mięso - 63110 przepisów (strona:2205/4208)

Miruna nowozelandzka w chrupiącej skorupce z brokułami 151

Miruna nowozelandzka, inaczej buławik nowozelandzki, to gatunek średniej wielkości drapieżnej morskiej ryby z rodziny morszczukowatych. Mięso ma białe i delikatne a do tego bardzo smaczne. Polecam jadanie ryb wszelakich bo to skarbnica dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, bardzo potrzebnych do dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Dziś rybę podałam z chrupiącą skórką. Samo zdrowie na talerzu. Miruna w panierce z brokułami

Moje Małe Czarowanie
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z CZARNUSZKĄ I SEREM 198

środku, z chrupiącą panierką ze zmielonych orzechów na zewnątrz. Dobrze trzymają formę i nie rozpadają się, ani w trakcie smażenia ani po nim. Sprawdzą się jako dodatek do mięs lub do zabrania na lunch do pracy. SKŁADNIKI / 3-4 szt. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki suchej, przed ugotowaniem) 1/2 szklanki tartego sera, twardego 1 jajko sól, pieprz

cool and minty
CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 210

szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku.  Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie.  SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 300 ml ciepłej wody

cool and minty
Czosnek niedźwiedzi – moje wiosenne przetwory :) 224

posiekanego czosnku niedźwiedziego i 1/4 łyżeczki soli. Każdą warstwę delikatnie ugniatamy. Na samą górę nalewamy oliwy i zakręcamy słoiczek. Taką miksturę możemy używać do sałatek, dań z makaronu, mięsa, masła, serków, do jajek faszerowanych itp. Pesto z liści czosnku niedźwiedziego 1 szklanka posiekanych liści czosnku niedźwiedziego 40 g świeżo startego parmezanu 40 g orzeszków piniowych świeżo mielony pieprz

Mój pomysł na
Domowe spring rolls z warzywami 157

krokietów ale zdecydowanie inne w smaku, takie właśnie są spring rolls. Domowe spring rolls z warzywami Spring rolls przygotować możecie z samych warzyw lub z warzyw z dodatkiem mięsa. Ja najbardziej lubię te tradycyjne wyłącznie z warzywami. Spring rolls robione są z ciasta na bazie mąki i wody bądź ciasta ryżowego, które następnie wypełnia się farszem. Dla mnie osobiście spring

mecooks
Aromatyczny ryż 133

Dziś na niedzielny obiad przygotowałam udka z kurczaka w oryginalnej przyprawie indyjskiej Chicken Masala. Mięso jest bogate w smaku i wymagało dobrego dodatku. Pomyślałam,że podobnie aromatyczny ryż dobrze się sprawi w tej roli. SKŁADNIKI: 2 paczki ugotowanego na sypko ryżu lub kaszy 1 srednia marchewka około 10 cm pora  garść suszonych moreli,żurawiny i rodzynek 1 szalotka łyżka

Kuchnia Beaty
Relacja z wizyty w Too Thai! Teleport do Bangkoku! 177

kremowe. Polecam bardzo! Drinki do dania głównego... z wiśnią i mango. Wiśniowy słodki i przepyszny! Luby zamawia na danie główne WIEPRZOWINĘ W SOSIE OSTRYGOWYM Z FASOLKĄ (foto poniżej), mięso jest mięciutkie, pyszne a całe danie na prawdę pyszne! Zresztą to widać ;-) cena 27zł DESER Moje dwa żarłoki biorą jeszcze po deserze, ja już jestem w stanie się tylko przyglądać. Przepyszny

SMYKWKUCHNI
Gulasz z chorizo i zieloną soczewicą 175

Magda Szybki i sycący gulasz, który nie wymaga długiego duszenia mięsa? Właśnie trafiliście na właściwy przepis. Ja jestem tym przepisem zachwycona – nie spodziewałam się, że tak świetnie do zielonej, lekko ziemistej w smaku soczewicy, będzie tak dobrze pasować pikantne, paprykowe chorizo. Ale jeszcze większym zaskoczeniem smakowym była słodka, bo karmelizowana z miodem i octem balsamicznym, cebula, która była kropką

Smaczna Strona
GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 141

zawinięcia jedzenia w liście zrodził się w ludzkiej głowie bardzo dawno, prawdopodobnie idea ta zaiskrzyła w głowie człowieka pierwotnego. Pojawił się ogień i wtedy to włożono zawinięte w liście mięso do ogniska, opiekając je. Stworzyło to dla człowieka nową jakość smakową. Dziś na całym świecie istnieją potrawy które stanowią zawinięty w liście farsz, rodzaj liści, rodzaj farszu jak i sposób

Markowy smak
Łosoś po szwedzku – Gravlax 147

wstawić ją na ½ godziny do zamrażalnika lub natrzeć kieliszkiem mocnego alkoholu. Ziarna i nasiona ucieramy w moździerzu dosyć drobno, mieszamy razem z solą i cukrem, nacieramy rybę od strony mięsa. Płat ryby, skórą do dołu układamy na tacy lub w płaskim naczyniu i owijamy folią spożywczą. Następnie wstawiamy do lodówki, a na wierzch ryby układamy deskę, która ma na celu

Markowy smak
Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem 151

wyciągamy kaszę, doprawiamy ja curry, a do ostygniętej kaszy. Jeżeli kasza już ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie

Markowy smak
Babeczki ziemniaczano szpinakowe z brokułem 172

szpinak dokładamy. Masa, która powstanie przez składników zmieszanie,  doprawiona zostanie , do foremek przełożona, a następnie upieczona.  Babeczki z dodatkiem kwaśnej śmietany można podawać lub jako dodatek z mięsem zjadać. Składniki: (ok. 12 szt.) 300 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree, 1 – 2 surowe łodygi z brokułu ok. 150 g, 3 jajka, 200 ml kwaśnej śmietany

Moniki Smakołyki
Kurczak w sosie orzechowym - błyskawiczny i pyszny obiad 162

danie: pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i uduszona w maślano-orzechowym sosie. Do przygotowania tego sosu użyłam masła orzechowego, które bardzo lubię. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mięsa z jego dodatkiem. Kiedy jednak w końcu zrobiłam, to - uwierzcie - w ciągu tygodnia robiłam je 3 razy! Pewnie niektórym trudno wyobrazić sobie kurczaka i masło orzechowe, ale czasami najdziwniejsze połączenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka czosnkowa z wędzonym kurczakiem i serem. Hit kanapkowy 176

wzdłuż, umyj i pokrój najcieniej jak umiesz, oprósz solą, wymieszaj i odstaw na jakieś 15 minut. W tym czasie zmięknie, dzięki czemu lepiej będzie komponował się z resztą sałatki. Mięso z kurczaka oddziel od kości i drobno posiekaj. Czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj na papkę z odrobiną soli. Najłatwiej zrobić to nożem. Kukurydzę odsącz, ser zetrzyj na drobniejszych oczkach, natkę

Kulinarna Polska