Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków *** *** Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko *** *** Całość zagniatamy na gładkie ciasto. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk możemy dodać trochę więcej mąki
Blog z Apetytemkiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki … Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie… Świąteczne potrawy to ważny element
Szalona Kuchnia Ewelinysoli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym (razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy. Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy, odciskamy. Wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenkolacji wigilijnej, oprócz podstawowych sztućców, na stole powinny pojawić się również specjalne sztućce do ryby. Nóż do ryb nie służy do krojenia, ale do oddzielania skóry i ości od mięsa. Charakteryzuje się tępą krawędzią i jest bardziej spłaszczony od standardowych noży stołowych. . Nad talerzem, po jego lewej stronie ustawiamy talerzyk i nóż do masła, który wyróżnia się na tle innych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: boczek świeży wieprzowy bez kości 1,5 kg, sól czosnkowa 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy
W Mojej Kuchni Lubię500ml) - 2 kubki mleka (+/- 500ml) - łyżka chrzanu tartego - 100g żółtego sera w kawałku - sól, pieprz, czosnek granulowany - świeża pietruszka - odrobina maki do obtoczenia klopsików W misce dokładnie mieszamy mięso mielone, jajko, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, musztardę i bułkę tartą - doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym Z powstałem masy formujemy średnie klopsiki, które delikatnie obtaczamy w mące i obsmażamy
Smacznie Pysznie Kaloryczniezaś, buraczki w tej odsłonie, były dość częstym dodatkiem do niedzielnego kuraka albo mieloniaczków. Ojjjj mniam. Buraczki zasmażane mają to do siebie, że doskonale komponują się z wszelkimi rodzajami mięs i tych smażonych i tych z sosami, i z kaszami i z ziemniakami….ze wszystkim. Możemy zrobić ich więcej i potem tylko odgrzewać kolejnego dnia. Takie buraczki jakie pamiętam
Mieszam w Garnkutorbę foliową i czekamy aż urośnie. U mnie rosło dokładnie 2 godziny i 10 minut. Nie trzymajmy się ściśle tego czasu. U mnie w kuchni było ciepło, piekłam mięso, więc temperatura była dość wysoka. Chlebek ma prawie podwoić objętość. Początkowa temperatura pieczenia to 240st. Wiadomo, jak włożymy blachę z chlebem, to się obniży. Po 15 minutach zmniejszamy o 15st
Leśny Zakątekjest pakerem:) i przykłada ogromną wagę do diety katogenicznej, nisko węglowodanowej, wysoko tłuszczowej i energetycznej. Lista składników jego dań liczy ledwie kilkanaście pozycji i zawiera w sobie wszystko: od mięsa po przyprawy. Jeśli sądzicie, że trudno z garści ingrediencji wymyślić coś ciekawego, to nie macie racji – Kevin ma mnóstwo wspaniałych przepisów na lekkie, ale energetyczne dania. Taka właśnie jest
Niedzielny kucharzskutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. ŚLEDZIE W SOSIE ŻURAWINOWYM Składniki: 6 płatów śledzi marynowanych w occie 400 g śmietany 18% 3 łyżki konfitury żurawinowej do mięs gałązka rozmarynu sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Do śmietany dodajemy sól, pieprz, ok. 2 łyżek zalewy octowej ze śledzi i konfiturę żurawinową. Mieszamy dokładnie
Bon appetit mon amieDziś przedstawiam doskonały pomysł na obiad na te chłodne jeszcze wieczory. Soczysty kurczak najpierw obsmażony na rumiano, a następnie zapieczony z cebulką, boczkiem, wędzonymi śliwkami i
karmelowydomowników i gości. Składniki: 250 gramów fileta z łososia, mąka pszenna, jajko, pieprz, sól, szczypta proszku curry, olej do smażenia. Zrób tak: z łososia zetnij skórę (jeśli jest). Następnie mięso pokrój wzdłuż na około 0,5 cm pasy. Dopraw solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą curry. Każdy kawałek ryby panieruj w mące, a następnie w jajku i smaż
Kulinarna Polskasłodką papryką. Ja pozostawiłam go jednak w czystej postaci, gdyż kocham cheddar i jego pikantną nutę. Do dania dodałam prosto przyrządzonego kurczaka. Możecie użyć ulubionych przypraw czy rodzaju mięsa. Nie ograniczajcie się. 😉 Kurczak: 700g udek z kurczaka bez kości i skóry 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Udka oczyszczamy z błonek i tłuszczu
Cooking Monstercheddar sól, pieprz, zioła prowansalskie Oczyścić piersi kurczaka z widocznego tłuszczu i ścięgien. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Makaron ugotować al dente w dużym garnku w osolonej wodzie. Mięso pokroić na długie paski, a później w poprzek w kostkę. Na rozgrzanej oliwie, krótko obsmażyć na dużym ogniu, tak aby zrumieniły się z zewnątrz, ale nie zbielały na całym przekroju
Pomysłowa kuchnia