mięso - 63110 przepisów (strona:2253/4208)

Sakiewki naleśnikowe 145

pokrój w grubszą kostkę. Por oczyść, starannie opłucz, osącz i pokrój w talarki. Cebulę posiekaj dość grubo. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim mięso. Dodaj cebulkę i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj paprykę i por, smaż około 10 minut. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i cząbrem, podgrzewaj przez chwilę. Na środek

cucinare
Pasta grzybowa do słoików na zimę 255

dużych oczkach. Czosnek posiekać. Na patelnię wlać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew i czosnek, smażyć mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić. Ostudzić. Opieńki i warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do garnka, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, dodać liście laurowe. Gotować na małym ogniu często mieszając, żeby pasta się nie przypaliła (ok 30 minut). Pasta powinna dobrze

Obiad gotowy
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 411

dymienia!). Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę. Posiekany czosnek podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu. Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii. Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża

Ola la LCHF
CHILI SIN CARNE 219

Chili to rodzaj meksykańskiej potrawy z mielonej wołowiny, długo gotowanej w pomidorowym sosie. Tym razem przygotowałam zdrowszą wersję dania - CHILI SIN CARNE - czyli chili bez mięsa ;). Za to z dużą ilością warzyw i dodatkiem pożywnej soczewicy. Będzie ie zaskoczeni jak dobrze smakuje i na jak długo zapewnia uczucie sytości. Jest aromatyczne, przyjemnie rozgrzewające i co najważniejsze szybko się robi

cool and minty
Pita z karkówką marynowaną w przyprawie gyros 145

gyros. Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek . Wymieszałem marynatę, w której „utopiłem” plastry karkówki. Wstawiłem po przykryciu folią spożywczą w plastikowym pojemniku do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu pokroiłem mięso w cienkie paski. Smażyłem na patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupełności wystarcza. Odsączyłem na papierowym ręczniku. Sos- dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Farsz- ogórka pokroiłem w pół plasterki

R'n'G Kitchen
kurczak yakitori 339

Skórę też odłożyć osobno. Równie dobrze można użyć samych udek, albo samych piersi. Jak kto woli. Składniki: mięso z kurczaka sos teriyaki sos sojowy dymka świeży imbir czarny sezam Mieso i skórę – nie mieszając rodzajów – zamarynować w sosie teriyaki wymieszanym z sosem sojowym w proporcji 3:1, z dodatkiem drobno posiekanego, świeżego imbiru. Dymke pokroić w trzycentymetrowe kawałki

stajnia gołębie od kuchni
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita 172

ugotowanej ciecierzycy, wpisując się tym samym w trend "gotuję, nie marnuję". Słowo fatteh (arabski: فتّة‎ ) oznacza po arabsku "zmiażdżony" lub "okruchy". Do fatteh często dodawane są także inne składniki - mięso drobiowe lub jagnięcina, owoce granatu, bakłażany, natka pietruszki lub kolendry, migdały lub orzeszki piniowe. Ze względu na warstwowe ułożenie składników i smaków fatteh można przyrównać do francuskiego verrine. Autorką poniższego

Cztery Fajery
Arepas - arepy kolumbijskie placki 188

niektórych regionach. Tak często są jedzone w Kolumbii, bo mają zastąpić chleb w niektórych posiłkach, tak jak u Meksykanów tortille. Są idealnym uzupełnieniem potraw z kiełbaskami grillowanym lub pieczonym mięsem, a same również smakują wybornie. Zachęcam do skosztowania tych pysznych placków. Kolumbijskie placki Arepas. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulpety w sosie pomidorowym 200

domowy obiad. Doskonale pasują do gotowanych ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również podać z ulubioną surówką. Smakują najmłodszym członkom rodziny. Są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebulka ze szczypiorkiem 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól

Krokusowy Dom
Pasztet z królika 206

selera kilka ząbków czosnku cebula listki laurowe, ziele angielskie, maggi sól, pieprz Przygotowanie Królika włożyć do dużego garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować do miękkości. Na końcu dodać wątróbkę. Mięso wyluzować z kości. Podgardle pokroić i podsmażyć.  Zmielić wszystko razem (królika, podgardle, wątróbkę) trzy razy - podlewać bulionem żeby pasztet nie był za suchy.   Doprawić jeszcze solą, pieprzem

Gaździnka warzy
Tuszonka do słoików jak za dawnych lat 301

łopatki wieprzowej,  2 średnie cebule,  2 ząbki czosnku,  2 pełne łyżki majeranku,  2 łyżeczki soli,  łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Do zmielonej słoniny i mięsa dodałam pokrojone w drobną kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Starannie wymieszałam składniki ręką. Następnie przy pomocy łyżki napełn iłam słoiki do 3/4 ich wysokości. Szczelnie zakręciłam

Swojskie jedzonko
Kasza jaglana z pietruszką, rodzynkami i kurczakiem 143

garnku. Nie przelewam jej wcześniej wodą, nie prażę na suchej patelni i nie wykonuję innych, dziwnych czynności, które mają za zadanie zaczarować moją kaszę by była smaczniejsza. Osobno podsmażam mięso i pozostałe dodatki. Na koniec wszystko mieszam, doprawiam i dodaję coś chrupkiego. Ot, cała filozofia.  Składniki (na 2 porcje): 50 gram kaszy jaglanej  masło do smażenia i oliwa

Mango Papaja
Panierowana pierś z kurczaka zapiekanka z serem i pieczarkami 187

pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz, oregano, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Piersi kurczaka rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Filety smażę na oliwie na rumiano z każdej strony. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę i smażę razem około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Stek bavette 187

kuchni francuskiej gdzie te steki były popularne właśnie w bistrach oferujących wysokiej jakości jedzenie w niskiej cenie. Bo też taki stek powinien być zdecydowanie tańszy niż bardziej popularne mięsa na steki. Bardzo często bavette marynuje się przed przyrządzeniem, ale w tym przepisie zrobimy go najprościej jak się da ;) A dla tych którzy lubią swoje steki well done - NIE używajcie

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania