mięso - 63110 przepisów (strona:2198/4208)

Pyry z gzikiem - nasza wariacja na ten temat 249

solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę ( do czasu, aż będą miękkie - wystarczy wbić patyczek do szaszłyków, aby sprawdzić, czy już są gotowe ). 2. Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozrywamy na mniejsze kawałki. 3. Do miski przekładamy oczyszczoną makrelę, dodajemy twaróg, śmietanę, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku solą

W kuchni Katie
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 181

kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut w piekarniku. Ile pomysłów, inspiracji, składników w kuchni - tyle tart! Najlepsze danie żeby wykorzystać resztki z lodówki. U nas dziś na szybko

W kuchni Katie
Błonia Bistro 196

stek z antrykotu (49 zł), oraz kurczaka w dwóch odsłonach(29-32 zł). Wszystkie dania podawane są z ciekawie skomponowanymi dodatkami warzywnymi. Ja osobiście polecam schab wieprzowy sous vide. Mięso było bardzo soczyste i miękki, dobrze doprawione. Porcja bardzo duża, adekwatna do ceny. Lekkie puree z selera, rozpływająca się w ustach duszona kapusta orac chrust ziemniaczany sprawiają, że danie jest

I LOVE LIFE
Co zobaczyć we Lwowie? 10 najciekawszych miejsc 190

KRÓLEWSKI Arsenał Lwowski zbudowany z inicjatywy Władysława IV Wazy i Stanisława Koniecpolskiego. Ukończony w 1646 roku. W budynku arsenału aktualnie znajduje się muzeum historyczne. A w okolicy znajdziecie najlepsze mięso we Lwowie! 5. PAŁAC POTOCKICH Moje ukochane miejsce we Lwowie! Neorenesansowy, zbudowany dla Alfreda Józefa Potockiego. Magiczne, piękne i zachwycające miejsce. Warto przejść się na krótki spacer aby go zobaczyć

Czarnawisienka
Spaghetti z oliwą, chili i czosnkiem 185

Dziś coś mega szybkiego i smacznego – makaron z oliwą, czosnkiem i papryczką chili (aglio, olio e peperoncino). Jego przygotowanie zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu! Jest

Smaki Na Talerzu
Żurek z jajkiem i kiełbasą (bez zakwasu) 195

Żurek z jajkiem i kiełbasą występuje u nas w różnych wersjach przygotowania. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję

Kolorowy Przepisownik
Polędwiczki z wędzonką w pomidorach 161

kawałki, polędwiczki ugniatamy ręką, kawałki polędwiczek smażymy na na tłuszczu z boczku,  dodajemy kiełbasę, podsmażamy, dodajemy pokrojone pomidory, cebulę i skwarki boczku, dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa

Kuchnia Beaty
Tort gołąbkowy 209

sól pieprz ew. cukier (zależy od jakości użytej passaty) PRZYGOTOWANIE: Liście kapusty oddzielamy i parzymy. Na olej wsypujemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę przesmażamy, dodajemy mielone, kiedy mięso jest gotowe, dokładamy marchew pokrojoną w malą kostkę, papryki, ryż oraz natkę, Przyprawiamy dość wyraziście, Na koniec dodajemy jajka         i dokładnie mieszamy. Passartę wlewamy do niedużego

Kopystką po garach
Sosy do jajek - sos tatarski i tysiąca wysp 166

najczęściej poszukujemy do nich nowych farszów aby "w tym roku" pojawiły się na stole świątecznym w nowej odsłonie.  Zaraz po farszach poszukujemy przepisów na sosy do jajek, do mięs, do sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp. Składniki: Sos tatarski 3 ogórki konserwowe

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczeń wieprzowa z brokułem 168

również jako element tzw. zimnej płyty na wielkanocnym stole. Pierwszy raz taką pieczeń przygotowała u nas moja mama na jedną z naszych rodzinnych imprez. Wyszło genialnie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 4 łyżki kaszy manny czerstwa bułka 1/2 szkl. mleka czerwona papryka brokuł 2 jajka przyprawy: sól, pieprz,mielona słodka papryka,czubryca.,zioła prowansalskie Przygotowanie: 1.Czerstw

Życie ze smakiem
Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną 190

Kolejny pomysł na potrawę wielkanocną, którą urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym

Oryginalny smak
Pikle z rzepy i buraka 155

książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima". Jak napisał sam autor te pikle to łatwizna ale potrzebują choć 2 dni aby dojrzeć. Są ostre i doskonale pasują do tłustych mięs, wędlin czy kanapek. Wyglądają pięknie a smakują jeszcze lepiej. Teraz warto je zrobić aby potem cieszyć się fajną jarzyną na stole. Warzywne pikle - biała rzepa i buraki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Świąteczny obiad: faszerowany kurczak, nadziewana kaczka i gęś 242

tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia. Zobacz przepis Pieczona kaczka z jabłkami t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie

Niedzielny kucharz
Jajko w awokado 165

Święta Wielkiej Nocy obfitują w różne dania z jajek, pieczonych mięs,białych kiełbas, różnorodnych ciast a przede wszystkim, mazurków, bab drożdżowych,serników, itp. Mam dzisiaj propozycję na podanie jajek w sposób nowoczesny a mianowicie w awokado. Ładnie wygląda i smakuje wyśmienicie. Zapraszam do przepisu. Składniki 2 miękkie awokado kilka plasterków szynki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem … Czytaj dalej Jajko

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania