Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób 136ponieważ główne składniki kosztowały nas mniej niż 100 zł. Wychodzi po 50 zł na osobę, czyli 10 zł dziennie za lancz. Nieźle:) Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior
Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 164laurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą. Krok 2 Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej
Niedzielny kucharz
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 224kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie
Niedzielny kucharz
Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 180Szpinak, mozzarella i suszone pomidory to uniwersalne połączenie, które może być dodatkiem do makaronu czy jak w tym przypadku - mięsa. Nafaszerowany nimi filet zadowoli najbardziej wymagające podniebienia:). 2 filety z kurczaka 200g świeżego szpinaku 5-6 suszonych pomidorów 100g sera mozzarella 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany oliwa 1. Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w kostkę
Szefowa kuchni
Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowym z cukinią i pieczarkami 249Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, które można jeść np. jako samodzielny dodatek do mięsa. Ja miałam na nie inny pomysł, zapiekłam je w śmietanowym sosie. Wyszło smacznie. 500g gotowego gnochhi (1 op.) 2 cebule 500g pieczarek 2 spore cukinie 4 ząbki czosnku 250ml śmietany 18% 200g tartego sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem
Szefowa kuchni
Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku 213Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku, aromatyzowany świeżą miętą, podany z wędzonym łososiem. Wędzonego łososia podaję w kawałkach na talerzu. Ciepło makaronu delikatnie go
Moja Delicja
Placki z twarogu i brokułów 165wyczekujcie wiadomości o nim. Przechodząc do przepisu, jest to świetna propozycja na lekki obiad lub kolację. Proste w wykonaniu i szybkie. Twaróg jest tak samo bogaty w białko jak mięso czy ryby, dlatego jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań na nabiał polecam jak najbardziej te placuszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również na inne formy placków wytrawnych. PLACKI GRYCZANE Z TUŃCZYKIEM oraz
Zdrowie i pysznie na talerzu
CHLEBEK PITA BEZ DROŻDŻY 238Mięciutkie placuszki z mąki pszennej, idealne do zawijania w nie kawałków grillowanego mięsa lub warzyw. Łatwe do przygotowania, z kilku podstawowych składników, dostępnych w każdej domowej spiżarce. Miękkie i elastyczne od razu po usmażeniu, trzymane pod przykryciem, nie tracą nic ze swej elastyczności. Można podgrzewać je w piekarniku (ułożone w stosik i zawinięte w folię aluminiową lub zmoczony
cool and minty
SOS POMIDOROWO-ŚMIETANOWY Z KALAFIOREM I PIECZARKAMI 189Szybki sosik bez mięsa, za to z całym mnóstwem dobrych składników. Z ugotowanym w bulionie kalafiorem, świeżym pomidorem i pieczarkami. Doprawiony czosnkiem i szczyptą chili w proszku. Idealnie gęsty dzięki dodatkowi śmietanki 30% oraz koncentratu pomidorowego (w razie potrzeby, także odrobiny mąki pszennej). Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem al dente. SKŁADNIKI / 4 PORCJE
cool and minty
Słynny grecki sos tzatziki. Oryginalny przepis 197soku z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem, a także solą, jeśli trzeba. Dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, następnie ponownie wymieszaj. Rada: tzatzyki świetnie pasują do pieczonego lub grillowanego mięsa. Kochają się z ziemniakami pod każdą postacią. Sos przed podaniem można skropić oliwą. Artykuł Słynny grecki sos tzatziki. Oryginalny przepis pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska
Surówka z młodej kapusty na grilla lub do obiadu – pyszna i prosta 196razem zaproponuję przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, z rzodkiewką i ogórkiem. Surówka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania do obiadu lub do podania z mięsem na grillu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: około 500 g młodej kapusty pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki 1 nie za za duży ogórek
Uwaga Babcia Gotuje
Żurek na wędzonce 196Zagotowałam. Na koniec posypałam majerankiem, pieprzem i posoliłam. Nie solę od razu, bo wędzone kości czy żeberka same w sobie dostarczają sól. Bezpieczniej jest solić pod koniec gotowania. Mięso z kości skubię i dodaję do żurku. Ja swój żurek zabielam. Często zabielam maślanką. Ok 300 ml maślanki hartuję z wywarem i wlewam do żurku. Podaję z gotowanym
Pieprzyć z Fantazją
Ciasteczka kakaowe 164gładką masę. Dodać mąkę, zagnieść i uformować ciasto. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 12-15 minut
Moje domowe kucharzenie
Danie jednogarnkowe 229przynajmniej 0,5 godziny lub nawet na całą noc.Ziemniaki obrać, pokroić.Następnie kurczaka podsmażyć.Marchewkę obrać i pokroić wg gustu.Kurczaka, ziemniaki i marchewkę przełożyć do blaszki.Piec aż, mięso i ziemniaki będą miękkie
Moje domowe kucharzenie
Ciasto rajskie z rabarbarem 198kolejną warstwą herbatników, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Półtłusty twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec wsypać cukier puder dodać twaróg, chwilę zmiksować na wolnych obrotach na koniec wlać zimną ale płynną galaretkę. Ponownie zmiksować. Masę wyłożyć
Wanilia i Kardamon