ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 299osuszamy, oczyszczamy i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy fileta z kurczaka i smażymy, aż zetnie się białko mięsa. Dodajemy paprykę oraz marchewkę i smażymy wszystko przez około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około
Kuchnia MagdaLeny
WEGETARIAŃSKI GULASZ Z DYNIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 191który łączy w sobie jędrne warzywa i pożywną soczewicę. Idealnym uzupełnieniem całości będzie makaron lub ryż. Polecam na szybki obiad po pracy. Podobne danie można przygotować w wersji z mięsem, dodając pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 150 g dyni 2 łyżki zielonej soczewicy 5 suszonych pomidorków 5 pomidorków cherry 1 cebula 4 ząbki czosnku 25 g masła
cool and minty
Kluski śląskie – prosty przepis 174KLUSKI ŚLĄSKIE Składniki na kluski śląskie: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy
Dorota Smakuje
Kotlety z brokuła i jajek 441Dzień jak co dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla mnie mięsnych nie muszę jeść, ale warzywne to moja nowe odkrycie. Już z kaszy robiłam różne wariacje, a tym razem kotlety z brokuła i jajek. Dodatek sera żółtego daje idealne połączenie, a gdy chcemy
Gotowanie z pasją
Kotlety z brokuła i jajek 457Dzień jak co dzień człowiek mógłby powiedzieć. Ale czasami już nie mamy smaka na mięso. A kotlety to jest coś co człowiek jednak lubi. Jak dla mnie mięsnych nie muszę jeść, ale warzywne to moja nowe odkrycie. Już z kaszy robiłam różne wariacje, a tym razem kotlety z brokuła i jajek. Dodatek sera żółtego daje idealne połączenie, a gdy chcemy
Gotowanie z pasją
BŁYSKAWICZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU 253stole pojawia się moja ulubiona potrawa 😊 W zależności co aktualnie mam w lodówce, dodaję do niej najczęściej i boczek, i kiełbasę, ale niekiedy wystarczy mi wegetariańska wersja, bez dodatku mięsa. Ważne, żeby fasolkę dobrze przyprawić, dlatego nie żałujcie majeranku czy słodkiej papryki, odrobina czosnku i kawałeczek masła na końcu łyżeczki również idealnie podbije smak. Taka fasolka to szybkie i treściwe
Słodko-Słony Świat Ilony
Kuskus perłowy z pesto z pietruszki i warzywami 258opakowaniu. Ostudzić. Wymieszać go z pesto z pietruszki. Dodać pokrojone na połówki pomidorki i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wymieszać. Podawać jako sałatkę, lub z dodatkiem pieczonego mięsa, smażonym tofu. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłów
Szynka prasowana -parzona Sous Vide 218wyjmujemy mięsko z próżni i dokładnie wyrabiamy kawałki mają się dobrze kleić. W razie konieczności można dać odrobinę wody około 50 ml. Pakujemy do puchy, staramy się dokładnie układać mięso, następnie zakładamy docisk ale nie za mocny. Teraz całą praskę z zawartością pakujemy próżniowo. Parzymy 10 godzin w 60 stopniach. Po tym czasie zwalniamy docisk i chowamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Krem z papryki z czosnkiem niedźwiedzim i wielki powrót 211Wracam do prowadzenia bloga po 2,5 latach przerwy. Jak ten czas szybko zleciał! Wracam z inną świadomością o pochodzeniu pożywienia oraz jaki ma na nas wpływ. Zrezygnowałam z mięsa. Ryby i przetwory mleczne jeszcze jem. Nie wiem czy kiedykolwiek zrezygnuję. Póki co nie mam jeszcze na tyle sił. Trzymajcie kciuki za moją wytrwałość w świadomym żywieniu oraz abym znalazła
Bon Appetit Małgorzaty
Nie Lada Restobar - nowoczesny bar mleczny 172fanów morskich smaków pozycja obowiązkowa. 👉 Danie mięsne - Schab/boczek/warzywa/oliwa wędzona Klasyka w nowoczesnym wydaniu - schab choć gruby, przyrządzony metodą sous-vide, pozostał cudownie soczysty, posypka z boczku podbijała smak mięsa, a demi glace dobrze łączył jego smak z warzywnymi dodatkami. Puree bez zarzutu, kiszone buraki zaskakujące, mimo, że znam już ich smak. Natomiast z brukselką się nie lubię i raczej się
Cooking Monster
Udziec z indyka z pampuchami 222Często w moim kulinarnym menu,króluje indyk ponieważ jest to gatunek mięsa bardzo zdrowy. Dziś przygotowałam na obiad pyszny udziec z indyka z dodatkiem pampuchów. Rodzina była zachwycona, danie wyszło pyszne zdrowe. Udziec z indyka z pampuchami Składniki 1 udziec z indyka około 80dag 4 szt cebule szalotki Olej kokosowy Świeży rozmaryn 1 łyżeczka papryki wędzonej Kilka
Kulinarne pyszności Molki
Sałatka meksykańska z makaronem 182większą kostkę, dodajemy przyprawę chili i mieszamy, aby przyprawa pokryła kawałki kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut. W czasie smażenia co jakiś czas mieszamy mięso na patelni. Kurczaka przekładamy na talerz i studzimy. Ser żółty kroimy w słupki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Fasolę oraz kukurydzę odcedzamy
Wędrówki po kuchni
sernik z pomarańczą na herbatnikach... 155szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, pomarańcze 4 sztuki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, czekolada gorzka 100 gram, śmietana 18% 4 łyżki Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, wystarczy jeden raz. Sparzone wrzątkiem pomarańcze zetrzeć na tarce do miski z twarogiem. Żółtka, cukier, aromat waniliowy w robocie zmiksować na białą masę z 4 minuty
W Mojej Kuchni Lubię
Tagliatelle z owocami morza 162wstęg. Pochodzi on z regionu Emilia -Romagna i najczęściej podawany jest z sosami. Tagliatelle w sosie śmietanowym to dla mnie taki klasyk, którego często wzbogacam o różne warzywa, czy mięso. Tym razem padło na pyszne owoce morza i doskonałe suszone pomidory. Co prawda do przygotowania tego dania użyłam sałatki z owoców morza, ale to tylko przyspieszyło proces i wierzcie
MamaOskarka
Hreczniaki – kotlety z kaszy gryczanej z białym serem 153łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo zmielony, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane) Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Ostudzić. Kaszę i ser zemleć w maszynce do mięsa. Dodać rozbełtane jajka. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać
królestwo garów