Płatki kukurydziane pokruszyć (ja wkładam do torebki strunowej i rozgniatam ręką bądź wałkiem). Z mąki, mleka i jajka przygotować ciasto jak na naleśniki, tylko gęściejsze, żeby nie spływało z mięsa. Do ciasta dodać przyprawy – sól, pieprz oraz paprykę słodką i ostrą i wymieszać. Kawałki kurczaka moczyć w cieście, następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych i smażyć w głębokim oleju
Moja kraina smakówPłatki kukurydziane pokruszyć (ja wkładam do torebki strunowej i rozgniatam ręką bądź wałkiem). Z mąki, mleka i jajka przygotować ciasto jak na naleśniki, tylko gęściejsze, żeby nie spływało z mięsa. Do ciasta dodać przyprawy – sól, pieprz oraz paprykę słodką i ostrą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka moczyć w cieście, następnie obtoczyć w płatkach
Moja kraina smakówBardzo lubię ten dip. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmuje dosłownie chwilę a jest bardzo smaczny, pasuje do grillowanego mięsa, frytek, fit nuggetsów , nuggetsów w płatkach kukurydzianych czy piersi kurczaka zapiekanej w krakersach. Przygotowuję ten dip w dwóch wersjach: gładki lub wersję wzbogaconą z ogórkiem kiszonym. Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 mały, kiszony ogórek (opcjonalnie
Moja kraina smakówpieprz do smaku. Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Smażyć do zrumienienia mięsa. Do usmażonego kurczaka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory, oraz umyte i osuszone liście szpinaku (odkroić twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości, duże można przekroić
Moja kraina smakówposypać ziołami prowansalskimi, na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki camembert i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni. Zapiekać do uzyskania lekko brązowej skórki. Podawać z mięsem np. nuggetsami lub solo jako danie wegetariańskie. Smacznego
Moja kraina smakówsię kawa zaparzyła). Dodać cukier waniliowy, wymieszać. Kostki lodu rozkruszyć na mniejsze kawałki (ja wkładam do torebki strunowej, przykrywam ściereczką i uderzam wałkiem lub tłuczkiem do mięsa). Do kawy dodać rozkruszony lód, uzupełnić mlekiem. Proste, pyszne i brakuje mi 3 P ;) na określenie szybkiego może prędkie
Moja kraina smakówsmaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 - 3 minuty. Grzyby płuczemy i drobno siekamy. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki) i grzyby. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści
Smak mojego domuProsta sałatka z kapusty i marchewki jest znana na całym świecie. Idealnie sprawdza się jako dodatek obiadowy do mięs i ryb. Coleslaw zrobiony według klasycznego przepisu jest zdecydowanie najlepszy. Nazwa coleslaw pochodzi od duńskiego słowa koolsla oznaczającego właśnie sałatkę z kapusty. W różnych częściach świata podaje się ją z wieloma dodatkami, jednak podstawowy przepis jest niezmienny. Właśnie tak przyrządzony coleslaw
Kulinarna Polskabłonnika jest, wbrew pozorom, polecany w dietach odchudzających. W 100 g bobu znajduje się aż 7,6 g białka, dlatego poleca się go wszystkim osobom, które nie spożywają mięsa. Poza tym zawiera on na 100 g produktu około 19,6 g węglowodanów, tylko 0,4 g tłuszczu i aż 5,4 g błonnika. Dodatkowo bób obniża cholesterol i reguluje ciśnienie
Kulinarne Przebojepara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w kostkę. Fasolę osączamy z zalewy. Seler kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Boczniaki kroimy w paski. Seler naciowy kroimy
R'n'G Kitchenpyszną sałatkę robi się szybko i szybko znika a jest wyśmienita. Idealna jako samodzielne danie i jako przystawka lub jako jarzynka do mięsa. Polecam gorąco, wszystkim wielbicielom botwinki. Sałatka botwinkowa z jajem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmacznego. Chętnych zapraszam po przepisy na: Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu Najlepsze pierogi ruskie Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoCzasami nie mam ochoty na dania z mięsem – zwłaszcza w taki upał jak ostatnio – w takich chwilach np. wegetariańskie curry wydaje się świetnym pomysłem na obiad. Również do pracy! Inne pomysły na dania do lunchbox’u znajdziecie TUTAJ . *Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Bentomania.pl Składniki /4 porcje/: 2 łyżki żółtej pasty curry 1 puszka mleczka
Pasja Smakułososiem i paprykami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (góra- dół) i piec całość przez ok. 18-20 minut w zależności od grubości filetów (do czasu aż mięso ryby będzie w środku upieczone). Po tym czasie przełożyć upieczonego łososia wraz z warzywami na talerz i oprószyć go świeżo posiekanym szczypiorkiem. Podawać rybę np. z pieczonymi ziemniaczkami
Kulinarne Przebojeidąc jeszcze bardziej w gust mojego Lubego. Dodatek wędzonego boczku, który zresztą idealnie pasuje, dodaje sałatce trochę charakteru i świetnego posmaku. Sałatkę ziemniaczaną polecam zwłaszcza jako dodatek do obiadowych mięs zamiast klasycznych ziemniaków. Składniki (4 porcje) -600 g ziemniaków -5 ogórków konserwowych -1 mała cebula -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu naturalnego
Zielona Kuchnia