Czwartek: Meksykańskie zapiekane słodkie ziemniaki 224miąższ batatów. Krok 2 W międzyczasie przygotuj indyka. Pokrój go w kostkę, posól i popieprz, dopraw słodką papryką i szczyptą kminu. Rozgrzej łyżeczkę oleju na patelni i smaż mięso przez 5-8 minut aż będzie lekko przysmażone. Zdejm z patelni. Krok 3 Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, ponownie wstaw na ogień i mocno rozgrzej. Odcedź kukurydzę i wysyp na patelnię. Podpiekaj
Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie musztardowym z ogórkami kwaszonymi 240oddzielnej misce mieszam jogurt z musztardą. Doprawiam czosnkiem oraz majerankiem (wedle uznania) i 2 łyżkami maggi. Dorzucam ogórki z cebulą i wszystko mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję mięso. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 30 minut
Przepis na Dzień Dobry
Jesienna zupa curry z kurczakiem, ryżem i dynią 273skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. W dużym garnku podsmażyć mięso. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż nieco zmiękną. Wówczas przyprawić je 1/3 łyżeczki słodkiej papryki. Dorzucić dynię, chwilę ją przesmażyć a następnie wlać bulion. Gotować chwilę na małym ogniu
My simple kitchen
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 181rady nie znam. Z każdej innej sytuacji jestem w stanie wybrnąć i to myślę... całkiem smacznie. Po tym skąpanym w tłuszczu steku z warzywami doznałam ogromnego urazu do mięs, przynajmniej na jeden dzień, co w moim wypadku - stuprocentowej mięsożerczyni*- nie zdarza się często. Dysponowałam za to ukiszoną świetnie kapustą pekińską, kawałkiem kapusty białej i bardzo słodkim winem. Smak umami stworzyłam
Mango Papaja
Węgierska zupa rybna 202makaronem. Węgierska zupa rybna Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując paprykową zupę rybną. Węgierska zupa rybna Do wywaru rybnego użyłam ogonów rybnych (ogony z karpia), które miały bardzo dużo mięsa. Ogony rybne zastąpić możecie dowolną selekcją małych ryb. Gotowy wywar w miarę możliwości trzeba przetrzeć kilka razy przez gęste sito i koniecznie zblendować. Mi udało się praktycznie uniknąć ości
mecooks
Gnocchi z boczkiem i kapustą 490Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków *** *** Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko *** *** Całość zagniatamy na gładkie ciasto. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk możemy dodać trochę więcej mąki
Blog z Apetytem
Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 210kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki … Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie… Świąteczne potrawy to ważny element
Szalona Kuchnia Eweliny
Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i… 178soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym (razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy. Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy, odciskamy. Wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen
Jak przygotować wigilijny stół 187kolacji wigilijnej, oprócz podstawowych sztućców, na stole powinny pojawić się również specjalne sztućce do ryby. Nóż do ryb nie służy do krojenia, ale do oddzielania skóry i ości od mięsa. Charakteryzuje się tępą krawędzią i jest bardziej spłaszczony od standardowych noży stołowych. . Nad talerzem, po jego lewej stronie ustawiamy talerzyk i nóż do masła, który wyróżnia się na tle innych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
rolada z boczku do pieczywa z szybkowara... 190Składniki: boczek świeży wieprzowy bez kości 1,5 kg, sól czosnkowa 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy
W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki z makaronem chrzanowo-serowym 201500ml) - 2 kubki mleka (+/- 500ml) - łyżka chrzanu tartego - 100g żółtego sera w kawałku - sól, pieprz, czosnek granulowany - świeża pietruszka - odrobina maki do obtoczenia klopsików W misce dokładnie mieszamy mięso mielone, jajko, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, musztardę i bułkę tartą - doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym Z powstałem masy formujemy średnie klopsiki, które delikatnie obtaczamy w mące i obsmażamy
Smacznie Pysznie Kalorycznie
Klasyczne buraczki zasmażane 166zaś, buraczki w tej odsłonie, były dość częstym dodatkiem do niedzielnego kuraka albo mieloniaczków. Ojjjj mniam. Buraczki zasmażane mają to do siebie, że doskonale komponują się z wszelkimi rodzajami mięs i tych smażonych i tych z sosami, i z kaszami i z ziemniakami….ze wszystkim. Możemy zrobić ich więcej i potem tylko odgrzewać kolejnego dnia. Takie buraczki jakie pamiętam
Mieszam w Garnku
Chleb pytlowy 198torbę foliową i czekamy aż urośnie. U mnie rosło dokładnie 2 godziny i 10 minut. Nie trzymajmy się ściśle tego czasu. U mnie w kuchni było ciepło, piekłam mięso, więc temperatura była dość wysoka. Chlebek ma prawie podwoić objętość. Początkowa temperatura pieczenia to 240st. Wiadomo, jak włożymy blachę z chlebem, to się obniży. Po 15 minutach zmniejszamy o 15st
Leśny Zakątek
Poniedziałek: Południowo-zachodnia sałatka z kukurydzą, fasolką i krewetkami 188jest pakerem:) i przykłada ogromną wagę do diety katogenicznej, nisko węglowodanowej, wysoko tłuszczowej i energetycznej. Lista składników jego dań liczy ledwie kilkanaście pozycji i zawiera w sobie wszystko: od mięsa po przyprawy. Jeśli sądzicie, że trudno z garści ingrediencji wymyślić coś ciekawego, to nie macie racji – Kevin ma mnóstwo wspaniałych przepisów na lekkie, ale energetyczne dania. Taka właśnie jest
Niedzielny kucharz
Śledzie w sosie żurawinowym 155skutecznie zmniejsza uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. ŚLEDZIE W SOSIE ŻURAWINOWYM Składniki: 6 płatów śledzi marynowanych w occie 400 g śmietany 18% 3 łyżki konfitury żurawinowej do mięs gałązka rozmarynu sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Do śmietany dodajemy sól, pieprz, ok. 2 łyżek zalewy octowej ze śledzi i konfiturę żurawinową. Mieszamy dokładnie
Bon appetit mon amie