawiły się oczywiście na terenach przykościelnych, gdyż
Kate's Kitchen
Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa z suszonych borowików 183wody wkładam opłukane żeberka w całości i trochę soli. Gotuję na małym ogniu pilnując aby się nie rozgotowały. W międzyczasie kroję włoszczyznę i ziemniaki w niedużą kostkę. Wyjmuję mięso, kroję na porcje i odkładam, zajmę się nim później. Do gotującego bulionu, wkładam warzywa, ziemniaki, ziarenka jałowca, wsypuję wegetę. Niech się delikatne gotują. Wylewam wodę z grzybów, powinny odcieknąć
Leśny Zakątek
Kaczka duszona z czerwoną kapustą 153przygotowania dania użyłam dziką kaczkę, ale może być też kaczka hodowlana. Dzika kaczka jest mniejsza, ma chudsze mięso i troszkę inny smak od tej hodowlanej. Kaczka, tłuszcz (u mnie gęsi), 0,5 kg czerwonej kapusty, 1 cebula, 5 jagód jałowca. 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, cukier, sok z cytryny, Kaczkę oczyścić, umyć. Podzielić na cztery części. Natrzeć solą
królestwo garów
Jamie gotuje po włosku - recenzja książki Jamiego Olivera 172jest ona hołdem na cześć kuchni Włoch. Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów na pyszne antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. Na jej końcu znajduje się rozdział: Włoskie ABC, który zawiera przepisy bazowe, wykorzystywane w innych daniach. Oprócz znakomitych receptur
Di gotuje