mięso - 63110 przepisów (strona:2214/4208)

ŚWIĄTECZNA ŻURAWINA 191

przepis umieszczałam już na facebooku, jednak produkcja i rozdawnictwo ciągle trwa, postanowiłam więc wrzucić go również na bloga. Jest bardzo prosty i przyjemny :) Żurawina doskonale nada się do świątecznych mięs i pasztetów . Będzie też miłym upominkiem :) Składniki: kilogram świeżej żurawiny szklanka brązowego cukru (można dodać też miód pół na pół, lub w wersji dietetycznej ksylitol) gwiazdka anyżu, kwiat muszkatołowy, gałka

Cytryna&Co.
WEGAŃSKIE GOŁABKI Z KASZĄ JAGLANĄ 156

młode warzywa i owoce. Postanowiłam sobie zrobić kilka dni jaglanki+warzywa i owoce i wymyśliłam te właśnie gołąbki. Co się okazało? Wyszły naprawdę smaczne, nawet smaczniejsze niż z ciężkim mięsem, które zalega w trzewiach. Składniki:  liście młodej kapusty (wcześniej sparzone) 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 dużych pieczarek ząbek czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera por 2 garści

Cytryna&Co.
POLĘDWICZKI WOŁOWE Z CZOSNKIEM I CHILLI + BATATY Z CHILLI I CYNAMONEM = HOT HOT HOT! :) 210

oliwie, czosnku i chilli. Wrzucamy na suchą i bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy tak jak lubimy (ja lubię średnio wysmażone) - wklejam małą, praktyczną ściągawkę do smażenia steków. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę i podsmażeniu, polewamy sosem sojowym i czekamy chwilkę aż się zredukuje. Dodatki: Warzywa z patelni z sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem śliwkowym (lub innym słodkim sosem/syropem: palmowym

Cytryna&Co.
KILKA WYPASÓW Z GRAN CANARII 179

potrzeba. Tapasy: sery, oliwki, jamon, chorizo, queso fresco z marmoladą z pigwy - wystarczy podać i jeść..... i popijać wyśmienitym winem :) Robiłyśmy też dania jednogarnkowe z cieciorką, rybą albo mięsem. No i ja się prawie utopiłam w moim ukochanym tomate frito Orlando - nawet udało mi się przemycić w podręcznym ;) na Mercado Central słodkie grzechy syrop palmowy świetny do kawy, deserów

Cytryna&Co.
Barbagia - serce Sardynii 141

mogę krowiej), do tego miód, chleb carasau, oliwki, sery, tradycyjne kiełbasy i dojrzewające podgardle, sałata z miodem i arbuz na deser, wszystko popite cannonau. Wbrew pozorom Sardyńczycy jedzą dużo mięsa. Warto odwiedzić  Sardynia  nie tylko dla jej widoków, ale też ludzi, kultury i oczywiście jedzenia   :)   Zdjęcia w kolażu: Jarek Dąbrowski  # Sardynia   # Sardegna   # Sardinia

Cytryna&Co.
Pieczony łosoś - zapiekanka ekspresowa 148

Kiedy nie ma czasu, dania jedno-garnkowe, jedno-brytfankowe są najlepszym wyjściem, żeby w pół godziny przygotować pyszny obiad. Bardzo często piekę w ten sposób rybę lub nawet mięso. Korzystam z gotowych ugotowanych ziemniaków - wtedy jest znacznie szybciej. Można też obrać i obgotować ziemniaki samemu, ale wtedy potrzebujemy dodatkowych 20 minut. Składniki: Spory kawałek łososia (ja obieram ze skóry

Cytryna&Co.
Nasz klasyk: steki, fryty z rozmarynem, sałatka i masło smakowe 199

wtedy bardziej chrupiące. Przepisów na steki na blogu jest kilka np. tutaj Te z filmiku usmażyłam tym razem na odrobinie klarowanego masła. My lubiny medium rare. Więc smażę mięso dosyć krótko w zależności od grubości kawałka. Do steków zrobiłam dwa masła smakowe, które wykorzystałam również do innych dań. Masło koperkowo cytrynowe: 100 g masła skórka z 1/4 ekologicznej cytryny (starta

Cytryna&Co.
DOMOWE GNOCCHI I SZNYCEL CIELĘCY W BIAŁYM WINIE 176

sznycle cielęce grubości ok 2 cm (np. z udźca) łyżka klarowanego masła chlust białego wytrawnego wina masło pietruszkowe (przepis tutaj ) sól pieprz łyżeczka skrobi ziemniaczanej Lekko stłukłam mięso, posypałam solą i pieprzem. Usmażyłam z obydwu stron na klarowanym maśle. Chlusnęłam winem. Poddusiłam chwilę, dodałam masło pietruszkowe  i jeszcze chwilę smażyłam aż sos się zredukował. Na koniec zagęściłam odrobiną skrobi

Cytryna&Co.
TATAR Z TUŃCZYKA Z MANGO 207

Zainspirowana ostatnimi kulinarnymi ekscytacjami w różnych restauracjach postanowiłam poeksperymentować ze smakami.  Bardzo lubię połączenie mięsa/ryb i mango. Sprawdziło się ono również w tym przypadku - tatar wyszedł wyśmienity. Składniki tatara: 200 g świeżego tuńczyka (bez przerostów) Niewielki kawałek pora Papryczka chilli lub jalapeño (u mnie obydwie- po kawałku) Sos do tatara: olej sezamowy - około łyżki sos sojowy tamari - około

Cytryna&Co.
Smażony łosoś w sosie szpinakowo-pomidorowym 191

prostymi składnikami, wynosi rybę na nowy wymiar smakowy. Początkowo upieczona, a następnie chwilę duszona w sosie ryba jest perfekcyjnie przygotowana a pomidorowo-szpinakowy sos idealnie pasuje do jej delikatnego mięsa. Do podania ze świeżym pieczywem – uwielbiam kawałkami bagietki zbierać sos do ostatniej kropli. Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 500g filetów z łososia 3 małe dojrzałe pomidory

Smaczna Strona
Pasztet z warzyw i wołowiny 184

wołowiny wyłowionych z bulionu to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie wszystkich składników rosołu wołowego. Przepis jest niezwykle prosty. Pasztet wychodzi super pyszny! Polecam. - pyszny pasztet z warzyw i mięsa z rosołu - na kanapki lub jako farsz do pierogów lub naleśników - bardzo zdrowy i ekonomiczny sposób na resztki z bulionu

AniaGotuje.pl
Sałatka z makaronem noodles i jajkami 3409

Sałatki z zupek chińskich mają chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Jeśli lubicie ich smak, ale obawiacie się składu takiej zupki, polecam Wam wyszukać na sklepowych

Smaki Na Talerzu
NAJEPSZE SURÓWKI DO OBIADU - 7 wypróbowanych przepisów na pyszne surówki obiadowe 901

5.SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ . Surówka z białej kapusty ze śmietaną. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych lub smażonych mięs, a także potraw z grilla. Do surówki z kapusty można dodać namoczone rodzynki. Składniki na surówkę z kapusty ze śmietaną do obiadu: 1 mała główka białej kapusty 1 mała marchewka

Moja Książka Kucharska
Jak wybrać restaurację na Restaurant Week 2019? 170

porcje Restauracje oferują zwykle wersję mięsną i wegetariańską, ale jest też mnóstwo opcji dla wegan i osób, które lubią ryby. Kiedy idę na kolację z kimś, kto nie je mięsa staram się wybrać miejsce, które będzie cieszyć także tą osobę, więc zwracam uwagę, żeby obydwa zestawy były równie atrakcyjne a nie typu pyszny wielki stek dla mięsożercy i byle jakie

Ugotowane pozamiatane
Kotlety schabowe z zasmażaną kapustą. 183

smalcu do smażenia każdego kotleta do panierowania kotletów: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 szkl. bułki tartej Przygotowanie kotletów schabowych: Kotlety rozbić cienko za pomocą tłuczka do mięsa. Cebulę pokroić na półplasterki, ułożyć w naczyniu wraz z kotletami, wlać mleko wymieszane z solą. Tak namoczone kotlety odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyjąć

Codziennik Kuchenny