Klasyczne chińskie danie, można je również zrobić używając kurczaka lub wołowiny. Ja osobiście polecam wieprzowinę ponieważ nie jest mdła, jak to bywa w przypadku drobiu. Sos jej przepyszny, dość słodki, dlatego nie polecam osobą nielubiącym tego typu smaków. Mój M. stwierdził, że moje danie jest o wiele smaczniejsze od tych, z restauracji serwujących kuchnie chińską. Nie wymaga wiele czasu
Mania Gotowaniajest naprawdę ekspresowy w wykonaniu. Do dania możemy użyć nie tylko karczku, sprawdzą się także żeberka. Oczywiście wtedy musimy wydłużyć czas pieczenia. Idealnie pasować będzie również do chińszczyzny z kurczakiem czy wołowiną. Ja osobiście wykorzystam go jeszcze nie raz bo bardzo nam zasmakował. Karczek po amerykańsku Składniki: · 500 g karkówki
Mania Gotowaniawłaśnie raclette jest najlepszy. Świetnie sprawdzi się również camembert, brie, ser pleśniowy czy nawet dobrej jakości ser żółty. Zamiast szynek dojrzewających można użyć również pokrojonego w cienkie plasterki bekonu, kurczaka czy polędwicy wołowej. Przygotowanie: Ser pokroić na porcje pasujące do specjalnych patelenek na raclette. Pomidorki na połówki, paprykę w słupki a resztę warzyw w plastry. Warzywa wyłożyć na półmisek
Mania Gotowaniapieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Na zdjęciach szybka wersja spaghettii z podsmażonym kurczakiem
Mania Gotowaniarazie nie mam. Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek. Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirach J Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”. Twoje ulubione danie? Kurczak Generała Tso Jaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą. Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu to co się kocha
Mania Gotowaniawhiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny” w smaku i zdecydowanie czuć
Mania Gotowaniaszukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów
Mania GotowaniaWszystko pasowało do siebie idealnie. Oczywiście ryba z makaronem nie przypadnie do gustu każdemu. Mimo wszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomych J Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu
Mania Gotowaniakiedy je kosztuje. Jest to wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów , która razem tworzy coś naprawdę wyjątkowego. Sos, który zrobiłam bazuje na sosie z dania Kurczak Generała Tso. Postanowiłam wykorzystać go innym daniu, ponieważ jest naprawdę wyjątkowy. Moim zdaniem nie ma lepszego sosu do dań azjatyckich. Polecam!!! Wołowina po azjatycku w pysznym sosie
Mania Gotowaniajesteście fanami bardzo ostrych dań możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam. Ogień smoka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 czerwone papryka ½ marchewki ½ pęczka dymki 250 g ananasa z puszki 3-4 grzyby mun 2 łyżki oleju 100 ml rosołu drobiowego 2 łyżeczki
Mania Gotowaniajeden z naszych ulubionych obiadów. Przygotowuję ją bardzo często, dlatego postanowiłam nieco urozmaicić moją podstawową wersję. Przeglądając przepisy na lasagne ze szpinakiem, praktycznie zawsze występuje on w kombinacji z kurczakiem i białym sosem. Ja zachęcam do wypróbowania mojej wersji, zbliżonej do oryginały, czyli z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Połączenia nie byłam pewna, jednak ku mojemu zaskoczeniu wszystko idealnie się
Mania Gotowaniapolane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 50 g bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy
Olikowa kuchniaparze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej) 100 g kukurydzy sól pieprz przyprawa uniwersalna Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę
Olikowa kuchniaPrzepyszny kurczak z przyprawą cajun z dodatkiem szparagów- to uczta dla naszych kubków smakowych :) I najważniejsze- obiad gotowy w 30 min ! Czy warto? Uwielbiam te połaczenie smaków- bazylia, czosnek, śmietana i cajun. Przepysznie i warto spróbować . Polecam . Zaczynamy: Składniki: 5 piersi z kurczaka- pokrojone w kostke 2 łyżeczki przyprawy Cajun 2 zielone papryki 1 czerwona paprika pęczek szparagów(...)pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyzki masła 1 łyżeczka suchej bazyli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 500 ml śmietany szczypior Wykonanie: Mieszamy przyprawę Cajun z kurczakiem. Odstawiamy. Kroimy papryke, pieczarki i szparagi. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety
Smaki Edytykromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie: W rondelku dusimy cebulę na oliwie i maśle, bardzo powoli, co jakiś czas mieszając, tak aby się nie zrumieniła, ma się ładnie
SMYKWKUCHNI