mięso - 63110 przepisów (strona:2200/4208)

Żurek z jajkiem i kiełbasą (bez zakwasu) 180

Żurek z jajkiem i kiełbasą występuje u nas w różnych wersjach przygotowania. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję

Kolorowy Przepisownik
Polędwiczki z wędzonką w pomidorach 144

kawałki, polędwiczki ugniatamy ręką, kawałki polędwiczek smażymy na na tłuszczu z boczku,  dodajemy kiełbasę, podsmażamy, dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i skwarki boczku, dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa

Kuchnia Beaty
Tort gołąbkowy 188

sól pieprz ew. cukier (zależy od jakości użytej passaty) PRZYGOTOWANIE: Liście kapusty oddzielamy i parzymy. Na olej wsypujemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę przesmażamy, dodajemy mielone, kiedy mięso jest gotowe, dokładamy marchew pokrojoną w malą kostkę, papryki, ryż oraz natkę, Przyprawiamy dość wyraziście, Na koniec dodajemy jajka         i dokładnie mieszamy. Passartę wlewamy do niedużego

Kopystką po garach
Sosy do jajek - sos tatarski i tysiąca wysp 154

najczęściej poszukujemy do nich nowych farszów aby "w tym roku" pojawiły się na stole świątecznym w nowej odsłonie.  Zaraz po farszach poszukujemy przepisów na sosy do jajek, do mięs, do sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp. Składniki: Sos tatarski 3 ogórki konserwowe

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczeń wieprzowa z brokułem 147

również jako element tzw. zimnej płyty na wielkanocnym stole. Pierwszy raz taką pieczeń przygotowała u nas moja mama na jedną z naszych rodzinnych imprez. Wyszło genialnie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 4 łyżki kaszy manny czerstwa bułka 1/2 szkl. mleka czerwona papryka brokuł 2 jajka przyprawy: sól, pieprz,mielona słodka papryka,czubryca.,zioła prowansalskie Przygotowanie: 1.Czerstw

Życie ze smakiem
Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną 170

Kolejny pomysł na potrawę wielkanocną, którą urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym

Oryginalny smak
Pikle z rzepy i buraka 138

książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima". Jak napisał sam autor te pikle to łatwizna ale potrzebują choć 2 dni aby dojrzeć. Są ostre i doskonale pasują do tłustych mięs, wędlin czy kanapek. Wyglądają pięknie a smakują jeszcze lepiej. Teraz warto je zrobić aby potem cieszyć się fajną jarzyną na stole. Warzywne pikle - biała rzepa i buraki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Świąteczny obiad: faszerowany kurczak, nadziewana kaczka i gęś 223

tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia. Zobacz przepis Pieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie

Niedzielny kucharz
Jajko w awokado 144

Święta Wielkiej Nocy obfitują w różne dania z jajek, pieczonych mięs,białych kiełbas, różnorodnych ciast a przede wszystkim, mazurków, bab drożdżowych,serników, itp. Mam dzisiaj propozycję na podanie jajek w sposób nowoczesny a mianowicie w awokado. Ładnie wygląda i smakuje wyśmienicie. Zapraszam do przepisu. Składniki 2 miękkie awokado kilka plasterków szynki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem … Czytaj dalej Jajko

gotuj ze mną
Pasztet z indyka 142

Wyśmienity pasztet w sam raz na świąteczny stół. Doskonale smakuje z ćwikłą, żurawiną lub chrzanem. Nie wymaga dużo pracy a efekt zadowoli wszystkich gości. Składniki 1 kg mięsa z indyka np udziec 300 g wątróbek z indyka 200 g słoniny 1 cebula 1 kajzerka liść laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu sól, pieprz szczypta … Czytaj dalej Pasztet

gotuj ze mną
Szaszłyki drobiowe pieczone na ryżu 156

naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę.  2. Filety kroimy w kostkę, obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oleju, mieszamy w misce. Mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Układamy na ryżu i cebuli. 3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła. 4. Gorącą zalewę wylewamy na kurczaka

Szefowa kuchni
Sałatka z kurczakiem, żurawiną i selerem naciowym 135

łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól pieprz Kurczaka kroimy w małą kostkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Ryż gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego kurczaka, odcedzoną kukurydzę, pokrojone w kostkę cebulę i seler, poszatkowaną natkę, żurawinę

Kardamonovy
Kurczak zapiekany z warzywami i batatami 364

Składniki (na 1 porcję) - 1/3 opakowania mieszanki warzywnej mrożonej (ok. 150 g), - mały batat (ok. 200 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - mięso z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: papryka słodka, kurkuma, oregano, tymianek, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Warzywa rozmrażamy. 2. Batata obieramy i kroimy w kostkę. 3. Batata

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 180

Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest

Kuchnia MagdaLeny
WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 180

Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest

Kuchnia MagdaLeny