proszku zioła prowansalskie sól, pieprz Plastry schabu cienko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć ziołami prowansalskimi oraz papryką. Cebulkę drobno posiekać, paprykę oczyścić i pokroić w paski. Na płatach mięsa rozłożyć kiełki rzeżuchy, posiekaną cebulę i paski papryki. Zwinąć w roladki, można spiąć wykałaczkami, żeby mieć pewność, że roladki się nie rozwiną. Gotować na parze 25 minut. Podawać od razu
Dietologszpinakowa , którą polecam gotować szczególnie w sezonie na świeży szpinak. Przepis na tę wiosenną zupę jest wyjątkowo prosty. Zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami jest super. - zupa szpinakowa bez mięsa - bez potrzeby użycia bulionu - super z ziemniakami oraz jajkiem na twardo - możesz użyć świeżego lub mrożonego szpinaku
AniaGotuje.plDomowa mieszanka przypraw do wieprzowiny, dodając łyżkę oleju będziemy mieli świetną marynatę do mięs na grilla. Składniki: dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej słodkiej, szczypta chili, łyżeczka czarnego grubo mielonego pieprzu, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka czosnku, łyżeczka suszonej cebuli, pół łyżeczki rozmarynu, łyżeczka majeranku, szczypta soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie przyprawy mieszamy razem, przysypujemy do słoiczka
Lena GotujeMakaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śródziemnomorskich sałatek. Generalnie przepis zaczerpnięty z książki “ Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania “, występuje tam jako “włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje się ją jako przystawkę. U mnie warzywa te spełniły rolę dodatku do obiadu, podałam je na ciepło z pieczoną piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami
Zasmakuj Kuchnibędzie nam się rozpadać. Osobno gotujemy ryż. Na patelni podsmażamy cebulkę, pokrojoną w cienkie wiórka. Dodajemy pierś, którą „rwiemy na paseczki’ Mieszamy, podlewamy wodą w której gotowało się mięso. Dodajemy koncentrat, przyprawy i dusimy. Na koniec mieszamy całość z ryżem i podduszamy jeszcze kilka minut. Gotowe! Idealne na ciepło i zimno do podjadania! Podajmy z natką pietruszki. Share
Latosiowydommarchewkę, odsączony z zalewy groszek, a także pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy i gorący dodatek do obiadu mamy gotowy! Marchewka z groszkiem wspaniale komponuje się z ziemniakami i mięsem. Wioleta Gargula
MamaOskarkałyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 pęczek kolendry olej pieprz sól Wykonanie: 1. Farsz: Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę. Całość dokładnie wymieszać, dodać suszone oregano, ostrą i słodką paprykę
Szalona Kuchnia EwelinySzlachetne, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznego sosu curry, który idealnie komponuje się z dodatkiem słodkich bananów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 1kg polędwiczek wieprzowych 6 dojrzałych bananów sól pieprz olej do smażenia i wysmarowania naczynia Sos curry: 330g śmietany 12% 250g śmietany 18% 1/2 szklanka wody 10 łyżek ketchupu 4 łyżki przyprawy curry
Szalona Kuchnia Ewelinyponieważ główne składniki kosztowały nas mniej niż 100 zł. Wychodzi po 50 zł na osobę, czyli 10 zł dziennie za lancz. Nieźle:) Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior
Niedzielny kucharzlaurowy, 1 łyżkę masła. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Dodaj miód, wymieszaj, dopraw solą. Krok 2 Pulpeciki. Wsyp do mięsa czosnek granulowany, cebulę suszoną, szczyptę kminu, sól i drobno posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie łyżką lub ręką. Zwilż delikatnie dłonie, formuj niewielkie pulpeciki, wielkości orzecha laskowego. Przekładaj do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej
Niedzielny kucharzkaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie
Niedzielny kucharzSzpinak, mozzarella i suszone pomidory to uniwersalne połączenie, które może być dodatkiem do makaronu czy jak w tym przypadku - mięsa. Nafaszerowany nimi filet zadowoli najbardziej wymagające podniebienia:). 2 filety z kurczaka 200g świeżego szpinaku 5-6 suszonych pomidorów 100g sera mozzarella 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany oliwa 1. Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w kostkę
Szefowa kuchniGnocchi to rodzaj włoskich klusek, które można jeść np. jako samodzielny dodatek do mięsa. Ja miałam na nie inny pomysł, zapiekłam je w śmietanowym sosie. Wyszło smacznie. 500g gotowego gnochhi (1 op.) 2 cebule 500g pieczarek 2 spore cukinie 4 ząbki czosnku 250ml śmietany 18% 200g tartego sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem
Szefowa kuchniMakaron z sosem z brokułu i zielonego groszku, aromatyzowany świeżą miętą, podany z wędzonym łososiem. Wędzonego łososia podaję w kawałkach na talerzu. Ciepło makaronu delikatnie go
Moja Delicja